Ny professor: Carola Lingaas
Carola Lingaas begynte som førsteamanuensis i rettsvitenskap ved Fakultet for sosialvitenskap på VID i 2018, og fikk opprykk til professor i august.
– Det er gøy å få en anerkjennelse av mangeårig innsats i forskning, utvikling og undervisning, kommenterer hun.
Lingaas har en mastergrad i juss fra Universitetet i Zürich og en master (LL.M.) i folkerett fra Universitetet i Oslo. Etter noen år hos påtalemyndighetene, i tingretten og ved advokatkontor, jobbet hun sju år i Røde Kors.
Fra 2013 til 2017 tok hun en doktorgrad i internasjonal strafferett ved Universitetet i Oslo.
Hennes forskning kretser særlig rundt tre områder:
- Urfolksrettigheter og forsoning, særlig den samiske urbefolkningens møte med store statlige prosjekter, etterfølgende rettssaker og hvordan disse påvirker forsoningen.
- Internasjonal strafferett, særlig hvordan levde erfaringer hos mennesker som har vært utsatt for eller vært vitne til alvorlige forbrytelser gjenspeiles i rettspraksis til internasjonale straffedomstoler.
- Menneskerettigheter og staters ansvar for disse, blant annet med tanke på reparasjon av historisk urett, som slaveri og assimilering.
Ny dosent: Lene Østby
Lene Østby startet som høgskolelektor ved VID Oslo (Diakonhjemmet høgskole) i 2001, og har nå fått opprykk til dosent.
– Jeg er veldig glad for anerkjennelsen det er å bli vurdert som kvalifisert til dosent. Jeg håper det kan inspirere flere til å søke opprykk, og få uttelling for sin pedagogiske og forskningsmessige kompetanse, sier hun.
Østby har arbeidserfaring fra forskjellige deler av sosialt arbeid. Etter at hun tok hovedfag i kriminologi ved Universitetet i Oslo i 1997, arbeidet hun ved et kompetansesenter i rusfeltet fram til hun startet som høgskolelektor ved VID.
Hun har hele tiden hatt kontakt med praksisfeltet gjennom veiledning og undervisning, og har et samarbeid med ulike akademiske undervisningsinstitusjoner.
Ved VID har hun undervist på mange ulike emner og nivå, og har blant annet vært studieleder og institusjonsansvarlig for skikkethet. Hun har deltatt i og ledet ulike pedagogiske utviklingsarbeid. Blant annet har hun vært med på å utforme Master i sosialt arbeid og videreutdanningen Relasjonskompetanse i barnevernet.
Østby har forsket og undervist innen flere ulike felt, blant annet marginalisering og rasisme, seksuell vold og overgrep, og kommunikasjon og veiledning.
Hun har siden 2020 arbeidet med en doktorgrad om relasjonelt arbeid i barnevernet.