Utreisende studenter
Utreisende studenter
Studenter i VID kan både ha rene praksisopphold i utlandet, rene studieopphold uten praksis, og en kombinasjon av praksis og studier, ved en utenlandsk utdanningsinstitusjon. Dette kalles studieopphold i utlandet.
Studenter i VID kan både ha rene praksisopphold i utlandet, rene studieopphold uten praksis, og en kombinasjon av praksis og studier, ved en utenlandsk utdanningsinstitusjon. Dette kalles studieopphold i utlandet.
Snarveier
Søknadsfrister for utenlandsopphold
Høstsemesteret: 1. februar
Vårsemesteret: 1. september
- Hvor kan du studere?
VIDs fakulteter og studieprogram har forskjellige praksisplasser og utvekslingspartnere. Hvor du kan studere avhenger derfor av studiet ditt. På siden "hvor vil du dra?" finner du kart over VID sine partnere i utlandet, og hvilke som passer for dit studieprogram.
Praksis utenfor Norge
Når du har en periode med praksis i utlandet, tildeler VID studiepoeng på samme måte som når du har en praksis i Norge. I Europa og Norden kan du få et tilskudd fra henholdsvis Erasmus + og Nordplus-programmet for å gjennomføre en periode med utenlandspraksis. Du kan finne mere informasjon om utenlandspraksis, blant VID sine partnere.
Utdanningsinstitusjoner i utlandet
Når du tar en studieperiode i utlandet som student hos en av VID’s partnerinstitusjoner, eller en kombinasjon av praksis og studier, vil den utenlandske utdanningsinstitusjonen der du midlertidig er tatt opp som student tildele studiepoengene. Les mer om godkjenning av studiepoeng fra utlandet. I Europa og de nordiske landene kan du få stipend fra henholdsvis Erasmus + -programmet og Nordplus-programmet for å fullføre en utvekslingsperiode, med eller uten praksis.
Les mer om utdanningsinstitusjoner som du kan søke om utveksling til.
- Hva koster det?
Kostnadene med utveksling avhenger av hvor du vil reise. Noen steder må du betale skolepenger, men det finnes også flere steder med gratisplasser. På siden "Hvor vil du dra?" finner du presentasjon av de enkelte partnerinstitusjonene med en oversikt over forventede kostnader. Prisene er med forbehold om endringer.
Erasmus+
Om du reiser gjennom det europeiske Erasmus+-programmet, betaler du ingen studieavgifter og du får også et ekstra stipend. Erasmus+-stipendet kommer i tillegg til støtten fra Lånekassen. Stipendet utgjør 410-460 EUR i måneden (460 for de som reiser til Sverige, Danmark eller Finland; 410 for andre land). Stipendet forutsetter at VID har en gyldig Erasmus+-avtale med vertsinstitusjonen. VID har Erasmus+-avtaler med partnere i mange europeiske land. Alle våre europeiske avtaler er Erasmus+-avtaler.
Støtte fra Lånekassen
Som utvekslingsstudent kan du søke Lånekassen om støtte. Basisstøtten er lik for all høyere utdanning tatt på fulltid, enten det er i Norge eller i utlandet. Som utvekslingsstudent kan du i tillegg få reisestøtte. Utover dette er det også mulig å søke om skolepengestøtte dersom du skal betale skolepenger i utlandet.
Sjekk på Lånekassens sider hvor mye støtte du kan få om du drar til nordiske land eller til land utenfor Norden. Du kan søke Lånekassen om støtte etter at du har fått opptaksbrev fra vertsinstitusjonen og du har fått forhåndsgodkjent emnene du skal ta i utlandet.
Lånekassens språkstipend
Hvis du skal følge undervisning på et annet språk enn engelsk, svensk eller dansk, kan du få et språkstipend til å delta på et forberedende språkkurs. Les mer her.
Andre stipendordninger
Informasjon om flere typer stipend finner du på nettsidene til ANSA. De har også samlet nyttige tips om finansiering av utenlandsopphold.
Lure ting å tenke på
Som utvekslingsstudent er det noen ekstra ting å tenke på. For eksempel må du regne med kostnader til nødvendige forsikringer, og kanskje til koronatesting og karantene. Om du reiser til land utenfor Europa hender det også at det å søke visum koster penger.
- Informasjonsmøter
Alle bachelorprogrammene i VID arrangerer jevnlig informasjonsmøter om mulighetene for å ha delstudier i utlandet, både som praksisopphold og som studie- og/eller kombinasjonsopphold. Kontakt internasjonal koordinator på ditt studieprogram for informasjon om når disse møtene skal være, og følg med på timeplanen.
