- Målet med boken er å gi en dypere forståelse av feltet funksjonshemming og menneskerettigheter, forteller professor ved VID, Inger Marie Lid.
Hun er redaktør for den nye boken «Rethinking Disability and Human Rights. Participation, Equality and Citizenship».
Boken tar utgangspunkt i FNs konvensjon om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne (CRPD).
- Konvensjonen slår fast at menneskerettighetene gjelder allment. De landene som har sluttet seg til konvensjonen, må sørge for at alle har lik mulighet til å benytte seg av menneskerettighetene. Boken vil bidra til forståelse for hva menneskerettigheter betyr på funksjonshemmingsfeltet, og hvordan samfunnet kan motvirke diskriminering på grunnlag av funksjonsevne, forklarer hun.
Forskningsopphold ble boksamarbeid
Lid har i mange år forsket på funksjonshemmedes rettigheter.
-Jeg ønsket å skrive en mer tverrfaglig internasjonal bok på dette feltet, som setter universell utforming i sammenheng med menneskerettighetene, forteller hun.
Initiativet til boken kom i 2018, da Lid ble invitert av professor Edward Steinfeld til å komme som gjesteforsker ved Center for Inclusive Design and Environmental Access ved University of Buffalo.
- På samme universitet er det også et senter for Disability Studies, ledet av professor Michael Rembis. Jeg spurte om de to ville være med å utvikle denne boken, og fikk ja fra begge, forteller hun.
Lid, Steinfeld og Rembis står alle som redaktører av boken. De har også skrevet innledningskapittelelet, samt hvert sitt kapittel.
- Det har gitt boken en god tverrfaglighet med bakgrunn i både universell utforming, arkitektur, funksjonshemmingsforskning og menneskerettigheter, sier hun.
Bidrag fra VIDs forskere
Boken har flere bidrag fra VID-ansatte. Halvor Hanisch skriver om rehabilitering for funksjonshemmede, mens Dmitry Lukash og Anna Chalachanová utforsker og drøfter hvordan utviklingshemmede kan få like muligheter til å utøve religionsfrihet.
Boken inneholder også en artikkel som direktør for Diakonhjemmet, Ingunn Moser, har skrevet sammen med Lid. Temaet er hvordan sivilsamfunnets organisasjoner kan bidra til medborgerskap. Artikkelen er basert på dialog med ledere for tre diakonale organisasjoner.
Lid har selv skrevet et kapittel om medborgerskap og universell utforming.
Andre bidragsytere er blant annet Jan Grue, professor ved Universitetet i Oslo, som har skrevet om posthumanisme.
En heldig forsinkelse
Boken ble forsinket på grunn av korona, blant annet måtte redaktørene avlyse et midtveisseminar underveis.
- I ettertid er jeg glad for forsinkelsen, det ga oss tid til å jobbe grundigere med kapitlene. I tillegg fikk vi inn korte mellomtekster skrevet av aktivister fra Danmark, Polen og Norge/India. Det gir en fin balanse mellom aktivist- og forskerperspektivet, forteller hun.
Boken avsluttes med en dialog mellom Lid og professor emerita ved Emory University, Rosemarie Garland-Thomson. Hun har sittet i International Advisory Board for VID.
- Der snakker vi om hva tverrfaglig funksjonshemmingsforskning er, og hva denne forskningen kan bidra med. I denne dialogen trekker vi begge på våre egne erfaringer, sier hun.
Medborgerskap i praksis
Boken ber oss tenke annerledes om hva det betyr å være en borger.
- Vi vil bidra til at funksjonshemmedes rettigheter gjennomtenkes på nytt, sier hun med henvisning til bokens tittel “Rethinking Disability and Human Rights”.
- Hvis man ser på menneskerettighetene historisk, har de handlet om å være “able” (ha evner, være dugelig). I Norge var rettigheter tidligere forbeholdt økonomisk uavhengige menn. Mens de som hadde behov for omsorg eller pleie ikke ble sett på som medborgere på linje med andre, sier hun, og mener kampen for funksjonshemmedes rettigheter har likhetstrekk med kvinnekampen.
- Boken vil bidra med kunnskap om hvordan man kan unngå diskriminering på grunnlag av funksjonsevne, og skape arenaer som tar som høyde for at folk har ulike funksjonsevner, påpeker hun.
Boken lanseres i biblioteket ved VID Oslo torsdag 25. januar. Du kan lese mer om arrangementet her