Gjennom bærekraftsmålene har FN etablert et felles rammeverk for bærekraftig utvikling. Dette emnet består av to deler á 5 studiepoeng, og gir perspektiver på sosial innovasjon og hvordan det kan bidra til sosial, økologisk og menneskelig bærekraft. Del I har emnekode MAVERD-555 og del II har emnekode MAVERD-556.
Gjennom bærekraftsmålene har FN etablert et felles rammeverk for en bærekraftig utvikling. For å nå disse målene trengs nye tanker, produkter, tjenester og måter å samarbeide og organisere på. Disse emnene gir perspektiver på sosial innovasjon som mulig bidrag til sosial, økologisk og menneskelig bærekraft.
Sosial innovasjon er prosessen av å skape nye ideer og gjennomføre de i praksis for å bidra til sosial endring, og i emnene tematiserer vi verdibevisst ledelse av innovasjonsprosesser. En sentral del av emnene er prosjektarbeidet med en konkret sosial innovasjon som studentene velger selv. Slike innovasjoner kan rette seg mot ulike avgrensede og lokale utfordringer eller mot grunnleggende sosiale problemer som næringslivet, frivillige organisasjoner eller det offentlige ikke har oppdaget, maktet eller ønsket å gjøre noe med.
Å skape nye ideer som fungerer i praksis for å bedre en sosial situasjon kan ikke enkelt vedtas eller kjøpes. Derfor er det å stimulere, lede, gjennomføre og evaluere innovasjonsprosesser en kritisk utfordring og en kompetanse som er høyt verdsatt og ettertraktet i et moderne arbeids, - og samfunnsliv. Ved å ta disse emnene vil du tilegne deg slik kompetanse ved å studere og diskutere nyere forskning på sosial innovasjon, og bryne deg på slike utfordringer i praksis når dere i grupper skal utvikle og lede deres eget innovasjonsprosjekt. Vi ser fram til å være med på læringsreisen i sammen med deg.
To deler
De to delene i dette emnet bygger på hverandre og må tas i kronologisk rekkefølge. Del I, MAVERD-555 tilbys høst 2024 og del II, MAVERD-556 tilbys vår 2025. Disse to emnene har hver sin emnebeskrivelse som du finner lenger ned på denne siden.
Hovedtema
- Bærekraftig utvikling og sosial innovasjon
- Teorier, metoder og modeller for sosial innovasjon
- Lederskap og sosial innovasjon
- Teamarbeid og prosesser
Arbeids- og undervisningsformer
- Forelesninger og seminarer
- Skriftlige oppgaver
- Praktisk prosjektarbeid i studentstyrte grupper
Obligatoriske aktiviteter
- 80% frammøte i undervisningen
- Godkjent skriftlige og muntlige arbeidskrav
- Deltagelse i studentstyrte prosjektgrupper
Gjennomførte obligatoriske aktiviteter er en forutsetning for å gå opp til eksamen i emnet.
Vurderingsordning
Vurderingsform
|
Varighet
|
Vurderingsuttrykk
|
Prosjektarbeid i gruppe
Individuell beskrivelse av eget bidrag i gruppearbeidet.
|
Oppgavene deles ut i første del av semesteret. De skal leveres og presenteres til oppgitt frist.
|
Bestått/ikke bestått
|
Utfyllende informasjon om vurdering/eksamen
Eksamen består av et felles prosjekt utarbeidet av gruppen som presenteres skriftlig og muntlig, samt en individuell beskrivelse av egen innsats i gruppearbeidet med referanse til teori og metodebruk i oppgaven. Begge deler av eksamen må bestås for å få godkjent emnet.
Utsatt eksamen er en individuell skriftlig hjemmeeksamen på 2000 ord (+/- 10%) over fem døgn. Vurderingsuttrykk: Bestått/ikke bestått.
Annet
En sentral del av læringen i dette emnet er knyttet til praktisk gruppearbeid med et innovasjonsprosjekt, så studenter må sette av tilstrekkelig tid til samarbeid.
Undervisningsuker
Høst 2024 tilbys del I, MAVERD-555 i uke 36 og 44.
Vår 2025 tilbys del II, MAVERD-556 i uke 5 og 13.
Studenter som har tatt del I og ønsker å fortsette på del II blir automatisk oppmeldt, men må betale ny avgift for vårsemesteret.