Emnet vil gi deg kunnskap og ferdigheter til å jobbe med medvirkningsprosesser innenfor ulike bomiljøer, boformer og for bostedsløse.
Medvirkning er et sentralt element i velferden og en demokratisk verdi for den enkelte. Emnet gir kunnskap og ferdigheter i kollektive og individuelle medvirkningsprosesser.
Emnet gir en fordypning i sosialt arbeids fokus på empowerment. Hvordan sammenhenger mellom samfunnsstrukturer og individuelle problemer kan oppdages, analyseres og ageres på utforskes i kurset. Emnet gir også kunnskap om bostedsløshet, sårbare overganger mellom institusjon og egnet bolig og grunnlag for å forstå marginaliserings- og utstøtningsprosesser.
Leieboerforeningen bidrar i gjennomføringen av emnet.
Dersom studenter ønsker å fordype seg i tematikk knyttet til bolig, kan emnet tas i kombinasjon med emnet Boligsosialt arbeid i partnerskap, som en del av videreutdanningen.
Hovedtemaer
- Ulike perspektiver på medvirkning, makt og partnerskap
- Beboermedvirkning
- Forholdet mellom tilknytning til boligmarkedet og muligheter for medvirkning
- Innbyggerinvolvering, empowerment og lokalsamfunnsarbeid
- Beboeres rettigheter til å medvirke og husleieloven
- Brukerorganisasjoner, representasjon og rekruttering av medvirkere
- Normalitet og ulike boformer
- Ekskludering, byutvikling og territorielle stigma
- Sårbare overganger mellom institusjon og egnet bolig
- Mobilisering av bostedsløse og Housing First
Undervisningsdatoer våren 2024
Uke 5, samling 1 den 29. og 30. januar 2024
Uke 10, samling 2 den 4. og 5. mars 2024
Uke 17, samling 3 den 26. april 2024
Det er muntlig eksamen den 13.6 eller 14.6.24.
Undervisningsdatoer våren 2025
Uke 5, uke 10 og uke 15. Totalt 5 dager - Mer informasjon kommer.
Innpassing
Enkeltemnet kan innpasses i videreutdanning i 'Boligsosialt arbeid' eller andre utdanninger ved VID. Det betyr at du kan søke opptak til videreutdanningen og få godkjent dette emnet som en del av utdanningen når emnet er bestått.
Opptakskrav
Fullført treårig bachelorutdanning.
For å eventuelt starte på masterutdanningen i sosialt arbeid er det følgende opptakskrav: Fullført treårig sosialfaglig bachelorutdanning, f.eks. sosionom, barnevernspedagog, vernepleier eller velferdsviter, eller tilsvarende internasjonal utdannelse. Søkere med annen profesjonsutdanning eller samfunnsvitenskapelig cand.mag. eller bachelorgrad kan tas opp etter individuell vurdering. Det må da dokumenteres minimum to års relevant sosialfaglig yrkeserfaring etter endt utdannelse.