Folkehelsepraksis; den store diakonale dugnaden
Folkehelsepraksis; den store diakonale dugnaden
170 studenter som går andre studieår på bachelor i sykepleie ved VID Oslo skal ut i folkehelsepraksis den 23. november. Dette er en fire ukers praksisperiode hvor mange studenter har byttet ut utenlandspraksis for blant annet å gjøre et løft for å hjelpe de eldre ut av isolasjon og ensomhet.
170 studenter som går andre studieår på bachelor i sykepleie ved VID Oslo skal ut i folkehelsepraksis den 23. november. Dette er en fire ukers praksisperiode hvor mange studenter har byttet ut utenlandspraksis for blant annet å gjøre et løft for å hjelpe de eldre ut av isolasjon og ensomhet.

Fra venstre: Mads Kavlie-Jørgensen Jahr, Lars Leithe og Caroline Fonseca. (Foto: Susanne Ward Ådlandsvik)
Folkehelse er et emne bachelorstudentene har dette semesteret. Folkehelsepraksis er ment å supplere og støtte det faglige studietilbudet.
Emnet består av to uker teori før studentene går ut i en fire ukers praksisperiode. Emnet gir totalt 10 studiepoeng. Mange av de norske studentene skulle egentlig hatt sin praksis i utlandet, men grunnet COVID-19 måtte de finne en annen løsning.
– Vi vet at mange eldre, både på sykehjem og hjemmeboende, har vært isolert under COVID-19 og derfor dukket ønsket opp om å la studentene gjøre et løft for å hjelpe de eldre ut av isolasjon og ensomhet, samt hjelpe til med smittevern og førstehjelp i barnehager, sier dekan Benedicte Sørensen Strøm ved Fakultet for helsefag, VID.
Praksisplassene er i hovedsak fordelt mellom Diakonhjemmet Omsorg ved Ammerudlunden, Sagenehjemmet, Nordberghjemmet, de nyåpnede Omsorg+ og to barnehager. Innenfor de ulike virksomhetene kan studentene velge blant ulike prosjekt/temaer: Samtaler, tilrettelegge for drømmedager, ernæringsbehov, aktivitet & turer og ulike førjulsaktiviteter. På Omsorg+ skal de gjøre klart for de som flytter inn i slutten av november og hjelpe dem til å benytte seg av velferdsteknologi, smittevernrutiner m.m.
Folkehelse er et høyaktuelt tema under korona
Studentene begynner i praksis mandag 23. november og vi har snakket med to av dem. Silje Thorbjørnsen (21) og Mads Kavlie-Jørgensen Jahr (24).
– Nå skal vi studentene drive folkehelse lokalt innenfor en institusjon, sier Silje. Det var utrolig leit at vi ikke fikk dra på utveksling, men dette prosjektet er et veldig bra alternativ og det er godt å endelig få lov å hjelpe til.
– I mars var vi flere studenter som var lei oss for at vi ikke fikk hjulpet mer til, men nå får vi muligheten, fortsetter hun.
– Nå skal vi studentene drive folkehelse lokalt
Silje Thorbjørnsen, andreårsstudent på BASYK, VID Oslo
Silje forteller videre at der er fire til fem studenter på hvert tema og at det er fritt opp til hver studentgruppe hva de gjør ut av temaet. Etter endt praksis skal studentene levere en prosjektoppgave.
– Selv skal jeg ha praksis ved Omsorg+. Temaet jeg har valgt, er velferdsteknologi, som er rettet mot hvordan eldre kan bo hjemme lengt mulig. Jeg skal både lære om det, avdekke behov og eventuelt komme ned nye forslag. Jeg ser for meg et kartleggingsprosjekt der vi utforsker nye ideer innen eksisterende velferdsteknologi eller kommer opp med forslag til noe helt nytt, avslutter Silje.

Handler om enkle viktige ting
Mads er positiv ung mann som er opptatt av å gjøre det beste ut av en spesiell situasjon. Før Covid-19 brøt ut var det meningen at han skulle til Ghana på utveksling ved en helsestasjon. – Jeg synes det er gøy å oppleve ting som er fjernt og helt annerledes, sier han. Isteden skal han være fire uker i praksis ved en barnehage i Oslo.
– Jeg synes jeg er heldig som får ha praksis i en barnehage. Det blir spennende å jobbe med barn. Senere i livet kommer jeg sikkert til å møte barn enten som pårørende eller pasienter, og da er det nyttig å ha jobbet litt med dem på forhånd, sier han.
Mads skal jobbe med opplæring i smittevern og førstehjelp både for barn og personale.
Hvorfor er folkehelsepraksis viktig?
– Folkehelse er et tema som lett blir neglisjert. Det handler om enkle, men viktige ting som for eksempel mental helse, det å spise sunt og være i aktivitet. Det er lett å ta det for gitt eller ikke følge det opp. Under Korona er det nok lett at det sklir ut, sier Mads.
Publisert av Charlotte Krog. Dato: 23. november 2020.