Internasjonal koordinator på fakultet/studieprogram vil ofte legge ut informasjon som gjelder for det enkelte studieprogrammet/semesteret på høgskolens læringsplattform, Canvas.
Masterstudenter kan henvende seg til Internasjonalt kontor for informasjon om mulighetene knyttet til det enkelte masterprogrammet.
- Om Mobility Online
Du søker gjennom appen Mobility Online. Det finnes en egen hjelpe-side for Mobility Online. Her finner du svar på vanlige spørsmål knyttet til bruk av applikasjonen samt en instruksjonsvideo som viser deg hvordan du starter en søknad om utenlandsopphold.
Studieprogrammet ditt foretar forhåndsgodkjenning av det planlagte utenlandsoppholdet. I tillegg har partnerinstitusjonen sin egen behandling av din søknad før du får tilbud om utveksling og/eller praksis. Litt avhengig av rutinene hos partnerinstitusjonen så vil du enten søke på konkrete og forhåndsdefinerte kurs/praksisplasser, eller så søker du generelt og får tilbake informasjon om hvilke konkrete kurs og praksisplasser som er tilgjengelige i den perioden du vil være ute.
Fag-, studieplaner og praksispartnere endrer seg fra tid til annen og det er ingen garanti for at ethvert semester lar seg gjennomføre som utveksling/utenlandspraksis ved akkurat den institusjonen du ønsker. En viktig del av forberedelsene til utenlandsoppholdet er å ta rede på hvilket tilbud som gis i den perioden du vil være ute, og om det er grunnlag for å gi fritak for tilsvarende antall studiepoeng hjemme, og om praksistilbudet kan erstatte den praksisen som du ellers ville hatt hjemme.
Høyskolen har et begrenset antall avtaleplasser hos den enkelte partner, og det vil fra tid til annen bli konkurranse om plassene. Det er fakultetene som fordeler studenter til sine avtaler, og når du får et tilbud så kan du også få en svarfrist. Hvis du ikke svarer innen fristen så mister du tilbudet, og da går plassen videre til noen som står på venteliste.
Her finner du retningslinjene som VID bruker for å vurdere hvem som skal få tilbud om avtaleplasser, dersom det er konkurranse om plassene:
Skal du ha utenlandspraksis må du være oppmerksom på at om du velger å avbryte prosessen/oppholdet etter at du har takket ja og har blitt godkjent hos mottagerinstitusjon, så kan ikke VID garantere at du får en ny praksisplass i Norge i samme periode. I verste fall kan det medføre at du må ta permisjon et semester.
- Søke om utenlandsopphold
Mobility Online er mer enn bare et søknadsskjema. Det er en applikasjon der du laster opp dokumenter, får tilsendt dokumenter, og kommuniserer med din internasjonale koordinator og med Internasjonalt kontor, fra søkertidspunktet til du er ferdig med utenlandsoppholdet. Du må derfor bruke applikasjonen også etter at du har søkt.
Det finnes en egen hjelpe-side for Mobility Online. Her finner du svar på vanlige spørsmål knyttet til bruk av applikasjonen samt en instruksjonsvideo som viser deg hvordan du starter en søknad om utenlandsopphold.
Du finner mer informasjon om retningslinjer i dokumentet - Retningslinjer for behandling av søknader om utenlandsopphold for VIDs studenter.
- Korte opphold i utlandet som del av studiet
Hvis du planlegger et utenlandsopphold på inntil fire uker som del av studiet, skal du bruke du et forenklet søknadsskjema kalt Søknadsskjema for korte opphold. I noen få tilfeller kan det allikevel være at du skal bruke søknadsskjemaet for utveksling og utenlandspraksis, selv om du er ute i fire uker eller mindre. Typiske utenlandsopphold som skal søkes på med skjema for korte opphold er folkehelse, prosjektpraksis, o.l.
Dersom du får veiledning av noen som ikke er lærer i VID og denne veiledningen er del av evalueringsgrunnlaget for emnet du tar, eller hvis du tar studier ved en institusjon som gir deg studiepoeng som skal godkjennes inn i VIDs studieprogram, skal du i stedet bruke søknadsskjemaet du finner i Mobility Online's partnerportal for utveksling og utenlandspraksis.
- Utenlandsopphold utenfor VIDs avtaler
Enkelte studieprogram tillater studenter å ha utenlandsopphold til utdanningsinstitusjoner/organisasjoner som VID ikke har avtale med. Drøft med koordinator på ditt studieprogram om dette er en mulighet, før du søker.
