Praksis for studenter ved Bachelor i sykepleie deltid, VID Helgeland
Praksis for studenter ved Bachelor i sykepleie deltid, VID Helgeland
Formålet med praksisperiodene er at studenten skal anvende teoretisk kunnskap under veiledning av fortrinnsvis sykepleier i praksis, utvikle ferdigheter og holdninger i sykepleie og arbeide målrettet for å oppnå læringsutbyttene. Denne siden er kun for studenter ved VID Helgeland
Formålet med praksisperiodene er at studenten skal anvende teoretisk kunnskap under veiledning av fortrinnsvis sykepleier i praksis, utvikle ferdigheter og holdninger i sykepleie og arbeide målrettet for å oppnå læringsutbyttene. Denne siden er kun for studenter ved VID Helgeland
- Fellesinformasjon for praksisstudier
- For å få maksimalt utbytte av praksis er det viktig at du stiller forberedt. En nødvendig del av forberedelsene er at du leser og setter deg inn i følgende dokument:
- Felles informasjon for praksisstudier - fil - VID vitenskapelige høgskole
- Kan jeg finne/skaffe praksisplass selv?
- Som hovedregel kan du ikke skaffe din egen praksisplass
- Høgskolen har samarbeidsavtaler med flere aktører i praksisfeltet som er førende for praksisfordelingen
- Hvor har høgskolen praksisplasser?
Vi har samarbeidsavtaler med ulike institusjoner og deres tjenestetilbud, og det legger føringer for hvilke plasser vår utdanning har tilgang til. Noen avtaler løper kun for en periode. Tilbudet av plasser vil derfor variere innenfor ett studieår og fra ett år til et annet. Vi har samarbeidspartnere i kommunehelsetjenesten, spesialisthelsetjenesten og private aktører.
- Fordeling av praksisplasser
Fordeling skjer basert på høgskolens tilgjengelige praksisplasser. Dette kan variere fra semester til semester. Vi ser på studentens semesteradresse opp mot praksissted. Husk derfor å oppdatere din semesteradresse i Studentweb. Dersom du har et arbeidsforhold, mottar helsehjelp eller har familiær tilknytning til et praksissted, må du melde dette til praksiskoordinator på nettskjema.
Nettskjema finner du på ditt kullemne i Canvas.
Du vil få informasjon om praksisplass senest to uker før praksisperiodens start. Se mer informasjon om praksisfordeling i Canvas.
Det er ikke mulig å bytte praksisplass. Høgskolen tar forbehold om at endringer kan forekomme helt frem til praksisstart.
- Søknad om geografisk tilrettelegging av praksisplasser
- Det er mulig å søke om tilrettelegging slik at du kan få en praksisplass nærmere din adresse eller campus, basert på egne kriterier i nettskjema. Nettskjema for å søke om geografisk tilrettelegging og søknadsfrister finner du i kullemnet på Canvas.
- Studenter engasjert i studentdemokratiet kan be om tilrettelagt praksisplassering. Dette melder du inn i nettskjema.
- Hva med reiseveien til praksisstedet?
- Høgskolen har mange praksissteder fordelt på et stort geografisk område, og du må påregne reisevei til og fra praksissteder.
- Høgskolen vil i størst mulig grad tilpasse praksisplassering i forhold til semesteradresse.
- Får jeg dekket mine reiseutgifter i praksisperioden?
- Studenter som mot eget ønske får praksisplass som gir økte reisekostnader kan ha rett til refusjon. Det er avstand mellom praksissted og studiested (ikke hjemsted) som er avgjørende for om man har rett til refusjon av reisekostnader.
- Se retningslinjer for refusjon av ekstraordinære reiseutgifter.
- Hva skjer dersom jeg er syk under praksisperioden?
- Fravær kan ikke overstige 10 % i den aktuelle praksisperioden. Det innebærer at praksisstudiet vurderes til ikke bestått. Ved fravær utover 10 % kan det være en mulighet til å ta dette igjen, men bare etter avtale mellom praksissted og høgskole.
- Turnus i praksisperioden?
- Turnus er utarbeidet av praksis for å gi en best mulig læringssituasjon. Vanligvis vil du få turnus første dag i praksis.
- Turnus godkjennes av praksislærer, og er en bindende avtale mellom deg og praksissted. Eventuelle endringer i turnus underveis skal godkjennes av praksisveileder.
- Det er forventet gjennomsnittlig 30 timers praksis per uke, dvs. 4 vakter per uke. Vakter kan være lengre enn 7,5 timer, og da skal du følge disse. Hele uken og hele døgnet kan benyttes til praksis. Det er ikke anledning til å komprimere praksisperioden eller gå doble vakter. Du har i utgangspunktet fri alle helligdager. Du kan under praksisperioden bli bedt om å møte på høgskolen til refleksjonsgrupper og simulering, og dette vil regnes som timer i praksis.
- Hva skjer dersom praksisstedet frafaller sitt tilbud?
- Det kan oppstå situasjoner som gjør at praksisstedet allikevel ikke kan motta studenter, til tross for inngått avtale. Dette kan skje etter at plassering av studenter er gjort, og i enkelte tilfeller etter at praksis er påbegynt. Høgskolen må skaffe ny praksisplass så fort som mulig.
- Er jeg forsikret i praksisperioden?
VID har flere ulike forsikringer som gjelder deg som er student hos oss. Les mer om dem her: https://www.vid.no/student/studentforsikring/
- Krav til medisinsk testing før oppstart av praksis
Studenter som skal ut i praksis eller klinisk undervisning må være bevisst sin smittestatus når det gjelder tuberkulose (TBC) og multiresistente gule stafylokokker (MRSA). Dette gjelder i hele studietiden, og du er omfattet av reglementet for medisinsk testing.
- Uforutsette hendelser i praksis
Dersom du som studenten blir skadet på praksisstedet, vil skade dekkes av Folketrygdens bestemmelser for Yrkesskader. Praksisstedet regnes som arbeidsgiver når skade oppstår på praksisplassen. https://www.vid.no/student/studentforsikring/
- Skikkethetsvurdering
Skikkethetsvurdering skal avdekke om du som student har de nødvendige forutsetninger for å kunne utøve yrket. Les mer om skikkethetsvurdering her.
- Fikk du ikke svar på det du lurte på?
Send epost til oss! I emnefeltet skriver du praksisemnet/studiet, kull og hva det gjelder. Ta med hele navnet ditt og studentnummer i eposten.
- Er du student ved VID Helgeland, send epost: vid-praksishelgeland@vid.no