Hva betyr kjønn, og hvordan skal vi forstå vold og overgrep som kjønnet fenomen i dag? Det er temaet for et nytt dobbeltnummer om kjønn og vold av Tidsskrift for kjønnsforskning.
Professor ved VID, Margunn Bjørnholt, er invitert inn som gjesteredaktør.
- Jeg er veldig glad for å få redigere et nummer om akkurat dette temaet. Vold er fremdeles et kjønnet fenomen, men kjønnsforskningen og voldsforskningen har langt på vei skilt lag. Derfor er det bra og viktig med et temanummer som ser på forholdet mellom kjønn og vold. Kjønnsforskningen må interessere seg for vold og voldsforskningen for kjønn, sier hun.
Bidrag fra fire land
De seks artiklene i temanummeret bidrar med ny og utdypet kunnskap om sammenhenger mellom vold og kjønn, og gir nye perspektiver på kjønn og vold i Norden.
Tidsskriftet har bidrag fra både Norge, Sverige, Danmark og Finland.
- Det er interessant at vi fikk så mye respons fra andre land, enda det er et norsk tidsskrift. De ble ikke spesifikt etterlyst bidrag utenfra. Jeg tror det viser at det er behov for en samtale om kjønn og vold mellom de nordiske landene, sier Bjørnholt.
Hun har delt rollen som gjesteredaktør med Solveig Laugerud ved Institutt for kriminologi og rettssosiologi ved UiO.
Seks artikler og en bokanmeldelse
Bjørnholt og Laugerud har skrevet lederen i tidsskriftet, som kan leses i sin helhet her.
Tidsskriftet inneholder seks artikler, i tillegg til en bokanmeldelse.
- I «Betydninger af køn i dansk «kønsneutral» politik, der adresserer intim vold» analyserer William Østerby Sørensen og Eva Bertelsen utviklingen mot et kjønnsnøytralt fokus i dansk politikk på voldsfeltet slik dette fremstår i fem statlige handlingsplaner i perioden 2002–2019.
- Anette Bringedal Houge problematiserer rettsliggjøringen av voldtekt som fenomen i artikkelen «Rettsliggjøringens problem: Argumenter for en annen samtale om voldtekt».
- I artikkelen «Holdninger til likestilling og vold mot kvinner» presenterer Brita Gjerstad, Kathrine Skoland, Ragnhild Gjerstad-Sørensen og Ingunn Studsrød funn fra en spørreundersøkelse om holdninger til likestilling og holdninger til vold i nære relasjoner.
- Dagmara Bossy og Monika Marie Bergflødt skriver om «Menn på familievernkontoret: Alliansearbeid mellom terapeuter og klienter». I artikkelen utforsker de menns erfaringer med familievernet i saker som omhandler vold eller samværsuenighet.
- Jennie Brandén, Lena Maria Nilsson, Monica Burman og Jon Petter Stoor undersøker utsatthet for seksuell vold basert på den første samiske folkehelseundersøkelsen i Sverige i artikkelen «Utsatthet för sexuellt våld bland samiska kvinnor i Sverige: den samiska folkhälsoundersökningen 2021”
- Sofia Strid, Jenny Westerstrand, Hans Ekbrand og Astrid Carsbring bidrar med funn fra den nye svenske omfangsstudien om menns vold mot kvinner i et tyveårsperpektiv. Deres artikkel «Mäns våld mot kvinnor i det det jämställda Sverige. Resultat från en prevalensstudie» bygger på tall fra en ny, sammenlignbar studie basert på spørsmålene fra den svenske omfangsstudien Slagen dam fra 2001.
- Satu Vänalainen anmelder boken Men, Masculinities and Intimate Partner Violence redigert av Lucas Gottzén, Margunn Bjørnholt og Floretta Boonzaier. Boken bidrar til å knytte sammen kritiske studier av menn og maskuliniteter med forskning og teoretisering av vold i parforhold.