Gå til innholdet
We are launching new web pages. We appreciate your patience as we work to get all our content in place.
Portrett av de tre tatt utendørs

Sosialt arbeid: - Hvem jeg er i møte med andre mennesker, er kanskje det viktigste jeg har lært

Malene, Marianne og Veronika tok samme studie på samme tid, og endte opp i samme jobb. De mener studiene ved VID har gjort dem godt rustet til å jobbe med familier og frivillige.

– Det viktigste i denne jobben er å være en god relasjonsbygger, å møte folk uansett hvem de er og hva de kommer fra. Da må man være trygg på seg selv, og det føler jeg vi fikk med oss fra VID, sier Malene Jerpstad Løkslid.

Sammen med Marianne Morfjord og Veronika Rørstad er hun samlet rundt et møtebord i en av Home-Start Familiekontaktens lokalavdelinger i en villa i Oslo. 

Home-Start er et lavterskeltilbud, hvor småbarnsfamilier kan få besøk og hjelp av frivillige 2-4 timer i uken. Tilbudet har ulike driftere, og Malene, Marianne og Veronika jobber alle som koordinatorer ved en av de lokale Home-Start-avdelingene Frelsesarmeen driver i Oslo.

– Som koordinatorer jobber vi med å rekruttere frivillige, kurse dem og koble dem sammen med familier som vil ha hjelp. Vi følger også opp familiene underveis, og hjelper med å koble på de rette instansene hvis det dukker opp andre behov, forteller Morfjord. 

Hyggelig studentmiljø

Veronika Rørstad var den første av de tre som startet på bachelor i sosialt arbeid. Hun begynte i 2014, mens de to andre startet året etter. 

– Vi visste hvem hverandre var, men det var selvfølgelig mest kontakt innad i kullet. Jeg og Malene satt blant annet sammen mens vi skrev bacheloroppgave, forteller Marianne. 

Alle tre trekker fram det gode studiemiljøet på VID. 

– VID var et godt sted å være, det føltes som hjemme. Det er viktig for læring, sier Malene. 

– Det er ganske unikt at foreleserne kjenner deg igjen i gangen. Vi hadde en gruppeeksamen det siste året, hvor en foreleser fra det første året kom innom med en godtepose. Det var så fint at noen husket på oss og heiet på oss, forteller Marianne. 

Lærer mye om seg selv

Som det viktigste de har lært, trekker alle fram det mellommenneskelige. 

– Jeg lærte mye om meg selv og utviklet meg som menneske, på måter som alle kunne hatt nytte av, forteller Malene. 

– I denne jobben bruker vi oss selv som verktøy. I løpet av studietiden har man mange ulike fag, men hvem jeg er i møte med andre mennesker er kanskje det viktigste jeg sitter igjen med, påpeker Marianne. 

De forteller at studiet i sosialt arbeid er innom mye - fra jus og psykologi til barnevern og rus. 

– Jeg fikk et godt grunnlag som jeg kan bruke i den jobben jeg har nå, som hvilke rettigheter familier har, sier Veronika. 

– Studiet har lært meg å se at livene til folk er veldig sammensatte. Det er så mange faktorer som spiller inn, fra samfunnsnivå til individnivå, sier Marianne.

Havnet i samme søknadsrunde

Etter at de tre ble uteksaminert fra VID i 2017 og 2018, tok karrierene deres litt ulik retning:

Veronika har jobbet som ungdomslos med ungdommer med skolevegring, på ungdomsinstitusjon og på forebyggende barne- og ungdomsenhet i bydelen.

Malene jobbet først som miljøterapeut i en barnevernsinstitusjon, før hun ble utsending for Misjonsalliansen i Ecuador.

Marianne jobbet som miljøterapeut på en fritidsgård for barn og unge, som for øvrig var det samme stedet hun hadde praksis i studietiden.

– Marianne begynte i Home-Start først. Jeg og Malene var faktisk i samme søknadsrunde, og endte med å få hver vår koordinatorstilling, så det var veldig gøy, forteller Veronika. 

Mens hun og Malene jobber ved hvert sitt lokalkontor, har Marianne de siste to årene hatt en prosjektstilling som koordinator for flyktningfamilier fra Ukraina. 

Selv om de jobber hvert sitt sted, møtes de jevnlig.

– Vi får god faglig oppfølging. Det er veldig fint at vi har samme bakgrunn som sosionomer, det gir et godt utgangspunkt for faglige diskusjoner, sier hun. 

En jobb med mening

Både Malene, Marianne og Veronika opplever jobben i Home-Start som givende.

– Vi ser stadig oftere at familier står i store kriser, som gjør at deres eget nettverk ikke strekker til. Det kan være ting som sykdom, skilsmisse, fødselsdepresjon eller prematur fødsel, sier Malene. 

– Vi får tilbakemelding om at tilbudet er verdifullt for de frivillige også, forteller Veronika. 

– Det er noe magisk med det medmenneskelige når det er frivillig. Mange barn får en ekstra tante eller bestemor, sier hun.

Les mer om studiet

Loading...