Krav til medisinsk testing
Krav til medisinsk testing
Studenter som skal ut i praksisstudier må være bevisst sin smittestatus når det gjelder tuberkulose (TBC) og multiresistente gule stafylokokker (MRSA).
Studenter som skal ut i praksisstudier må være bevisst sin smittestatus når det gjelder tuberkulose (TBC) og multiresistente gule stafylokokker (MRSA).
Medisinsk testing og vaksinering - rutinebeskrivelse
Som student i praksis med barn, pleietrengende og syke er du i kontakt med grupper som kan være ekstra sårbare i forhold til smitte. Før du skal ut i praksis som student, har du derfor plikt til å påse at du følger de kravene som gjelder i forhold til medisinske tester og vaksinasjon.
Studenter med økt risiko for smitte av tuberkulose og/ eller MRSA
Studenter som har økt risiko for å være smittet av tuberkulose (TBC) og/eller MRSA må teste seg. Spørsmålene i helseerklæringsskjema indikerer om du har vært utsatt for økt smitterisiko. Du finner skjemaer til nedlasting under punktene for MRSA og tuberkulose i menyen under.
Studenter som er omfattet av reglementet for medisinsk testing vil få melding om det når de semesterregistrerer seg. Ved semesterregistreringen må du bekrefte at du har lest og forstått informasjonen om medisinsk testing og spørsmålene om smitterisiko.
Har du vært utsatt for økt smitterisiko?
Les videre under om MRSA, tuberkulose og hepatitt B.
Vaksinering
Du kan vaksinere deg mot tuberkulose og hepatitt B på ditt fastlegekontor, eller på andre legesenter eller vaksinasjonsklinikker.
MRSA
Hvis du svarte JA på et av disse spørsmålene i semesterregistreringen, må du teste deg og varsle studieekspedisjonene ved ditt studiested snarest:
- Les mer om MRSA-undersøkelse
Studenter som skal ha praksis/klinisk undervisning ved sykehus, sykehjem og andre boformer for heldøgns pleie, plikter å gjennomgå undersøkelse for meticillinresistente gule stafylokokker (MRSA).
MRSA er betegnelsen på en bakterie som har utviklet resistens mot alle penicilliner.
Studenter som kan ha vært utsatt for smitte eller oppholdt seg på steder der det kan være mistanke om smitte, må teste seg for MRSA før de skal ut i praksisstudier. Prøven kan tas av din fastlege, og dokumentasjon må leveres høgskolen før du starter i praksis og har pasientkontakt.
Kravet gjelder dersom studenten i løpet av de siste 12 måneder har arbeidet i helsevesenet eller vært innlagt på helseinstitusjoner i land utenfor Norden eller Nederland. Kravet gjelder også dersom studenten i løpet av de siste 12 måneder på andre måter kan ha vært utsatt for smitte i Norge eller utlandet, eller der det kan være mistanke om smitte.
Har du vært utsatt for økt smitterisiko?
Hvis du svarte JA på et eller flere av spørsmålene i semesterregistreringen, må du teste deg og varsle studentservice@vid.no ved ditt studiested snarest. Bruk følgende skjema:
Last ned helseerklæringsskjema for MRSA
Skjemaet leveres til Studentservice på ditt studiested.
Deretter må du ta kontakt med for å testes. Alle kan ta kontakt med sin fastlege for å testes.
- Studenter i Oslo kan også ta kontakt og avtale på forhånd med Diakonhjemmet bedriftshelsetjeneste, send e-post til kari.g.osnes@diakonsyk.no.
- Studenter i Bergen kan ta kontakt med sin fastlege eller hos 7 Fjell legesenter.
- Studenter i Sandnes kan ta kontakt med sin fastlege eller smittevernkontoret i sin hjemkommune.
Mer informasjon finnes på:
Tuberkulose
Hvis du svarte JA på et av disse spørsmålene i semesterregistreringen, må du teste deg og varsle studieekspedisjonene ved ditt studiested snarest
Husk at du gjennom hele studietiden må du melde i fra, dersom du for eksempel reiser til risikoland eller på annen måte utsettes for økt smitterisiko.
- Les mer om Tuberkuloseundersøkelse
Har du vært utsatt for økt smitterisiko?
Hvis du svarte JA på et eller flere av spørsmålene i semesterregistreringen, må du teste deg og varsle studentekspedisjonene ved ditt studiested snarest. Bruk følgende skjema:
Last ned svarskjema – tuberkuloseundersøkelse
Skjemaet leveres til Studentservice på ditt studiested.
Studenter ved helse-/sosialfagutdanninger plikter å gjennomgå tuberkuloseundersøkelse. Kommer du fra eller har du oppholdt deg i minst 3 mnd i løpet av de siste 3 årene i land med høy forekomst av tuberkulose. Les mer hos Folkehelseinstituttet.
Vaksinasjon mot turbekulose (BCG-vaksine)
Tuberkulose er en bakteriesykdom som smitter med luftsmitte. Det er lite tuberkulose i Norge i dag, og det gis derfor ikke lenger rutinemessig BCG-vaksine til norske barn i barnevaksinasjonsprogrammet.
Personer med risiko for tuberkulosesmitte i yrkessammheng, herunder helsefagstudenter som skal ha direkte pasientkontakt, anbefales å ta BCG-vaksine. Vaksinen er ikke obligatorisk, men som student oppfordres du til å ta den viss du ikke er vaksinert tidligere.
Under praksis og klinisk undervisning kan våre studenter ha økt risiko for å smittes med tuberkulose. Studenter ved helsefaglige utdanninger bør derfor være vaksinert mot tuberkulose.
Hvis du ikke har fått BCG-vaksine tidligere, kan du ta vaksinen hos en helsesøster eller på smittevern-/reisemedisinkontoret i kommunen din før studiestart. Merk at de fleste fastleger ikke har utstyr eller kompetanse til å sette BCG-vaksinen.
- For studenter i Bergen kan 7 Fjell legesenter tilby vaksinering
- For studenter i Oslo kan Diagnosestasjonen, Ullevål sykehus, Oslo følge deg opp og gi deg informasjon om tuberkulose, tuberkulose-screening, IGRA-test, MRSA ved Diagnosestasjonen, Ullevål sykehus, Oslo
Etter vaksinasjon vil du få en vaksinasjonsattest som du må ta med ved studiestart.
VID oppfordrer deg på det sterkeste til å ta BCG-vaksine!
Hepatitt B
Vi anbefaler også at du lar deg vaksinere mot hepatitt B, dersom du ikke er vaksinert fra før.
- Les mer om hepatitt B
Er du usikker på hvilke vaksiner du har tatt og når, kan du gå inn på Folkehelseinstituttet sine sider. Folkehelseinstituttet har registrert alle norske vaksiner som er tatt i 2011 og senere. SYVAK er det nasjonale registre for vaksiner. Du kan selv sjekke din vaksinestatus på Mine vaksine med Bank ID for å se din vaksinasjonshistorie. Barnevaksiner har vært registrert siden langt tilbake. Du kan etter registrere vaksiner, hvis du eksempel vil registrere dine barnevaksiner og ha alt på ett sted.