- Fagfolkene er vår viktigste ressurs
- Fagfolkene er vår viktigste ressurs
Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol kom med et budskap om viktigheten av flinke fagfolk da hun besøkte VID Oslo. Hun måtte likevel tåle kritiske spørsmål fra VIDs studenter.
Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol kom med et budskap om viktigheten av flinke fagfolk da hun besøkte VID Oslo. Hun måtte likevel tåle kritiske spørsmål fra VIDs studenter.

- Vår evne til å gi gode helsetjenester starter og slutter med fagfolkene våre. Derfor er jeg glad for å komme hit og høre hva dere, som er framtidas fagfolk, er opptatt av og hva dere ønsker av arbeidslivet, innledet helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol da hun besøkte VID denne uken.
Kjerkol var invitert for å møte studenter og ansatte til en sofaprat om helsepersonellkommisjonens rapport og psykisk helse. Hun fikk også en demonstrasjon av hvordan VID-studentene øver på realistiske scenarier i utdanningen i psykisk helsearbeid.
Færre fagfolk per pasient
Besøket ble innledet med et innlegg fra Kjerkol om Helsepersonellkommisjonens rapport. Et av hovedpunktene i rapporten er at det framover vil bli færre fagfolk per pasient. Behovet i helsetjenesten vil vokse, med flere eldre og mer komplekse helseutfordringer, samtidig som antall fagfolk ikke skal økes.
- Jeg skal være ærlig på at det vil kreve mye, det er ingen enkel jobb som ligger foran oss. Den omstillingen vi skal gjennom gjelder ikke bare helsetjenesten vår, men alle sektorer, påpekte hun.
Den viktigste løsningen hun skisserte, var å utnytte arbeidskraften bedre.
- Fagfolkene er vår viktigste ressurs. Vi må derfor passe på at dere får muligheten til å gjøre de riktige oppgavene i løpet av en arbeidsdag. Vi har også en jobb å gjøre for å sikre riktig oppgavedeling mellom grupper av fagfolk, blant annet mellom helsefagarbeidere og sykepleiere, og mellom sykepleiere og leger, sa hun.
Hun trakk også fram viktigheten av riktig oppgavedeling mellom tjenestenivåene.
Heltid må bli standard
Et annet av Kjerkols løsningsforslag, er at heltid må bli standard i helse- og omsorgssektoren.
- Det har vært for mye bruk av deltid, og vi har vært for avhengige av importert arbeidskraft. Pandemien har vist oss at det var utrygt. Heltid kan bidra til at vi får beholde fagfolkene i helsetjenesten, og få brukt den utdanningen de har tatt best mulig, sa hun.
I den påfølgende sofapraten måtte hun imidlertid tåle kritiske innspill fra sykepleierstudent og leder for studentrådet i Oslo, Julie Jørstad.
- Når vi er ute i praksis, merker vi at det er underbemanning, folk er overarbeidet. Hele 1 av 5 sykepleiere slutter i jobben før det har gått ti år, det er skremmende tall. Hvordan kan man snu den trenden? spurte hun.
Kjerkol understreket at målet er at sykepleiere blir i jobben til de blir pensjonister, og erkjente at det å ikke rekke over oppgavene kan gå utover mestringsfølelsen.
Løsningene hun trakk fram var blant annet bedre arbeidsdeling og riktig prioritering av arbeidsoppgaver, og god dialog mellom ansatte og ledelse. Hun pekte også på viktigheten av automatisering.

Utfordrende å framsnakke yrket
I sofapraten deltok også Geir Tarje Bruaset, som har jobbet som lærer på sykepleiestudiet, og nå skriver doktorgrad om barn som pårørende.
- Det er mye fokus på utfordringer, så det har vært en kunst å motivere og framsnakke yrket til studentene, sa han, og trakk fram fordelen med kombinerte stillinger og samarbeid på tvers av praksisfeltet.
Gabrielle Drageseth, som jobber i Moss kommune og tar en videreutdanning i psykisk helsearbeid ved VID, spilte inn til ministeren at de som jobber med psykisk helse i kommunen føler seg alene.
- Vi føler oss alene fordi kompetansen er på DPS (Distriktspsykiatrisk senter). Jeg savner mer tverrfaglig samarbeid i kommunene, sa hun.
Prioritering inn i undervisning
Dekan ved Fakultet for helsefag, Elisabeth Jeppesen, utfordret Kjerkol på om behovet for hardere prioritering i helsevesenet vil få konsekvenser for hvordan man skal undervise studentene.
- Prioritering er et vanskelig spørsmål. I dag lærer vi studentene våre å ivareta mennesket på mange plan. Men mange opplever at det er et sprik mellom det man lærer og det man opplever i praksis - man må løpe fort, påpekte hun.
I sitt svar trakk Kjerkol fram bedre IT-løsninger.
- Et av områdene det skorter aller mest på i helsesektoren i dag, er digitalisering. Vi må fjerne plunder og heft i arbeidshverdagen, sa hun, og avsluttet med å påpeke at de fleste nordmenn er fornøyd med helsetjenesten.
Etter sofapraten ble Kjerkol tatt med på omvisning i VIDs simuleringssenter for å se hvordan studentene får øve seg i psykisk helsearbeid. Besøket ble avsluttet med et lukket møte om VIDs utdanninger og forskningssatsinger innen psykisk helse.

Publisert av Kjersti Busterud. Dato: 15. mars 2023.