Det gamle testamente / Den hebraiske bibelen
Det gamle testamente / Den hebraiske bibelen
Emnet bygger på første studieårs breddeorienterte emne Innføring i Bibelen og emnene Bibelhebraisk 1 og Bibelhebraisk 2, og fokuserer på et utvalg tekster fra GTs/HBs hebraiske grunntekst.
Emnet bygger på første studieårs breddeorienterte emne Innføring i Bibelen og emnene Bibelhebraisk 1 og Bibelhebraisk 2, og fokuserer på et utvalg tekster fra GTs/HBs hebraiske grunntekst.

Materielt reflekterer emnets valg av tekster og perspektiver GTs/HBs historiske og sjangermessige mangfold. Metodisk reflekterer emnet bibelvitenskapens historisk-kritisk og litterært orienterte tekstarbeid, og dens hermeneutiske bevissthet. Profilmessig reflekterer emnet VIDs kirkelige ståsted, med vekt på misjonale (her: tekstenes globalitet vs. kontekstualitet) og diakonale (her: tekster om fattige og undertrykte) spørsmål, samtidig som også andre aktuelle perspektiver vektlegges, så som kjønn og økologi.
Hovedtemaer
- Narrativ litteratur, med vekt på Pentatevken, Samuelsbøkene og Jona
- Poetisk litteratur, med vekt på Salmenes bok
- Profetisk litteratur, med vekt på Jesaja og Amos
- Eksegetiske metoder og hermeneutiske tilnærming
Undervisning
Samlings- og nettbasert studium. Undervisningen i emnet er organisert med obligatoriske heldagssamlinger på campus i Stavanger og kortere samlinger på zoom i sanntid.
Undervisning vår 2024
Mer informasjon kommer
Obligatorisk undervisning på VIDs campus i Stavanger
- 5. - 6. februar og 8. februar. Obligatorisk samling på campus i Stavanger. Undervisning til kl.14.00 på torsdag
- 7. februar. Obligatorisk profesjonsdag på campus i Stavanger
Arbeidskrav og eksamen
- Obligatorisk tilstedeværelse i undervisning og seminar (minimum 70%)
- Fremleggsseminar ifm. med den skriftlige eksamensoppgaven, der studenten skal fremlegge eget arbeid og respondere på en annens arbeid
- Fremlegg av en preken/bibeltime basert på samme teksten i GT som den skriftlig oppgaven dreier seg om, og respondere på to andre studenters oppgave
- Besøke gudstjenester i to forskjellige kirkesamfunn, skrive rapport, hver på 700 ord (+/- 10%) som analyserer hvorvidt og hvordan GT/HB gjenspeiles i liturgi, preken, salmesang og kirkekunst i denne kirkens gudstjeneste
- Korte skriftlige innleveringer innen dato fastsatt av faglærer som forberedelse til undervisningen
- Deltagelse på profesjonsdagen
Obligatoriske aktiviteter må være godkjent for at studenten kan gå opp til eksamen. Eksamen i emnet er to-delt og består av en semesteroppgave og muntlig eksamen.
Mer om emnet
Dette emner inngår i vårt Flex-teol program. Oppgitt pris gjelder for ett semester. Dersom du har kapasitet, kan du derfor velge å fullføre inntil tre flex-teol emner i løpet av ett semester til prisen av ett enkeltemne. Les mer om Flexteol her
Fakta og priser
Type enkeltemne
NettstudiumSamlingsbasert
Pris
Kr 6994.Studieavgift kr. 5800,-
Semesteravgift: kr. 535,-
Administrasjonsgebyr: kr. 39,-
Kopinor/studenråd: kr. 320,-
Dette enkeltemne tilhører
Bachelor i teologiProfesjonsstudium i teologi
Opptakskrav
Generell studiekompetanse eller realkompetanse.
Forkunnskapskrav: Bestått emnene BATEOL1010 Innføring i Bibelen og BATEOL3010 Bibelhebraisk 1 eller tilsvarende for å delta i undervisningen, og bestått BATEOL3020 Bibelhebraisk 2 eller tilsvarende for å gå opp til eksamen.
Ved spørsmål, kontakt opptak@vid.no