Gå til innholdet
Nye nettsider er nylig lansert, og vi fikser fortløpende feil og mangler. Takk for at du har tålmodighet mens vi får alt innhold på plass.

Tilknytning og tilpasning i fosterhjemsomsorg

Prosjektperiode

august 2019–august 2023

Veiledere

Om prosjektet

Barn og unge som vokser opp i en annen familie trenger gode relasjoner hvor de opplever å passe inn, kjenner på tilhørighet og etter hvert kan utvikle følelsesmessige bånd som hjelper dem videre i livet.

Forsknings- og utviklingsprosjektet tar dette på alvor, og vil gjennom fire år arbeide for å utvikle kunnskap og tiltak som er bedre tilpasset barn, ungdom og fosterforeldre sine behov. Dette vil bli gjort gjennom å invitere tidligere fosterbarn og erfarne fosterforeldre til å dele sine erfaringer. Vi mener at deres erfaringer er av stor verdi, og at deres livsfortellinger er viktig for å utvikle bedre tilpassede tiltak i fremtiden.

Problemstilling:

Hva forstår tidligere fosterbarn og fosterforeldre med tilknytningsprosesser fra stabile fosterhjemsopphold, og hvordan kan fosterforeldre tilrettelegge for tilknytningsprosesser i egen omsorgspraksis som fremmer stabilitet for barnet?

Det er utviklet tre forskningsspørsmål for prosjektet

  1. Hvilke erfaringer har tidligere fosterbarn med tilknytningsprosesser i sine fosterfamilier?
  2. Hvilke erfaringer har fosterforeldre med tilknytningsprosesser til sine fosterbarn?
  3. Hvordan kan utprøving av omsorgspraksiser i fosterhjem fremme tilknytnings- og tilpasningsprosesser mellom fosterbarnet og fosterforeldrene?

I første fase av prosjektet vil det bli anvendt kvalitative dybdeintervjuer overfor tidligere barnevernsbarn, mens det vil bli brukt fokusgruppeintervjuer med erfarne fosterforeldre.

I andre fase vil det bli brukt forskningssirkler som metode for å arbeide eksplorerende sammen med fosterforeldre og tidligere fosterbarn om tilknytnings- og tilpasningsprosesser i fosterhjemsomsorgen.

Teoretisk vil prosjektet fokusere på teorier innen sosioøkologi, tilknytning, recovery og resiliens.

Bakgrunn

Master i verdibasert ledelse

Forskergruppe

PROBUF