- Traineeopphold etter studiene
Et praktikantopphold i utlandet etter studiene skal brukes til å få relevant internasjonal arbeidserfaring. Du finner selv praktikant-plassen, og du må derfor selv ta stilling til hva som er relevant. En faglig koordinator skal godkjenne selve mobilitetsavtalen (Erasmus+ Training Agreement) med læringsmål og aktiviteter, og du må begrunne overfor koordinator hvorfor praktikant-tilbudet er riktig for din egen faglige og personlige utvikling. Ditt potensielle arbeidsmark er det som bestemmer relevans. Denne kan være videre enn den faglige profilen i en profesjonsutdanning. Mobilitetsavtalen skal vise hvordan du får brukt og utviklet de kunnskaper og ferdigheter du tilegnet deg i studiet, i den arbeidssituasjonen som praktikant-plassen er et eksempel på.
- Tilleggsstipend
Tilrettelegging
Dersom du har lyst til å reise på utveksling og har behov for tilrettelegging, finnes muligheter for et tilleggsstipend gjennom Erasmus+ programmet.
Barn
Hvis du er Erasmus-student på studieopphold med barn under 18 år, kan du få et tilleggsstipend på 200 euro per måned. Stipendsatsen er den samme uavhengig av antall barn. Dette gjelder ikke praksisopphold, siden praksisopphold i utgangspunktet har en høyere stipendsats.
Vil du vite mer?
Informasjon om hvordan du kan få stipendene og hvilke krav som stilles får du fra internasjonal koordinator ved ditt fakultet.
- Forhåndsgodkjenning
Alle som vil ha utenlandsopphold godkjent som del av studiet i VID må ha en skriftlig forhåndsgodkjenning fra sitt studieprogram. Kortere opphold får godkjenning i form av bekreftelse på at du kan ha et utenlandsopphold i et bestemt tidsrom, som del av studiet. For lengre opphold så utformes godkjenningen som en læringsavtale for studier, eller som en praksisavtale for utenlandspraksis. Disse avtalene skal signeres av student, internasjonal koordinator på studieprogram, og partnerinstitusjonene og/eller veileder på praksisplassen.
Det er den avtalen du gjør med internasjonal koordinator på ditt studieprogram/fakultet før du drar, som avgjør hvilken modell for utenlandsopphold som gjelder for deg, og hvilke studiepoeng vertsinstitusjonen din er faglig ansvarlig for, og hvilke studiepoeng som VID er faglig ansvarlig for. Når vi snakker om overføring av studiepoeng fra en institusjon til en annen, så brukes betegnelsen ECTS, som står for European Credit Transfer System. En ECTS tilsvarer samme arbeidsmengde som ett studiepoeng.
Modell 1: Utveksling
Dette er utvekslingsopphold i ett til to semester, der vertsinstitusjonen, som er en høyere utdanningsinstitusjon, er faglig ansvarlig og tildeler studiepoeng. Fritak/innpassing gis etter at du har kommet hjem og har levert karakterutskrift som viser at du har bestått emnene du tok, og som var beskrevet i din læringsavtale for studier i utlandet. Merk at den karakterutskriften du får fra vertsinstitusjonen må legges ved vitnemålet du får fra VID. Karakterene og emnene du tar i utlandet vil ikke komme fram på karakterutskrift og vitnemål fra VID.
Modell 2: Utenlandspraksis
Dette er praksisopphold i utlandet der VID er faglig ansvarlig og tildeler studiepoengt, på samme måte som om du skulle hatt praksis hjemme. Programmet for praksisen din skal være beskrevet i en praksisavtale for utenlandspraksis. Karakterutskrift og vitnemål ser omtrent ut som vanlig, med tillegg av en merknad om at du har hatt praksis i utlandet.
Modell 3: Kombinasjonsopphold
Dette er en kombinasjon av modell 1 og 2. Du gjennomfører deler av utenlandsoppholdet som utvekslingsstudent, samtidig som VID er faglig ansvarlig for et visst antall studiepoeng som du tar i praksis eller i nettbasert studier, mens du er ute. Karaktereutskriften og vitnemålet fra VID gjenspeiler de studiepoengene som VID er faglig ansvarlig for. Studiepoeng som vertsinstitusjonen er faglig ansvarlig for må dokumenteres med karakterutskrift fra vertsinstitusjonen.
