– I en tid hvor flere universiteter og høgskoler legger ned sine kreftsykepleierutdanninger, er det stort at vi utdanner et så betydelig antall, sier programansvarlig for kreftsykepleie ved VID Bergen, Inger Helen Hjelmeland.
– Dette er vårt første kull som har gjennomført ny studieplan i tråd med den nye forskriften. Kreftsykepleierutdanningen er nå løftet til masternivå og utvidet fra 60 til 90 studiepoeng, med mulighet for å fullføre en mastergrad på 120 studiepoeng.
Mange legger ned
I fagmiljøene har det blitt meldt om en alvorlig utvikling med nedprioritering av kreftsykepleieutdanningene i Norge. Faggruppen for kreftsykepleiere gikk i vår ut og meldte sin sterke bekymring. OsloMet har nullopptak på kreftsykepleieutdanningen, begrunnet i lave søkertall. I september meldte dekan ved NTNU at kreftsykepleierutdanningen ved Trondheim legges ned, kun tilbudet i Ålesund beholdes.
– Ved VID har vi heldigvis gode søkertall og vi har ingen planer om å legge ned utdanningen. Det nye kullet som startet denne høsten er enda større enn det første kullet. VID har nå den klart største kreftsykepleierutdanningen i Norge, sier Ingrid Johansen Skogestad, programansvarlig for kreftsykepleie ved VID Oslo.
– Vi tar vårt samfunnsoppdrag på alvor. I en tid hvor stadig flere mennesker får kreft vil også behovet for kreftsykepleiere øke. Da kan vi ikke slutte å tilby kreftsykepleieutdanning, påpeker hun.
Samarbeider på tvers av campuser
Kreftsykepleierutdanningen ved VID har lange tradisjoner i begge byer. Etter fusjonen har det vært et godt samarbeid mellom campusene om videre utvikling av utdanningen.
Fra høsten 2023 har videreutdanning og master i kreftsykepleie fungert som én utdanning som gjennomføres på to campuser.
Studiet er et fulltidsstudium som er samlingsbasert, med rundt seks samlingsuker per semester i tillegg til 15 uker praksis fordelt på tre semestre. Undervisningen er delt mellom fysiske og digitale samlinger, og egner seg derfor godt for tilreisende studenter.
– Vi kan ta imot studenter fra hele landet, sier Hjelmeland.
Emnene i studieplanen varierer fra fokus på kreftsykdommer, behandling og kreftsykepleie, til vitenskapsteori og metoder, fagutvikling, samhandling, ledelse og teknologi.