
Bachelor i sosial bærekraft: – Vi må jobbe aktivt for positive endringer
Jeanett Melbøe har jobbet med alt fra turisme i Mongolia til vinkelner i Australia. Nå tar hun en bachelor i sosial bærekraft for å hjelpe mennesker på flukt.
– Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe. Studiet i sosial bærekraft har ikke bare gitt meg kunnskap og verktøy til å bidra til et mer rettferdig samfunn, men også inspirert meg til å ta mer bevisste valg i min egen hverdag, sier Jeanett Melbøe.
Hun er godt i gang med en bachelorgrad i sosial bærekraft ved VID vitenskapelige høgskole. Med seg har hun en mer mangfoldig bakgrunn enn de fleste: Hun er faglært servitør og vinkelner med et årsstudium i bedriftsøkonomi. Hun har jobbet som vinkelner, engelsklærer, leder for en frivillig organisasjon, turistguide og karriereveileder.
Ikke minst har hun bodd seks år i Mongolia, en erfaring som ga henne mange nye perspektiver.
Så mangler i systemet som jobbveileder
Etter at hun kom tilbake til Norge, begynte Jeanett å jobbe som jobbspesialist og karriereveileder. Det inspirerte henne til å begynne på en bachelor i sosial bærekraft.
– I jobben møtte jeg mange mennesker i vanskelige livssituasjoner. Jeg så hvordan presset fra det offentlige førte til standardiserte vurderinger av folks arbeidsevne, som ikke tok hensyn til deres utfordringer og behov, forteller hun.
Samtidig hadde årene i Mongolia gitt henne en tydeligere forståelse av hvor ulikt samfunn rundt om i verden fungerer, og hvor mye hun tidligere hadde tatt for gitt i det norske systemet.
– Med min kunnskap og erfaringer ble det etter hvert umulig å ignorere spørsmålet: Finnes det ikke bedre løsninger på samfunnsproblemene vi står overfor? sier hun.
Kan bidra til endring
Jeanett forteller at studiet så langt har vært en personlig reise hvor både verdier, etikk og moral har blitt utfordret.
– Kunnskap kan gjøre vondt – det kan være tøft å erkjenne hvor mye som ikke fungerer i samfunnet. Samtidig gir denne kunnskapen en følelse av ansvar og mulighet til å bidra til endring, sier hun.
Hun legger til at utfordringen ikke bare er å forstå hva som bør endres, men å overbevise andre om at endring faktisk er nødvendig.
– Endring er ofte er vanskelig, men samtidig helt essensielt i sosialt arbeid, sier hun.
– Selv når utfordringene virker overveldende, finnes det alltid tiltak vi kan iverksette for å jobbe mot et mer bærekraftig samfunn. Det nytter ikke å stikke hodet i sanden og tenke at dette ikke er vårt problem. Vi må tåle endring, og vi må jobbe aktivt for positive endringer, mener hun.
Tar to studier samtidig
I tillegg til bachelorgraden i sosial bærekraft, tar Jeanett en bachelor i krise- og beredskapsledelse.
– Det er definitivt utfordrende til tider – det er mye å holde styr på med forelesninger, arbeidskrav og eksamener. Samtidig gir det å studere uten å jobbe ved siden av mye frihet i hverdagen. Det er en frihet jeg setter stor pris på, sier hun.
Av økonomiske grunner tok det tid før hun turte å satse på et liv som student.
– Men etter flere år på steppene i Mongolia er jeg vant til en enkel og nøktern livsstil – noe jeg i ettertid ser som en mer bærekraftig måte å leve på, sier hun.
Vil hjelpe dem som har forlatt alt
Jeanett håper å kunne kombinere de to bachelorgradene med å jobbe med mennesker på flukt.
– Målet mitt er å bidra til å finne bærekraftige løsninger for å ivareta dem som har forlatt alt i håp om et bedre liv, sier hun.
Hun mener utdanningen åpner for mange muligheter i arbeidslivet.
– Kompetansen kan brukes i stillinger som rådgiver i kommunal sektor, veileder i NAV eller tiltaksbedrifter, eller som bærekraftsrådgiver i private og offentlige virksomheter, sier hun.
Hun mener samfunnet har et økende behov for mennesker med hennes kompetanse.
– Etterspørselen vil bare øke i takt med de samfunnsutfordringene vi står overfor, utfordringer jeg tror vi foreløpig bare har sett begynnelsen på. Vi trenger faglig dyktige mennesker som kan påvirke beslutningstakere og folk i maktposisjoner til å gjøre riktige og nødvendige endringer, sier hun.