Uansett hvilken modell ditt utenlandsopphold er organsert etter, så må du forsikre deg om at studiepoengene blir registrert som bestått, etter at du har kommet hjem. Les mer om godkjenning og registrering av studiepoeng fra utlandet sist i trekkspillet.
- Ditt ansvar …
Forbered deg godt! Om du reiser til et sted med en helt fremmed kultur, eller om du bare tar et studieopphold i et av våre naboland, vil utbyttet av oppholdet stige i takt med de forberedelsene du har gjort.
Høgskolen vil forberede deg på oppholdet så langt som mulig. Ved praksisstudier i fremmede kulturer gis det normalt også forberedende kurs/seminar.
Du må sørge for å sette deg inn i informasjonen om gjeldende forsikringsforhold, visumbestemmelser, vaksinekrav/anbefalinger og sikkerhetssituasjonen dit du skal dra. Benytt deg av Utenriksdepartementes reiseinformasjon. Der får du også raskt tilgang på offisielle reiseråd basert på løpende sikkerhetsvurderinger.
Mange anbefaler internasjonalt studentbevis som gir deg rabatter og gode tilbud rundt om i verden.
Praksis utenfor Norge
Dersom du søker om praksis i utlandet, og trekker deg etter du har takket ja til tilbud om utenlandspraksis, da vil du bli plassert bakerst i køen til praksisplass i Norge. Du bør derfor overveie tilbudet nøye, før du takker ja til tilbudt plass.
- Forsikringer
Folketrygden
Når du søker om lån/stipend i Lånekassen for utenlandsoppholdet, blir du automatisk rapportert til NAV. Du får da tilsendt informasjon og nødvendig dokumentasjon som gir deg rett til dekning av helsetjenester. Vær oppmerksom på at det er noe forskjellige regler avhengig av om du befinner deg utenfor eller innenfor EØS-området.
Dersom du ikke får støtte fra Lånekassen og skal oppholde deg i utlandet utover 12 måneder, er du ikke automatisk opptatt i NAV (tidligere folketrygden). Du må selv sørge for å melde deg inn før du drar. Du kan lese mer og søke om frivillig medlemskap hos NAV. Les mer på Student i utlandet – NAV.
Søknadsskjema kan også fås ved henvendelse til Studentservice.
Forsikringer
Du må selv sørge for å ha dekkende forsikring før du drar utenlands. Hvis du skal dra innenfor Europa må du passe på å få med deg et Europeisk Helsetrygdekort. Dette fås ved henvendelse gjennom helsenorge.no. Association of Norwegian Students Abroad (ANSA) har også gode forsikringsordninger for studenter på utenlandsopphold, inkludert forsikring med ansvar, for studenter i utenlandspraksis. Les mer om vilkår og dekning. Studenter med studentmedlemsskap i Norsk Sykepleierforbund kan få reiseforsikring inkludert ansvarsforsikring, gjennom Norsk Sykepleierforbund, men sjekk at forsikringen varer for hele perioden du skal være ute. Her kan du lese mer om de forsikringene VID organiserer for sine studenter, i både inn- og utland. Du må sette deg inn i villkårene for å forsikre deg om at de dekker ditt behov.
Husk at du skal laste opp kopi av dine forsikringsbevis i Mobility Online før du drar. Alle som får Erasmus+-stipend skal også skrive sin forsikringsinformasjon inn i Mobility Online/ stipendavtalen før stipendet utbetales.
- Visum
Norske statsborgere trenger ikke visum til landene i Schengen-samarbeidet.
Dersom du skal ha studieopphold utenfor Europa vil du svært ofte måtte søke om visum. Visumregler og prosedyrer varierer, og det er lønner seg å sjekke dette så tidlig som mulig slik at du vet hvilke dokumenter som trengs, har innhentet nødvendige skjemaer og så videre. Å søke visum er ditt ansvar, og du bør kontakte det enkelte lands ambassade for å innhente oppdatert informasjon.
Hvis du drar til et universitet eller høgskole i utlandet vil de ofte ha et Internasjonalt kontor som gir informasjon om hvordan du må forholde deg med tanke på visum.
- Helse og vaksiner
For alle utreisende studenter
Husk å ta eventuelle nødvendige vaksiner før avreise. Sjekk dette i god tid, da enkelte vaksiner krever gjentatte vaksinasjoner for at du skal være beskyttet. Hvilke reisevaksiner bør jeg ta? – Folkehelseinstituttet gir god informasjon om hva du trenger.
