De tre stipendmottakerne har alle skrevet masteroppgave med hver sine innfallsvinkler på temaet foreldre som ikke lenger ønsker å leve. Stipendene ble delt ut på Verdensdagen for selvmordsforebygging, som ble arrangert av forskningsgruppen CARPE i samarbeid med LEVE.
CARPE står for Children and Adolescent Research on Parental Exposure, og forskningsprosjektet ser på barn og unge som har opplevd foreldres selvmordsforsøk, psykiske problemer, traumer eller andre vanskelige hendelser.
– Tverrfaglighet er viktig. Vi i CARPE ønsker å knytte til oss flere masterstudenter, særlig fra helsesykepleie. Vi håper stipendet kan være til inspirasjon for andre som vil ta mastergrad. Og ikke minst håper vi stipendet kan inspirere disse tre til å gå videre med en doktorgrad, sier leder for CARPE, Tine Grimholt.
Skrev om barn som pårørende
Ida Holm jobber som sosionom ved akuttpsykiatrisk mottak på Ahus. Hun har skrevet om ivaretakelse av barn som pårørende når omsorgspersoner er innlagt på døgnavdeling i psykisk helsevern på grunn av suicidalitet.
Hennes problemstilling var hvordan man kan ivareta barn som pårørende etter omsorgspersoners suicidforsøk eller suicidale atferd. Hva hemmer og fremmer ivaretakelse av barn som pårørende?
Synne Tanum Byberg og Henriette Lundgren har skrevet masteroppgave sammen. Byberg jobber som Voldskoordinator ved Barne- og familieenheten i Sandnes, mens Lundgren jobber som barnevernskonsulent ved barneverntjenesten i Lillestrøm.
De har skrevet om hvordan det oppleves for den ansatte i barneverntjenesten å arbeide med familier der omsorgspersonen ikke lenger makter å leve.
Er du interessert i å skrive master eller ph.d. om barn som pårørende? Ta kontakt med Tine Grimholt, tine.grimholt@vid.no.