En stor gruppe ledere og ansatte fra helse- og omsorgsektoren i Hønefoss-området tar i høst videreutdanningen Etisk refleksjonsveiledning. Utdanningstilbudet er i regi av Senter for verdibasert ledelse og innovasjon ved VID. I stedet for at studentene må reise til Oslo, kommer emneansvarlig og forelesere til dem, og deltakerne sparer både tid og penger.
Etiske perspektiver, verdier og det å være veileder er emner som står på timeplanen. Deltakerne får mye praktisk trening som veileder og det å bidra i et reflekterende team. Metoden «Mitt dilemma» har blir prøvd ut og har ført til stort engasjement blant deltakerne.
Verdier i praksis
Nina Slettum er en av flere ledere som tar denne videreutdanningen. Til daglig jobber hun som avdelingsleder i et bofelleskap for mennesker med nedsatte funksjonsevner. Slettum synes kurset har vært en svært, positiv opplevelse så langt.
– Jeg syntes det var spesielt interessant å lære mer om hvordan våre verdier påvirker oss i valg og handlinger, og hvordan vi kan bruke dette aktivt inn i metoden «Mitt dilemma». Jeg opplevde metoden som svært nyttig. Jeg erfarte at jeg som veileder ofte kan være rask med å foreslå en løsning, men her måtte jeg fokusere på å veilede den ansatte til å reflektere selv. Som veisøker var det nyttig med en veileder og refleksjonsteam som hjalp meg med å sette ord på mine skjulte verdier. «Mitt dilemma»- metoden gjorde det enklere å reflektere rundt og ta et valg med minst mulige negative konsekvenser, sier hun.
Stor nytteverdi
Slettum tror også emnet har nytteverdi i hverdagen på avdelingen hun leder.
– Etisk refleksjonsveiledning vil ha stor nytteverdi i avdelingen vår. Jeg tror dette vil bidra til økt faglighet, færre avvik, en bedre arbeidshverdag for de ansatte og et godt arbeidsmiljø, sier lederen, som gjerne anbefaler kurset til andre i helse- og omsorgsektoren.
I november møtes deltakerne til andre samling på Hønefoss rådhus. Da får de lære nye refleksjonsmodeller og øve enda mer på å være veileder.
– Vi får gode tilbakemeldinger på nytteeffekten av emnet, sier Astrid Lundesgaard, rådgiver for stab, helse- og omsorg i Ringerike kommune. Hun poengterer også at videreutdanningen er en del av en stor satsing på kompetanseutvikling i kommunen.
Kanskje blir det nye kurs både på Ringerike og i andre kommuner i Norge i 2025.
– For mer informasjon om dette studiet og andre, mulige videreutdanninger, er det bare å ta kontakt med Senter for verdibasert ledelse og innovasjon, sier Eleni Maria Stene, emneansvarlig for etisk refleksjonsveiledning.