For studenter som skal ha praksis etter et utvekslingsopphold
Dersom du skal ha praksis som en del av studiet etter et utvekslingsopphold, må du sette deg inn i reglene for medisinsk testing og vaksinasjon for praksis i Norge. Sett deg nøye inn i VIDs krav til medisinsk testing for studenter som skal ut i praksisstudier.
NB! Du har selv ansvar for at du oppfyller kravene for å kunne starte i praksis i Norge. Bestill timer til testing i god tid!
Merk at du ikke kan starte i praksisstudier/kliniske studier før negative prøvesvar foreligger. Du kan heller ikke gjeninntre i en helserelatert jobb før negative prøvesvar foreligger. Det kan ta noe tid å få svar på prøvene.
- Sosiale medier
Sosiale medier som Facebook, Twitter, Instagram og blogger er en viktig kommunikasjonskanal for både privatpersoner, bedrifter og ulike organisasjoner slik som VID. Sosiale medier gir oss som brukere mange muligheter og noen utfordringer. VID har utarbeidet noen retningslinjer og anbefalinger for bruk av sosiale medier for våre studenter som på ulike måter har et opphold i utlandet i løpet av sin studietid.
VID ønsker – og skal også være – synlig i sosiale medier, men som student skal du ikke uttale deg på vegne av høgskolen. Uttalelser og innlegg i sosiale medier på vegne av VID, skal kun gjøres av ansatte eller studenter som har fått fullmakt til dette. Videre ønsker VID at all kommunikasjon i sosiale medier er ærlig og sann, og at brukere av sosiale medier opptrer informativt og profesjonelt.
Det er viktig at all kommunikasjon er innenfor lover, forskrifter og avtaler. Dette innebærer:
- Respekt for opphavsrettigheter og den enkeltes personvern.
- Unngåelser av krenkelser av privatlivets fred.
- Bilder fra praksis skal ikke legges ut på internett/sosiale medier.
Taushetsplikten gjelder fullt ut i sammenheng med sosiale medier og skal alltid overholdes.
VID har en GDPR-rutine som gjelder for all bruk av video-, lyd- og bildeopptak i undervisning, forskning og sosial aktivitet, og denne gjelder også for studenter som har studieaktiviteter i utlandet. Du kan lese mer om VIDs GDPR-rutine på VID's portal for personvern.
- Sikkerhet
Din personlige sikkerhet ved et utenlandsopphold, er ditt ansvar. Høgskolen har partnere og praksisplasser i regioner der sikkerhetssituasjonen kan variere. Selv om høgskolen vil være forsiktig med å tilby utenlandsopphold der risikovurderingen er høy, så kan for eksempel kriminalitet innebære en tilleggsrisiko uavhengig av nasjonal og regional stabilitet. Hvis sikkertherssituasjonen på ditt reisemål plutselig skulle endre seg, så må du være forberedt på at VID kan avbryte det planlagte utenlandsoppholdet uten å be om ditt samtykke. Hvis det skulle skje så vil VID, så langt mulig, gjøre sitt beste for å skaffe deg et fullgodt alternativ, enten hjemme, eller hos en annen partner i utlandet.
Høgskolen har en 24-timers beredskapsavtale med Sjømannskirken, noe som innebærer at i en krisesituasjon kan en ambulerende prest være på praksisstedet på relativt kort varsel for å bistå og følge opp i vanskelige situasjoner. Sjømannskirkens døgnåpne beredskapstelefonn for nordmenn i utlandet er +47 951 19 181.
VID anbefaler også å bruke Sjømannskirkens nødnummer-app for studenter på utenlandsopphold.
Studiestedene, de enkelte praksisplassene og veilederne der vil ofte gi råd om hva som er forsvarlig atferd for å begrense sikkerhetsrisikoen. Når det kommer til stykket så er det allikevel den enkelte student som har ansvaret for å ivareta sin personlige sikkerhet.
I enkelte tilfeller kan norske myndigheter (Utenriksdepartementet eller helsemyndighetene) på kort varsel fraråde reise og opphold i enkelte land og områder. Dette kunngjøres på regjeringens nettsider for offisielle reiseråd.
Høgskolen anbefaler at alle som har utenlandsopphold som del av studiet bruker Utenriksdepartementets ordning for frivillig registrering under utenlandsopphold. Tjenesten finnes tilgjengelig på utenriksdepartementets nettsider.
Les mer om VIDs policy for Hjelp i utlandet, for studenter og ansatte som opplever kriselignende situasjoner.
