Verktøy for forskningsstøtte
Verktøy for forskningsstøtte
Her introduseres noen tjenester og verktøy som støtter ansatte og PhD-stipendiater underveis i forskningsprosessen.
Her introduseres noen tjenester og verktøy som støtter ansatte og PhD-stipendiater underveis i forskningsprosessen.
Innhold
Cristin
Cristin (Current Research Information SysTem in Norway) er et nasjonalt forskningsinformasjonssystem. Cristin-systemet gir en samlet oversikt over norske forskere og deres publikasjons- og prosjektaktivtet. Den årlige rapporteringen av vitenskapelige publikasjoner til Kunnskapsdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet (NVI-rapporteringa) skjer via Cristin.
NB! Cristin er primært et rapporteringssystem for vitenskapelige arbeider med adresseringer tilknyttet Norge og som dermed kan rapporteres i Kunnskapsdepartementets resultatbaserte omfordeling. I Cristin kan man derfor ikke registrere resultater, verken nye eller tidligere, som ikke har en eller flere norske adresseringer. Dette betyr at ansatte med mye av sin vitenskapelige produksjon fra et annet land ikke kan registrere hele sin produksjon i Cristin.
Se siden Rapportere resultater i Cristin, for informasjon om frister, rutiner og ansvar ved VID.
Se også Støtte til forskningsgruppene ved VID, for informasjon om støttetilbud fra Seksjon for forskningsadministrasjon (SFA) og Bibliotek, forskningsdatahåndtering og historisk arkiv (BFHA).
Relatert informasjon
- Norsk publiseringsindikator har som mål å fremme god forskning og skape oversikt over og innblikk i forskningsaktivitetene.
- Norsk senter for forskningsdata har ansvar for register over vitenskapelige publiseringskanaler (tidsskrifter, serier og forlag). Dette er utgangspunktet for publiseringer som gir uttelling i finansieringssystemet.
- Publiseringskanaler: Her kan du søke etter tidsskrifter for å se om de er vitenskapelige, og hvilket nivå de er registrert med.
ORCID iD
ORCID iD er en identifiseringstjeneste for vitenskapelig ansatte og forskere. Den gir en unik, vedvarende identifikator som skiller forskere fra hverandre, og som kobler den enkeltes forskningsaktiviteter sammen. Tjenesten er gratis, og forskere kan selv opprette identifikator. ID-en følger den enkelte gjennom hele den akademiske karriere.
ORCID iD brukes av stadig flere forlag, finansiører og i databaser med vitenskapelig litteratur. Den sikrer derfor at publiseringer registreres på riktig person, og forenkler også i mange tilfeller registrerings- og søknadsprosesser.
ORCID er en global, ideell organisasjon som finansieres av forlag, universiteter og andre medlemsinstitusjoner.
Publisering og åpen tilgang til forskning
VID har som mål at forskningsresultater skal være åpent tilgjengelig for enkeltpersoner, offentlig sektor, næringslivet og det globale samfunnet. Dette skal skje i tråd med prinsippene for faglig og akademisk frihet, som gir den ansatte enerett på valg av kanal for publisering av vitenskapelig arbeid.
Open Access innebærer at vitenskapelige publikasjoner gjøres fritt tilgjengelig på nettet, enten gjennom åpent tilgjengelige tidsskrifter eller åpne digitale institusjonsarkiver. Med Open Access beholder forfatter opphavsretten til publikasjonen, men gir brukere tillatelse til å lese, laste ned, distribuere, skrive ut eller lenke til fullteksten uten å forlange vederlag. Mer informasjon finner du på VIDs side om Åpen tilgang til forskning og Om adressering av vitenskapelige publikasjoner knyttet til arbeidsforholdet i VID
Her finner du mer informasjon om Medforfatterskap i medisin og helsefag fra Forskningsetisk bibliotek.
VID:Open
VID:Open er høgskolens fulltekstarkiv for faglige og vitenskapelige arbeider. Dokumenter i VID:Open er også søkbare i det nasjonale arkivet NORA, i Oria og i Google.
Bibliometri
Bibliometri er en statistisk metode som tar utgangspunkt i hvor mange ganger en artikkel eller en forfatter er sitert av andre forskere.
NTNUs blogg har flere innlegg om Bibliometri: Alle siteringer er like, men noen siteringer er likere enn andre og Hva er publiseringspoeng?
Nasjonalt senter for felles systemer og tjenester for forskning og studier (Ceres) jobber med prosjektet Nasjonal infrastruktur for bibliometri. Formålet er å tilby norske forskningsinstitusjoner bibliometriske data på forskning fra hele verden, benchmarking og analyse av norsk forskning sett opp mot resten av verden.
Kontakt cristin@vid.no hvis du vil vite mer.
Referanseverktøy
VID har en felles lisens for EndNote for ansatte. Les mer om EndNote og andre referanseverktøy.
NVivo og SPSS
VID har lisenser for NVivo og SPSS, som er programvarer som brukes for å analysere forskningsdata. Les mer om tilgang til og bruk av disse på siden Nvivo og SPSS.
Databaser og nettressurser
På siden Databaser og nettressurser finner du en oversikt over ressurser. Kontakt ditt lokale bibliotek for å avtale veiledning i bruk.
Litteratursøk
Biblioteket tilbyr hjelp/støtte til å gjennomføre større litteratursøk til for eksempel vitenskapelige artikler, systematiske oversiktsartikler og prosjektsøknader. Tjenesten tilbys ansatte og stipendiater i VID og Diakonhjemmet sykehus.
Arbeidet med å utføre omfattende litteratursøk er tidkrevende. Det forutsetter høy kompetanse i søketeknikk og kjennskap til ulike databaser og informasjonskilder.
Systematiske/strukturerte litteratursøk tilbys primært i samarbeid med ansatte og stipendiater. Arbeidet blir utført i samarbeid med bibliotekarer.
Send forespørsel om litteratursøk
Etter at forespørselen er sendt vil biblioteket ta kontakt for nærmere avtale.
Bibliotektjenester
Biblioteket gir veiledning i litteratursøk og referansehåndtering, og svarer på spørsmål om publisering, Open Access og Cristin. Det er biblioteker på alle VID's studiesteder, ta kontakt hvis du har spørsmål.
Forskningsetikk
VID har en egen ressursside om forskningsetikk. For forskere og studenter, for å kunne orientere seg i feltet forskningsetikk.
PhD on Track
PhD on track er en god ressurs for doktorgradsstipendiater som skal begynne å forske og ønsker å lære mer om informasjon og litteraturgjennomgang, og om hvordan man publiserer forskning. Utvalget av emner under modulene er basert på funn fra en studie ved flere universitetsbibliotek, presentert i PhD candidates and the research process: The library’s contribution. PhD on Track er et samarbeidsprosjekt mellom biblioteket ved Norges Handelshøyskole og universitetsbibliotekene i Oslo, Bergen og Aalborg.