Nyheter

Tips til eksamen

Tips til eksamen

Vanskelig å lese til eksamen i det fine været? Ta med bøkene ut, sett deg i skyggen og memorer det du leser.

Vanskelig å lese til eksamen i det fine været? Ta med bøkene ut, sett deg i skyggen og memorer det du leser.

For å få noen tips om leseteknikk har StudentTorget snakket med forfatteren av Leseforståelse, Ivar Bråten, som til daglig er professor i pedagogisk psykologi ved Universitetet i Oslo.

– Ikke bare stup ned i lærerboka

Litt tilbake til der vi startet. Du sitter på lesesalen, og innser at du ikke husker noe av innholdet på siden som nettopp ble vendt. Spørsmålet er hvordan du skal gå frem for å enklere skjønne innholdet i teksten.

– Før du begynner å lese i et kapittel bør du skaffe deg en rask oversikt over hva teksten handler om. Bruk også tiden i forkan av lesningen til og tenkte over hva du kan om temaet fra før av, sier Bråten.

Memorer det du har lest

På eksamensdagen spiller det ingen rolle hva du har lest og forstått hvis du ikke husker noe av det i etterkant. Derfor er det viktig å høre seg selv for å sjekke om den nye kunnskapen sitter, mener Bråten.

– En god måte å sjekke om du husker det du har lest er å stoppe opp i teksten med jevne mellomrom. Prøv å høre deg selv i hele teksten, eller skriv ned det du husker når du er ferdig å lese. Du merker fort om du har fått med deg innholdet eller ikke. Er du ikke fornøyd med resultatet etter å ha hørt deg selv, bør du ta en ny gjennomgang, tipser Bråten

Summen av tipsene ovenfor kalles aktiv lesning. Dette er studieteknikken Ivar Bråten anbefaler studenter å gripe an pensumslitteraturen på.

Da gjenstår det bare å si, lykke til på eksamen!