Zwolle er en by omlag halvannen time fra Amsterdam med tog. Byen byr på mange fasiliteter, som blant annet et sentrum med flere butikker og restauranter for dem som er shopping- og matglade. Det er flere treningssentre, fine turområder og ikke minst en kort kjøretur til et område med tulipanåkre. Under oppholdet bodde jeg hos en vertsfamilie. Dette var en av de fineste delene av opplevelsen. I starten var jeg veldig spent på hvordan det ville være, da jeg skulle bo hos en familie med fire barn. Dette var uvant for meg, da jeg selv hadde eldre søsken som ikke bodde hjemme da jeg vokste opp. Jeg var svært heldig med både familie og bosituasjon. Vertsfamilien min hadde bygget et «tiny-house» i hagen, som fungerte som en liten hybel hvor jeg hadde de fleste fasiliteter.
Bonusfamilie for livet
Alle vertsfamiliene er kristne, og alle går i kirken på søndager og følger typiske kristne tradisjoner. Til tross for at dette er noe som ikke har vært en del av min hverdag eller oppvekst, var denne opplevelsen svært givende. Jeg vil anbefale å investere tid i vertsfamilien og bli kjent med dem under oppholdet. På denne måten kan man få seg en bonusfamilie for livet. For den nederlandske familien er det typisk å slappe av på kvelden etter jobb og skole, gjerne med noen kopper te mens man tilbringer tid sammen. Dette kan nok være forskjellig fra familie til familie, men det virket for meg som at dette var et fellestrekk for flere av vertsfamiliene. Jeg har et inntrykk av at alle studentene hadde en positiv opplevelse med sine familier. Familien jeg bodde hos tok meg automatisk inn i varmen og fikk en spesiell plass i hjertet mitt. Sammen dro vi til fornøyelsesparker, tok kjøreturer til andre byer og spiste ute, for å nevne noe.
Det er verdt å merke seg at sykkel er det foretrukne transportmiddelet i Nederland. Jeg var en av studentene som bodde lengst unna skolen, og det tok meg 25 minutter å sykle dit. For de andre var det som regel 5-15 minutter med sykkel til skolen, avhengig av hvor i byen man bodde. Av VIAA får du utdelt en sykkel som du kan bruke under oppholdet. På skolen får man et introduksjonskurs i sykling med noen av studentene fra skolen.
Nært forhold til pleierne
Under oppholdet hadde jeg åtte vakter i en hjemmesykepleie-organisasjon kalt Buurtzorg. Organisasjonen har tiltrukket seg internasjonal oppmerksomhet for sin innovative bruk av uavhengige sykepleierteam for å levere relativt rimelig omsorg. Jeg fikk inntrykk av at brukerene var svært takknemlige og hadde et nært forhold til pleierne, og det kunne virke som at organiseringen gjorde arbeidet mer tidseffektivt hvor det blant annet kunne være mulig å ta en kopp te/kaffe og slå av en litt lengre prat med brukeren. Det var faktisk ikke uvanlig at sykepleierne kom i bursdagsselskap eller dro i begravelse til brukerne. For å lese mer om organisasjonen, kan man ta en titt på deres egen nettside. På sykepleien.no er det også publisert en artikkel som oppsummerer noen spørsmål om organisasjonen.
Bevisst egen kultur
Når det gjelder det faglige, så har utvekslingsstudentene et fag som heter Intercultural Explorations. I slutten av semesteret skal det leveres inn et portefølje med oppgaver som man har jobbet med i løpet av månedene, og til slutt har man et intervju om utvekslingsopplevelsen hvor noen av disse oppgavene kobles inn. På skolen VIAA fulgte jeg forelesninger i dette faget, men jeg hadde mye fritid til å disponere til bachelorskriving og praksis. Selv hadde jeg 4 måneder på bacheloroppgaven, og opplevde at det var svært overkommelig så lenge man disponerer tiden godt. Målet med faget er å lære å utvikle en holdning til globalt medborgerskap. Du vil bli mer bevisst på din egen kultur, påvirkningene på ditt verdensbilde og din interkulturelle følsomhet. Under Intercultural Explorations-kurset på Viaa vil du forstå og anvende flere teoretiske modeller for å analysere kultur. Du vil også lære å reflektere over interkulturelle opplevelser som angår din personlighet. I løpet av månedene drar studentene på utflukter til flere Nederlandske byer, inkludert Amsterdam. Utfluktene tok utgangspungt i skoleoppgaver i porteføljen, som eksempel dro vi på turer til museer eller besøkte organisasjoner. Skolen tok også oss studentene med på en tur til Berlin i fem dager. Her dro vi til forskjellige organisasjoner og en konsentrasjonsleir. Vi tok oss også en helgetur til Ameland, som er en Nederlandsk øy. Denne turen var uten fokus på skole, og var for å skape samvær med studentene.
Lengter tilbake
Til slutt vil jeg oppsummere med å si at dette er en opplevelse jeg unner alle. Nederland er et fantastisk vakkert land med varme mennesker. Landet er ikke så stort, noe som vil si at det er mulighet til å oppleve store deler av landet i løpet av oppholdet. Sparer man opp penger og planlegger godt, vil jeg også anbefale å ta turer til andre europeiske land, da det er kort reisevei blant annet til Belgia, Tyskland, Frankrike og England. Flere av utvekslingsstudentene fra Nord-Amerika benyttet seg av denne muligheten. Jeg opplevde å få god oppfølging av skolen VIAA, og de 4 månedene jeg tilbrakte der gikk utrolig fort. Jeg lengter allerede tilbake til Zwolle, og håper å ta en tur tilbake om ikke så altfor lenge for å besøke vertsfamilien min.