VID webinar om LHBT+: holdninger og arbeidsmiljø i Kirken
VID webinar om LHBT+: holdninger og arbeidsmiljø i Kirken
VID inviterte til webinar med paneldiskusjon den 20. januar 2021. Tema var FAFO-rapporten «Å være en sak» LHBT+: holdninger og arbeidsmiljø i Kirken.
VID inviterte til webinar med paneldiskusjon den 20. januar 2021. Tema var FAFO-rapporten «Å være en sak» LHBT+: holdninger og arbeidsmiljø i Kirken.

Deltakerne i panelet var: medforfatter av FAFO-rapporten Arne Grønningsæter, VID rektor Bård Mæland, sykehusprest ved OUS, Lennart Persson, senterleder ved Kirkelig utdanningssenter i Nord, Bernd Krupka, studentprest i VID Oslo, Elise O. Søvik, Professor i NT, VID Stavanger, Jostein Ådna, psykologspesialist Kai Krogh, Profesjonsstudent i teologi ved VID Stavanger, prostiprest Aksel Johan Lund, Kirkerådsleder i Den norske kirke Kristin Gunleiksrud Raaum og preses i Den norske kirke, Olav Fykse Tveit.
FAFO-rapporten ble utarbeidet på bakgrunn av en spørreundersøkelse til alle ansatte i Den norske kirke og intervjuer av ansatte i Kirken med LHBT-identitet.
Holdningsspørsmålene viser at det er et flertall av de ansatte som har åpne holdninger til LHBT. Spørsmålene om arbeidsmiljø gir også positive svar. Men det skjer også diskriminering.
Hva sier forskningen om utfordringene til ansatte LHBT-personer i Kirken? Webinaret ga oss et lite innblikk.
Målet med rapporten
Målet med rapporten har vært å fange opp hvordan og i hvilken grad ansatte med LHBT+-identitet i Dnk utsettes for spesielle belastninger og utfordringer i utøvelsen av sitt yrke.
Et annet mål har vært å definere hva som er problematisk, men også hva som er positive opplevelser. Det har også vært et mål å undersøke hvordan man kan legge til rette for å skape en god arbeidssituasjon for ansatte i kirken med LHBT-identitet. (Kilde: FAFO rapporten «Å være en sak». Utgitt 2020 Id-nr:20755)
Bekymringsmeldinger
Kirkerådsleder i Den norske kirke Kristin Gunleiksrud Raaum kan fortelle at det har kommet bekymringsmeldinger i mange år. Om diskriminering, slitenhet, uro og trakassering.
– Det har vært kjent at det kunne være tøft å være tilsatt med LHBT+-identitet i Den norske kirke. Nå vet vi mer, og dermed kan vi lettere gjøre noe med det. Jeg ser dette som et ledd i arbeidsgivers aktivitetsplikt. Brudd på arbeidsmiljøloven er alvorlig. Diskriminering skjer og det skaper frykt. Rapporten er både gledelig og forstemmende lesning.
Arbeidsgivere må ta ansvar
Det er viktig å anerkjenne alvoret i historiene om belastninger i arbeidsmiljøet som kommer frem i rapporten.
Marit Halvorsen Hougsnæs, administrerende direktør i KA Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter, presiserer at det skal være trygt å være på jobb i kirken – også for personer med LHBT-identitet.
– Bare én av tre arbeidstakere med LHBT-identitet oppgir å være åpne om sin identitet på arbeidsplassen. Litt flere enn én av tre er selektive med hensyn til hvem de deler informasjonen med. Omtrent én av fire holder informasjonen skjult. Situasjonen er mer utfordrende i noen bispedømmer. Generelt er det mest for bifile og transpersoner.
Hougsnæs trekker frem at arbeidsgiver er lovpålagt å være aktiv.
– Arbeidsgiver plikter å undersøke om det finnes risiko for diskriminering i egen virksomhet. Dersom slik risiko identifiseres, plikter arbeidsgiver også å analysere årsakene til dette og iverksette tiltak for å motvirke at dette skjer. I tillegg skal det som gjøres dokumenteres, avslutter Hougsnæs.
Sykehusprest ved OUS, Lennart Persson supplerer:
– Å forholde seg aktivt til sitt ansvar for kulturen på arbeidsplassen er gunstig for arbeidsmiljøet og for den jobben man skal gjøre. Det spørsmålet vi må stille oss der vi står i dag er: Forstår arbeidsgiverne godt nok den minoritetsstress som LHBT+ personer i kirken opplever?
