
Kickstart på sykehjem
Kickstart på sykehjem
En modell for aktiv læring i praksisstudier
En modell for aktiv læring i praksisstudier
Kickstart på sykehjem er et utviklingsprosjekt med mål å styrke kvaliteten på praksisstudiene for førsteårsstudenter i sykehjem og lignende institusjoner. Prosjektet prøver ut en modell for aktiv læring i praksisstudier der studentene samarbeider i læringsceller (peer- learning) og der støttestrukturer (scaffolding) for å fremme læring vektlegges. Gjennom prosjektet tilrettelegges det for økt samarbeid mellom utdanning og kommuner/sykehjem.
Finansiert av: HK-dir gjennom pilotordning for kommunal praksis i helse- og sosialfagsutdanninger
Prosjektet er et samarbeid mellom VID Vitenkapelige Høgskole, Universitetet i Sørøst-Norge og Høgskolen i Østfold, og 10 sykehjem i kommunene Bergen, Bærum, Fredrikstad, Færder og Oslo.
Læringsblogg
I en studentdrevet blogg skriver studenter som deltar i prosjektet om sine erfaringer fra sin første praksisperiode i sykepleierutdanningen. Bloggen gir et unikt innblikk i studenters opplevelser og refleksjoner i praksisperioden og i deres møter med pasienter, ansatte og læringsutfordringer.
Forskningsresultater
Vi følger prosjektet med evaluering og forskning som publiseres løpende. Les mer her.
Sykehjem som læringsarena - dagskonferanse
Har du tanker om hvordan sykehjem kan være en god praksisarena for sykepleiestudenter eller ønsker du å hente inspirasjon til nettopp dette? Har du lyst til å lytte til andres erfaringer eller har du relevante prosjektresultater eller idéer som du selv ønsker å formidle? Vel møtt på erfaringskonferanse på VID Campus Oslo
- Om prosjektet
Kickstart-modellen for aktiv samarbeidslæring i sykepleierstudenters første praksis i sykehjem
Læringsceller
Studentene samarbeider i læringsceller under utplassering på sykehjemmet i en stillasstruktur.
Før praksisperioden: Studentene deles tilfeldig inn i læringsceller (par) og trenes og veiledes i hvordan de kan samarbeide og studere sammen.
I løpet av praksisperioden skal studentparet
- Samarbeide om å tydeliggjøre deres forståelse av emnets innhold og forventet læringsutbytte ved bruk av emneplan og lærings/vurderings-verktøyet Repons
- Planlegge, samarbeide og støtte hverandre i læringsaktiviteter
- Bistå, observere og gi tilbakemeldinger til hverandre i læringsaktiviteter
- Reflektere og vurdere sammen om læringssituasjoner de møter
Veiledning
Hver læringscelle følges daglig opp og veiledes av én klinisk sykepleier og evt en helsefagarbeider som kan være medveileder. Lærer fra universitetet/høyskolen er jevnlig i kontakt og støtter studentene og veileder og deltar i vurderinger. Der ulike læringsbehov er identifisert, kan læringscellen deles midlertidig, og studenten kan veiledes individuelt.
Et kombinert team bestående av en lærer fra høyskole/universitet og en erfaren klinisk sykepleier ble tildelt ekstra ressurser for å introdusere den nye modellen for studenter og veiledere, støtte klinisk veileder og legge til rette for relevante læringsmuligheter og bruk av læringsverktøy i praksis.
Samarbeid mellom universitetet og klinikken
Forut for praksisperioden: Det ble arrangert møter mellom ledere og ansatte på sykehjem og prosjektledere og lærere fra høgskolen, der fokus var på den pedagogiske modellen i prosjektet og hvordan prakissted og utdanningsinstitusjon best kan samarbeide om veiledningen for studentenes læring.
- Hva har vi lært gjennom prosjektet?
Prosjektet har vist at sykehjem kan være en fantastisk læringsarena for sykepleierstudenter. Læringsmulighetene er mange og gode. Aktive studenter som samarbeider har lettere for å se disse mulighetene og å bruke dem i sin egen læringsprosess. Det å jobbe sammen to og to i læringsceller øker studentenes trygghet i praksis og gir rom for refleksjon, kreativitet, engasjement og dermed for læring!
Målrettet støtte og tilrettelegging er avgjørende for aktiv læring og gode læringsopplevelser i sykehjem. Modellen har viktige elementer som kan bidra til dette, og som har overføringsverdi til ande praksisarenaer.
Godt samarbeid mellom utdanninginstitusjon og sykehjem er avgjørende for at sykehjemmet skal fungere som en god læringsarena. Gjennom prosjektet har sykehjemmene fått større bevissthet om og eierskap til sin rolle som læringsarena. Engasjementet fra de ansatte på sykehjemmet er en stor ressurs for studentene og har stor betydning for læringsutbyttet.