Nyheter

Hvordan går det, sånn egentlig?

Hvordan går det, sånn egentlig?

Foto: To venner som snakker sammen

Foto: To venner som snakker sammen

En annerledes hverdag

Det er krevende i seg selv å være student. Og nå skal du i tillegg navigere deg igjennom en pandemi. Hvor mange kan jeg henge med? Når må jeg ha på munnbind? Og kan jeg egentlig besøke foreldrene mine? Alt dette i tillegg til arbeidskrav, eksamener, digital undervisning og ikke helt det sosiale studentlivet du hadde forventet.

Livet på vent

Psykolog Erik Ross fra Dialog Samtalesenter forteller:

Alle har en mental helse. Studenter som har flyttet til en ny by og nå bor langt hjemmefra, samtidig som de blir møtt med kravene innen høyere utdanning, kan oppleve ensomhet, stress, angst og depressive plager. Særlig nå kan mange oppleve at livet settes på vent på grunn av Korona. I tillegg til dette er vi alle mennesker som kan ha opplevd ting vi synes er vanskelige og trenger å prate om.

Snakk med noen

Prat med en venn; digitalt eller med en meter avstand, med en av våre lokale studentprester eller en av de lokale organisasjonene VID har et samarbeid med. Studentsamskipnaden i Stavanger (SiS) har et samtaletilbud via video hvor du får en samtalepartner innen kort tid. Dette tilbudet er gratis for VIDs studenter.

Arve Kristiansen, daglig leder ved SiS Helse oppfordrer studentene til å bruke hverandre så godt de kan. Etter seks måneder med pandemi vet de hvordan det er å være student mens man går igjennom en tøff tid. I tillegg til å benytte seg av hjelpetilbudene SiS har, håper Kristiansen at studentene finner hverandre for felles trøst og støtte.

Vær snill med deg selv

Dette er tiden for å være snill med deg selv. Presset er allerede høyt på dagens ungdom. Det er mange arenaer å prestere på; trening, venner, skole, kjæreste og i tillegg skal du være din egen markedsfører på sosiale medier. Det er viktig å gi tøylene litt slækk. Du trenger ikke være best i alt. Noen ganger er OK bra nok. Hva så hvis du ikke får tatt oppvasken en dag? Den kan vente til en dag du har overskuddet. La deg selv få puste og ikke hold deg selv så høyt ansvarlig. Hodet må få lov til å prosessere denne verdenskrisen som vi tross alt er inne i nå. Ta vare på deg selv, og ta vare på de rundt deg.

Møter deg der du er

I Bergen kan du snakke med en psykolog eller rådgiver hos Sammen. Tilbudet er gratis for VIDs studenter. I Oslo kan du få psykologtime for 200 kroner per time hos Dialog Samtalesenter.

Det er typisk for dem som har en mental uhelse å tenke at de ikke har det vondt nok for å oppsøke hjelp. Dette kan være et tegn på at du trenger noen å snakke med. Ikke vær beskjeden med å be om hjelp. Psykolog Erik Ross er opptatt av å ikke sammenligne folks problemer, men å se deg selv i den konteksten du befinner deg i.

Finn en å snakke med her: