Studien er en del av forskningsprosjektet Nye Familier, som er et samarbeidsprosjekt mellom Oslo kommune, VID, Universitetet i Oslo og Folkehelseinstituttet.
Nye familier er et tidlig intervensjonsprogram basert på hjemmebesøk av helsesykepleier, fra siste del av svangerskapet og i barnets to første leveår. Programmet er brukerstyrt og kommer i tillegg til den ordinære oppfølgingen på helsestasjonen. Målet er å styrke førstegangsforeldres mestringsevne og trygghet i foreldrerollen, gjennom tidlig innsats. Nye familier bygger på et salutogenetisk perspektiv, med fokus på ressursmobilisering og foreldrestøttende arbeid.
Nye Familier skal innen utgangen av 2019 være implementert i alle Oslos 15 bydeler, som en del av helsestasjonstilbudet.
Å bli foreldre innebærer en stor livsendring med glede, forventninger og utfordringer for begge foreldre. Hvordan man mestrer denne livsovergangen vil kunne få konsekvenser for tilknytningen til barnet og har stor betydning for barnets oppvekst og familiens utvikling.
Perspektivet i svangerskaps- og barselomsorgen i Norge har endret fokus fra å være et rent mor-barn tilbud til å skulle inkludere hele familien. Farsrollen har endret seg og fedres involvering i barneomsorgen er økende. Forskning viser likevel at fedre inkluderes i tjenestene i varierende grad og det er lite fokus på menn som selvstendige omsorgspersoner.
Denne studien vil se nærmere på om Nye Familier intervensjonsprogram gir en bedre tilnærming for førstegangsfedre sammenliknet med ordinær oppfølging på helsestasjonen. Har intervensjonen betydning for fedres psykiske helse og grad av foreldrestress gjennom barnets første leveår?
Studien vil ha en mixed method tilnærming med bruk av surveys og dybdeintervjuer.
Bakgrunn
Master i sykepleie med et kommunehelsetjenesteperspektiv
Forskergruppe
Kommunehelsetjeneste