- Når du har kommet hjem igjen fra utlandet
Godkjenning og registrering av studiepoeng (ECTS)
… fra høyere utdanningsinstitusjon, inkludert praksis
Etter gjennomført utenlandsopphold som student på høgskole/universitet i utlandet så må du laste opp karakterutskrift fra din vertsinstitusjon, til Mobility Online. Aktiviteter fra karakterutskriften som stemmer overens med din opprinnelige læringsavtale blir da bekreftet, og erstatter de forhåndsavtalte aktivitetene og studiepoengene fra høgskolens egne studieprogram.
Hvis praksisen din er en del av det faglige tilbudet som gis ved den utdanningsinstitusjonen du er tatt opp til som utvekslingsstudent, så er det vertsinstitusjonen som godkjenner praksisperioden etter sine faglige kriterier. VID erstatter praksisen med det antall studiepoeng som ble forhåndsavtalt i din læringsavtale, før du dro, på samme måte som for kurs/emner, når du leverer karakterutskriften fra vertsinstitusjonen.
Merk at emner/studiepoeng som er tatt ved en utenlandsk institusjon ikke vil komme fram på en karakterutskrift fra VID, selv om de erstatter kurs/emner og studiepoeng fra VID. Du må derfor ta vare på den originale dokumentasjonen/karakterutskriften fra utlandet og la det ligge sammen med karakterutskriften og vitnemålet fra VID. På selve vitnemålet vil det stå hvilke emner som er innpasset fra den utenlandske institusjonen slik at antall studiepoeng i graden som VID tildeler blir riktig, men karakterer fra utenlandske institusjoner vil ikke framkomme andre steder enn på karakterutskriften fra den utenlandske institusjonen.
… for praksis, som ikke er tatt som del av tilbudet i en utdanningsinstitusjon
Hvis du gjennomfører din utenlandspraksis for eksempel ved en NGO, et sykehus, eller lignende, og det er VID som er faglig ansvarlig og gir deg studiepoengene, så skal du i løpet av din praksisperiode gjennomføre de eksamener/arbeidskrav som er beskrevet i retningslinjene for praksis til det studieprogrammet du tilhører i VID. Du skal laste opp gokjenning av praksis til Mobility Online, når du er ferdig.
Høgskolens kontaktlærer/lærerveileder og din lokale veileder vurderer i samarbeid gjennomføringen av din praksis. Hvis gjennomføringen blir vurdert som tilfredsstillende og du har levert inn alle oppgaver/arbeidskrav i henhold til retningslinjene for praksis, så får du de studiepoengene som er angitt for praksisen i studieprogrammet ditt, på samme måte som om du ville hatt praksis i Norge.
Merk at du ikke får fritak fra noen emner, men det vil framkomme av ditt Diploma Supplement at du har hatt praksis i utlandet.
Har du hatt Erasmus+-stipend?
Hvis du har vært ute som Erasmus+-student så må du få med deg bekreftelse på den perioden du har vært ute. I tillegg til en karakterutskrift eller lignende, så skal vertsinstitusjonen din bekrefte at du var tilstede med til/fra-dato for den perioden som aktivitene i din læringsavtale krevde. Hvis karakterutskriften inneholder til/fra dato så trenger du ikke en ekstra bekreftelse. Størrelsen på stipendet ditt vil bli endelig avregnet i forhold til hvor mange dager du kan framlegge bekreftelse på at du var ute.
Når du er ferdig med Erasmus+-oppholdet så vil du også få tilsendt en e-post fra EU-kommisjonen med en lenke som tar deg til et online spørreskjema som du skal fylle ut før reststipendet ditt blir utbetalt.
Helse og praksis i Norge, etter at du har kommet hjem
Hvis du skal ut i praksis etter hjemkomst, sett deg nøye inn i VIDs krav til medisinsk testing for studenter som skal ut i praksisstudier. Disse gjelder enten du skal ha praksis i eller utenfor Norge. Merk at de som har en helserelatert jobb ikke kan gjeninntre i jobb før det er gitt negativt svar på testene.
Se også informasjonen under "Helse og vaksiner."
Videre oppfølging?
Har du opplevd noe ugreit, uforutsett eller dramatisk? Du bør vurdere å levere forbedrings- elle avviksmelding hvis det er alvorlige ting som du mener bør få konsekvenser for VIDs rutiner, eller hvordan VID forholder seg til partnerinstitusjonen, veiledere eller andre samarbeidspartnere du har vært i kontakt med ute. Du kan også ta opp ting med veileder hjemme, og/eller velferdstjenesten ved prest eller diakon, i VID.