Blodsukkermåling på Forskningstorget i Bergen, foredrag om barn som pårørende ved selvmord i Oslo og fotoutstilling om hverdagslivet for personer med utviklingshemming i Stavanger. Det er noe av det du kan oppleve under årets forskningsdager.
Blodsukkermåling på Forskningstorget i Bergen, foredrag om barn som pårørende ved selvmord i Oslo og fotoutstilling om hverdagslivet for personer med utviklingshemming i Stavanger. Det er noe av det du kan oppleve under årets forskningsdager.
Forskningsdagene er en forskningsfestival som skal gi folk flest kunnskap om og interesse for forskning. I år arrangeres festivalen for 30. gang, og VID har en rekke bidrag i både Oslo, Bergen og Stavanger.
Oslo: Foredrag og samtale om barn som pårørende
Temaet for årets forskningsdager er helse, og i Oslo setter VID fokus på psykisk helse. Hvert år tar rundt 650 nordmenn sitt eget liv, og antallet selvmordsforsøk er langt flere. En stor andel av de pårørende og etterlatte er barn. Hvordan går det med disse barna? Det vet vi for lite om.
Med dette som bakgrunn inviterer forskningsprosjektet CARPE (Children and Adolescent Research on Parental Exposure) til foredrag og panelsamtale på Litteraturhuset 26. september, og spør: Hvordan er det å være barn av en forelder som er suicidal eller som har tatt sitt eget liv? Du finner arrangement her.
Stavanger: Fotoutstilling, paneldebatt og Forsker Grand Prix.
- På VIDs campus i Stavanger settes bildene fra forskningsprosjektet «Ulike hverdagsliv» opp i perioden 16.-27. september. «Ulike hverdagsliv» er et inkluderende forskningsprosjekt hvor mennesker med funksjonshinder og utviklingshemming fikk utdelt engangskamera for å ta bilder fra eget hverdagsliv.
- I forbindelse med fotoutstillingen arrangeres det paneldebatt på VID 26. september. Temaet er: Hvordan kan alle borgere - også personer med utviklingshemming - delta i utforming av eget hverdagsliv og lokalsamfunn? Du kan lese mer om arrangementet her.
- 25. september deltar Veronica Øverlid i Forsker Grand Prix. På fire minutter skal hun overbevise dommere og publikum om at hun er Stavangers beste formidler. Øverlid forsker på flyktningretten i Mexico og USA.
- VID deltar også på Forsker-standup på KÅKÅ. Her skal forskerne presentere forskningen sin på kort tid, uten PowerPoint og uforståelige faguttrykk. Fra VID deltar Vebjørn L. Horsfjord og Karin Hakalax.
- På Sølvberget bibliotek og kulturhus skal Inger Marie Lid og Sadeta Demic snakke om hva som truer funksjonshemmedes medborgerskap, og samfunnets ansvar for å styrke medborgerskapet. Dato er 25. september.
Bergen: Forskningstorg, skolebesøk og foredrag
VID har ikke noe eget arrangement i Bergen i år, men skal delta på en rekke av Forskningsdagenes felles arrangementer.
- På Festplassen i Bergen sentrum finner du VID på Forskningstorget 20. og 21. september. På VIDs forskningsstasjon kan publikum blant måle blodtrykk og blodsukker, og ikke minst møte studenter og ansatte for å lære mer om forskningen ved VID.
- 19. september deltar Marianne Morland og Linda Rykkje på Forskningsdagene UNG. Her kommer videregående elever til Studentsenteret for å høre foredrag fra ulike forskere. Morland og Rykkje vil snakke om hvordan det er å bo på sykehjem, og hvordan man kan bidra til at eldre trives og føler seg ivaretatt – det har de nemlig forsket på.
- Forskere fra VID skal også delta på skolebesøk. 18.–20. september skal Alette Svellingen og Anine Madsgaard reise rundt med presentasjonen «Modig og trygg – våg å si i fra!» De forsker på hvor viktig det er å rapportere om feil i helsevesenet for å beskytte pasienter. Deres presentasjon handler om hvorfor det er viktig å tørre å si fra, og at ærlighet og mot fører til forbedringer.
Du finner oversikt over alle VIDs arrangementer under Forskningsdagene på denne siden.
Publisert av Kjersti Busterud. Dato: 6. september 2024.