Gjennom forskningsprosjektet «Ideelle aktørers særtrekk, merverdi og impact» ser nå Senter for verdibasert ledelse og innovasjon ved VID vitenskapelige høgskole nærmere på hvilken verdiskaping ideelle aktører står for.
Målet er å finne det sosiale bidraget og merverdien som ideelle organisasjoner står for innen helsesektoren.
- Vi ønsker å utforske ulike måter å forstå, definere og operasjonalisere de særtrekk, merverdien og samfunnsnytten vi finner hos ideelle organisasjoner som leverer velferdstjenester i Norge, sier professor og prosjektleder Stephen Sirris.
Ideell sektor innen helse- og omsorgstjenester i vekst
Sysselsettingen innen helse- og omsorgstjenester økte fra 356 000 årsverk i 2006 til 477 000 årsverk i 2019. Fra 2006 har andelen sysselsatte i ideell sektor økt fra 7,6 til 8,3 prosent. Og i 2016 vedtok Stortinget å be regjeringen om å «fastslå et mål om vekst i andelen av den samlede helse- og omsorgssektoren som skal være organisert og drevet som ideell virksomhet».
På helse- og omsorgsfeltet har ideelle aktører over 150 års historie i Norge. Dette er pionerer som identifiserer behov, driver tjenesteinnovasjon og fremmer frivillighet. Ideelle aktører berører hundre tusenvis av mennesker hvert år og bidrar til å gi en stemme til grupperinger i samfunnet som ellers ikke ville blitt hørt og gir høy grad av tilpassede tjenester.
Diakonhjemmet er en av eierne til VID og bidrar til å finansiere prosjektet. Ingunn Moser, administrerende direktør i Diakonhjemmet, sier:
- Velferdstjenesteutvalget beskriver de ideelles bidrag til utviklingen av nye tilbud og tjenester som «småskala utprøvingstjenester som finansieres av organisasjonene selv, og kan ses på som små laboratoriefabrikker». De ideelles bidrag til innovasjon i tjenestene er ett slikt område som nå forhåpentligvis vil bli utforsket.
Samfunnsnyttig formål uten utbytte
Ideelle organisasjoner må stadig rettferdiggjøre sin eksistens i møte både med offentlige og kommersielle virksomheter. Og det er vanskelig å finne kvalitetsforskjeller på ideelle virksomheter og andre.
Et trekk synes klart: Frivillige aktører fremmer samfunnsnyttige formål, uten å ta utbytte - i tråd med en tiltakende interesse for tillitsbasert ledelse og styring i offentlig sektor. Ideelle organisasjoner prioriterer brukernes medvirkning, samarbeid med andre aktører og bruk av frivillige.
Hvilken annen verdiskaping ideelle aktører bidrar med inn på helse- og sosialfeltet, vil forskningsgruppen avsløre gjennom sitt arbeid i løpet av tre år.
- Jeg er svært glad for at VID har tatt denne ballen og gått sammen med VIDs eiere om å få startet opp et langsiktig forskningsprogram på området, sier Ingunn Moser.