Hilsen fra sykepleiestudentene i Danmark
Hilsen fra sykepleiestudentene i Danmark
Laura, Marie og Nora fra VID Bergen har vært i praksis ved Københavns Professionshøjskole i høst. De forteller om spennende valgfag og ulikheter i praksis.
Laura, Marie og Nora fra VID Bergen har vært i praksis ved Københavns Professionshøjskole i høst. De forteller om spennende valgfag og ulikheter i praksis.

Her en liten hilsen fra oss sykepleiestudenter som er i praksis ved Københavns Professionshøjskole, campus Hillerød, i Danmark
Nå har vi vært her en stund, og for øyeblikket er vi i praksis i primærhelsetjenesten i Danmark.
Velkomstuke og teknologi i helsetjenesten
Da vi først kom hadde vi en velkomstuke hvor vi møtte andre utvekslingsstudenter og fikk en innføring i hvordan det er å være student i Danmark.
Etter dette hadde vi seks uker med valgfaget Health and Welfare technology på campus Hillerød. Dette var et utrolig spennende fag som vi tok sammen med både danske og internasjonale studenter, fra blant annet Palestina, Uruguay, Vietnam og Spania. Her lærte vi om teknologiske løsninger og produkter som kan være med på å bedre den fremtidige velferden. Vi jobbet mye i grupper, og fokuset var på felles refleksjon og deltakelse i timene. Sammen med utrolig flinke lærere var dette veldig lærerikt, og vi har virkelig fått et nytt syn på bruken av teknologi i helsetjenesten. Faget ble avsluttet med presentasjon i grupper om et selvvalgt tema innenfor velferdsteknologi. Vi valgte telepsykiatri.
Praksis i Helsingør med faglige forskjeller
Etter dette startet vi en ti uker lang praksisdel i Helsingør kommune, som kun ligger 20 minutter unna Sverige med ferge.
Danskene er veldig hyggelige og inkluderende, og det gjelder også våre medstudenter og veiledere. Men språket var en liten barriere i starten, både for oss og for dem. Tre jenter med skikkelig vestlandsdialekt er visst ikke så lett for danskene å forstå, ikke rart de alltid spør hvor i Sverige vi kommer fra. Noen ganger har de til og med spurt oss om vi er fra Island eller Færøyene. Men vi tar i bruk flere nye danske ord for hver dag som går, og vi kommer vel hjem igjen helt dialektforstyrret.
I praksis her i Danmark merker vi en god del forskjeller sammenlignet med det norske helsevesenet. Sykepleierne er ikke alene i primærsektoren her i Danmark. De jobber sammen med dyktige «Social- og Sundhedsassistenter (SSA)» og «hjælpere». Sykpleierne har dessuten en litt annen rolle i primærhelsetjenesten her. De har hovedsakelig ansvar for sykepleieprosedyrer, administrativt arbeid og medisinering, samt overordnet ansvar i oppfølging av pasientens tilstand. Det daglige stell av pasienter og deres personlige behover er det i hovedsak assistentene og hjelperne som tar seg av.
I primærtjenesten her har pasientene egne medisiner i en medisinboks. Denne er låst inne, enten i eget hjem, på eget værelse, eller på et medisinrom på institusjon. Det vil si at når vi skal dosere medisin her bruker vi kun pasienten sine egne preparater. Det er i hovedsak ingen dobbeltkontroll av de preparatene som blir dosert, annet enn at på institusjoner teller en annen over at antall tabletter stemmer.
Spennende og skummelt med mye ansvar
Ettersom sykepleie her går over syv semestre følger vi sjette semester studiekrav i Danmark. Fokuset for sjette semester er selvstendig sykepleie. Vi får derfor en god del ansvar i praksis. Det er både litt skummelt og veldig kjekt at de viser så mye tillit til studentene. Vi får ofte beskjed om å minne folk om at vi er på slutten av utdanningen vår, og at vi har mye kunnskap og ferdigheter.
De andre danske studentene som også er i sjette semester i Helsingør kommune skal være i praksis i over fem måneder, så da virker våre ti uker lite i forhold. Vi har nå fire uker igjen av utvekslingen vår her i Danmark, og innimellom eksamenslesing skal vi prøve å nyte den siste tiden.
Hilsen Marie, Laura og Nora!
Publisert av Iselin Bråten Yucedag. Dato: 10. desember 2019.