- Utdanningen i avansert klinisk allmennsykepleie er en uttalt satsing fra myndighetene sin side for å møte behovene i fremtidens helse- og omsorgstjeneste, sier Stein Erik Fæø. Han er programansvarlig for det nye masterstudiet ved VID vitenskapelige høgskole.
Den kommunale helse- og omsorgstjenesten står overfor store utfordringer. Nordmenn lever lenger, kostnadene øker og det er mangel på kompetanse og ansatte.
- Med min bakgrunn fra hjemmesykepleien ser jeg absolutt behovet for en slik utdanning. Mangelen på sykepleiere gjør at mange kommuner må trekke sykepleiere ut av oppgaver som handler om stell og pleie, og over i en rolle som handler mer om å følge opp pasienter med komplekse behov, gjøre vurderinger, gi veiledning og lede team, påpeker han.
Deltidsstudium over tre år
Fra 2023 vil VID tilby et deltidsstudium i avansert klinisk sykepleie (AKS) som går over tre år i Bergen. Det blir tre ukesamlinger hvert semester, med undervisning, ferdighetstrening og simuleringsøvelser. I tillegg vil det i løpet av studiet vil være to praksisperioder.
- Gjennom studiet får deltakerne en spesialisering innen allmennsykepleie, og et bedre grunnlag for å ta faglige beslutninger. Tanken er at sykepleierne skal kunne gjøre gode vurderinger når de møter pasienter med endrede helsetilstander, sier Fæø.
En AKS-sykepleier får et styrket grunnlag til å vurdere komplekse situasjoner, og være presis i kommunikasjonen med lege og annet helsepersonell.
- I tillegg til å gjøre gode vurderinger av akutte situasjoner, skal AKS-sykepleierne kunne gi bedre oppfølging også til dem med kroniske lidelser, påpeker han.
Kan få utdannelsen dekket
På masterstudiet får man også opplæring i å veilede pasienter og pårørende, og å jobbe med teamledelse.
- I utdanningen ligger også å få kompetanse i å veilede helsefagarbeidere til å kunne gjøre gode vurdering, og å ha internundervisning for å heve kompetansen internt, sier Fæø, og legger til at flere kommuner allerede har opprettet egne spesialiststillinger for AKS-sykepleiere.
- Utdanningen svært relevant både i hjemmesykepleien, sykehjem, legevakt og andre deler av kommunehelsetjenesten, sier han.
Ønsker du å ta studiet, kan arbeidsgiveren din kan søke lønnstilskudd fra Helsedirektoratet, slik at du kan få permisjon med lønn. Etter endt utdanning kan du søke om spesialistgodkjenning i allmennsykepleie. Du kan lese mer om studiet her