Det må være rom for et stort berikende mangfold
Vi spurte Bård Mæland, rektor ved VID vitenskapelige høgskole om hvordan VID posisjonerer seg i forholder seg til LHBT spørsmål?
– Som utdanningsinstitusjon for kirkelige profesjoner, er det viktig at vi kan modellere et arbeidsmiljø og en måte å omtale og samarbeide med hverandre på som bygger hverandre opp og skaper inspirasjon. Jeg er også opptatt av at vi på VID og våre studenter som snart skal arbeide i kirken, kan utøve lederskap hvor man tar initiativ til å bryte mekanismer av taushet og tilbaketrekning, som ofte skjer når det er uenighet om dyptgripende spørsmål, særlig knyttet til kjønn og seksualitet.
Han presiserer videre:
– VID ønsker å være en høgskole hvor det er rom for et stort og berikende mangfold, og hvor alle studenter og ansatte skal føle seg trygge på at de blir respektert for hvem de er, uavhengig av seksuell identitet og kjønnsuttrykk, kulturell og etnisk bakgrunn, og tro eller ikke-tro. Det betyr at vi kontinuerlig må sikre at læringsmiljø og arbeidsmiljø bidrar til åpenhet, ærlighet og interesse for hverandre og de forskjeller og annerledeshet hver og en av oss representerer.
Studentprest ved VID Oslo, Elise Ottesen Søvik reflekterer:
– Mennesker med LHBT+- identitet er en del av mangfoldet. I et mangfold vil man nok også med stor sannsynlighet møte mennesker som er helt annerledes enn en selv. Utseende, kultur, uttrykk, identitet. Dette er elementer av mangfoldet. Det ukjente og fremmede kan være skremmende, men betyr ikke at det er galt.
Hun avslutter med et viktig spørsmål:
– Når vi leser de kvantitative utdragene i rapporten, så kjenner jeg at her beveger vi oss i skammens landskap. Det beskrives også en form for minioritetsstress som mange ansatte med LHBT+-identitet bærer med seg. Hva innebærer det så å møte hverandre med respekt?
Skjermbilder fra webinaret
Forsiden til FAFO-rapporten Bilde 1 av 7.
Slides fra Arne Grønningsæter sin presentasjon Bilde 2 av 7.
Slides fra Arne Grønningsæter sin presentasjon Bilde 3 av 7.
Bilde 4 av 7.
Marit Halvorsen Hougsnæs Bilde 5 av 7.
Slides fra Marit Halvorsen Hougsnæs sin presentasjon Bilde 6 av 7.
Slides fra Marit Halvorsen Hougsnæs sin presentasjon Bilde 7 av 7.
Kirken har lidd av homofobi
Rapportens funn viser også at mange tenker de må takle og tåle ubehagelige episoder for fellesskapets skyld.
Selvaktualiseringen skjer innenfor et godt arbeidsmiljø. I et godt arbeidsmiljø realiserer man sine evner, sier psykologspesialist Kai Krogh.
– Fra min vurdering som psykolog har Den norske kirke tradisjonelt sett lidd av homofobi. Hetero er normen. Heteroseksualiteten har på denne måten fått hegemoni og en privilegert status. På den måten har også heteronormativiteten forvist LHBT + legning til en marginal status i kirka.
– Et dårlig arbeidsmiljø kan være en stor psykisk belastning for den enkelte. Psykiske plager som spenning, engstelse og ikke vite når det kommer eller når en vil bli marginalisert. Dette kan gi seg utslag i psykiske plager, som igjen kan gå over i psykiske lidelser. Arbeidsmiljø er veldig viktig. Vi er som grener på et tre. Vi står alle i en relasjon med alle andre. Hvis dette samspillet ikke fungerer vil arbeidstakerne lide. Produktiviteten og trivselen vil synke dersom noen ikke har det bra på en arbeidsplass. Ivaretakelse av LHBT er også ivaretakelse av alle andre, sier Krogh.
Ekstramateriale
Se presentasjonen til Arne Grønningsæter "Å være en sak" - LHBT+: holdninger og arbeidsmiljø i kirken
Les responsen til Lennart Persson, sykehusprest Oslo Universitetssykehus Webinaret "Å være en sak", onsdag, 20.01. 9-12.30
Les Jostein Ådna: Forskjellige syn i kirken - hva må man være enige om?
Publisert av Charlotte Krog. Dato: 22. januar 2021.