Vant pris for selvmordsforebygging
Sofasamtalen ble etterfulgt av utdeling av Olafprisen. Prisen går til personer eller grupper som har bidratt betydelig til forskning, opplysning eller forebygging av selvmord blant unge.
Årets vinner var Nordland fylkeskommune, som for ti år siden vedtok nullvisjon mot selvmord. Et av tiltakene har vært kursing av alle ansatte i videregående skole.
– Selvmord forekommer i alle samfunnslag, og er en utfordring som angår oss alle. I dag er jeg her i rollen som fylkesråd, men jeg er også en etterlatt. Noe som har preget livet mitt i mange år, og enda gjør det, sa en tydelig rørt fylkesråd for samfunn, kultur og miljø, Arne Ivar Mikalsen.
Prisen deles ut av LEVE, som også benyttet anledningen til å lansere sin nye selvmordsforebyggende app «Stay Alive».
– Vi er veldig glade for å samarbeide med LEVE om en slik dag, brukermedvirkning er viktig i forskning, påpeker Tine Grimholt.
Løftet fram barn som pårørende
Etter lunsj var tiden satt av til fagseminar, med innlegg fra både eksterne og VIDs egne forskere. Fokuset var særlig på barn som pårørende ved selvmord og selvmordsforsøk.
– Jeg har jobbet som sykepleier i psykiatrien, og tror jeg kan telle på to hender hvor mange barn jeg har snakket med. Pårørende får for lite oppmerksomhet, sa Geir Tarje Bruaset. Han er stipendiat i CARPE-prosjektet.
Målet med forskningsprosjektet er å få mer kunnskap om erfaringene til barn som har vokst opp med en forelder med selvmordsatferd. Samtidig skal den gi kunnskap om hvilken støtte foreldre med selvmordsatferd trenger.
Også Emma Skei i CARPE-prosjektet holdt et innlegg. Hun har forsket på barn og unge som etterlatte når en forelder dør.
Barn som pårørende vil også være tema under Forskningsdagene, hvor VID har et åpent arrangement på Litteraturhuset torsdag 26. september.