Hvert år deler tidsskriftet Mental Health & Prevention ut priser til de to beste artiklene fra foregående år. Prisen for beste artikkel om lav- og mellominntektsland i 2023 går til artikkelen «Consequences of war-related traumatic stress among Palestinian young people in the Gaza Strip: A scoping review».
Førsteamanuensis Abdallah Abudayya er førsteforfatter på artikkelen, mens stipendiat Geir Tarje Bruaset er andreforfatter.
Prisen gis til artikler som er innovative, har høy vitenskapelig kvalitet og stor praktisk betydning innen feltet psykisk helse og forebygging.
Med på artikkelen er også Hedda Bøe Nyhus fra OsloMet, Radwan Aburukba fra Al-Aqsa University og Randi Tofthagen fra OsloMet
Oppsummerer forskning på krigsrelaterte traumer
Artikkelen er en oppsummering av forskning på krigsrelatert traumatisk stress hos barn og unge i Gaza.
Studien tar utgangspunkt i den langvarige israelsk-palestinske konflikten og den humanitære krisen den har skapt. Artikkelen er skrevet før den pågående krigen i Gaza, og ser derfor bare på konsekvensene av tidligere krigshandlinger. Den viser hvordan krigen har påvirket unges psykiske helse, med høy forekomst av posttraumatisk stresslidelse, angst og depresjon.
Å være vitne til vold og ødeleggelse eller å miste familie og venner var de faktorene som i størst grad økte risikoen for psykiske helseproblemer.
Samtidig viser studien at motstandskraft og mestringsstrategier spiller en viktig rolle i å dempe de negative konsekvensene av traumer. Studien understreker betydningen av bedre tilgang til psykisk helsehjelp, og at hjelpen er forskningsbasert og tilpasset målgruppen.
Tilegner prisen til palestinerne
Abdallah Abudayya forteller at de tilegner prisen til det lidende palestinske folket på Gazastripen.
– Gazastripen står i dag overfor en alvorlig humanitær krise på grunn av det som mange beskriver som et pågående folkemord. Volden fortsetter, og sivilbefolkningen lider, påpeker han.
Over 40.000 palestinere er drept, og 90 prosent av befolkningen i Gaza er internt fordrevne.
UNICEF har uttalt at alle Gazas 1,2 millioner barn har behov for psykisk helsehjelp og psykososial støtte. Det er dobbelt så mange sammenlignet med anslag fra før krigen.
– Den vedvarende volden forverrer psykiske helseutfordringer. Det understreker det kritiske behovet for skreddersydde psykiske helsetiltak og støttemekanismer, påpeker Abudayya.
Han understreker behovet for omfattende internasjonal innsats for å lindre lidelsene i Gaza.
– Globalt samarbeid og umiddelbar humanitær hjelp er avgjørende for å stabilisere regionen og gi nødvendig støtte til den beleirede befolkningen.
Du kan lese den prisvinnende artikkelen her