Praksisstudier i bachelor i vernepleie, VID Stavanger/Sandvika/Bergen
Praksisstudier i bachelor i vernepleie, VID Stavanger/Sandvika/Bergen
Retningslinjene gjelder praksisstudier ved VID Stavanger heltid/deltid, og deltidsstudier ved VID Sandvika/Bergen.
Retningslinjene gjelder praksisstudier ved VID Stavanger heltid/deltid, og deltidsstudier ved VID Sandvika/Bergen.
Denne siden er kun for studenter ved VID Stavanger/Sandvika/Bergen.
Praksis er en viktig arena for å lære vernepleie gjennom erfaring og for å styrke studentenes profesjonsidentitet. Gjennom praksisstudier skal studentene lære å planlegge, gjennomføre og evaluere vernepleierfaglig profesjonsutøvelse. Gjennom praksisstudier skal studentene utvikle sitt faglig skjønn og sin fagkritiske holdning.
Praksisstudiene har et omfang på totalt 31 uker og er tilpasset kravene i Forskrift om nasjonal retningslinje for vernepleierutdanning. Praksisstudiene er organisert i tre perioder. Første praksisstudium gjennomføres i tjenestetilbud til personer med utviklingshemming og andre praksisstudium i pleie og omsorgstjenester. Tredje praksisstudium kan gjennomføres i flere ulike helse- og sosiale tjenester og har et større fokus på innovasjon og kvalitetsutvikling av tjenestetilbud.
I praksisstudiene får studentene veiledning og oppfølging av både en praksisveileder på den aktuelle praksisplassen og av en kontaktlærer fra høgskolen. Vurdering av praksis tar utgangspunkt i læringsutbytter for emnet og læringsaktiviteter studentene har deltatt i underveis i praksisperioden. Både underveis- og sluttvurderingen av praktisk dyktighet bygger på en vurdering av studentens kunnskap, ferdigheter, generell kompetanse og skikkethet for yrket.
- Felles informasjon for praksisstudier
For å få maksimalt utbytte av praksis er det viktig at du stiller forberedt. En nødvendig del av forberedelsene er at du leser og setter deg inn i følgende dokument
- Smittevern i forbindelse med praksisstudier
Studenter ved helse- og sosialfaglige utdanninger kan risikere å bli utsatt for smitte i løpet av studiet, og kan også smitte pasienter/brukere. Du er derfor omfattet av reglementet for medisinsk testing og vaksinasjon. Ved semesterregistrering må du bekrefte at du har lest og forstått informasjonen om medisinsk testing og smitterisiko.
Som profesjonell yrkesutøver i praksis vil dere komme i nær kontakt med mennesker i ulike situasjoner og livsfaser. Noen av disse er alvorlig syke, eller de er i en situasjon der de er spesielt utsatt for smitte. De vil trenge dere hjelp for å ivareta sin egen personlige hygiene. Din kunnskap om hygiene og dine holdninger kan derfor være av stor betydning for brukerens helse, og deres opplevelse av velvære.
- Hvor har høgskolen praksisplasser?
Vi har samarbeidsavtaler med ulike institusjoner og deres tjenestetilbud, og det legger føringer for hvilke praksisplasser vår utdanning har tilgang til. Noen avtaler løper kun for en praksisperiode. Tilbudet av plasser vil derfor variere innenfor ett studieår og fra ett år til et annet. Vi har samarbeidspartnere i kommunehelsetjenesten, spesialisthelsetjenesten og private aktører.
Vi har samarbeidsavtale med følgende kommuner i Rogaland fylke:
- Karmøy kommune
- Stavanger kommune
- Randaberg kommune
- Sola kommune
- Sandnes kommune
- Gjesdal kommune
- Klepp kommune
- Time kommune
- Hå kommune
- Eigersund kommune
- Sauda kommune
I tillegg så samarbeider vi med følgende...
- Haugesund kommune
- Strand kommune
- Lund kommune
I spesialisthelsetjenesten samarbeider vi med følgende sykehus/foretak:
- Helse-Fonna (Haugesund sykehus,
- Helse-Stavanger ( DPSer, SUS, HABO/HAVO)
Ved studiested i Bergen har vi samarbeidsavtale med følgende kommuner:
- Bergen kommune
- Askøy kommune
- Alver kommune
- Bjørnafjorden kommune
- Osterøy kommune
Ved studiested i Sandvika har vi samarbeidsavtale med følgende kommuner:
- Bærum kommune
- Tildeling av praksisplasser i Arbeidslivsportalen (ALP)*
Tildeling av praksisplasser skjer basert på høgskolens tilgjengelige praksisplasser. Dette kan variere fra praksisperiode til praksisperiode.
Ved tildeling av praksisplasser benytter vi Arbeidslivsportalen (ALP). ALP er en digital plattform for å administrere praksisstudier. ALP bidrar til at praksisprosessen kvalitetssikres, effektiviseres og at tjenesteflyten forenkles mellom studenter, praksissted og studiested.
Som student vil du kunne:
-
- benytte ønskeliste (en prioritert liste over ønsket praksissted). Tildelingen utføres automatisk i ALP basert på studentønsker opp mot tilgjengelige praksisplasser.
- se din tildelte praksisplass
- se informasjon om praksisstedet*
- se navn og kontaktinfo til praksisveileder/kontaktperson *
- se navn og kontaktinfo til praksislærer
*ALP er under utvikling. Det betyr at ikke alle praksissteder har lagt ut informasjon om sitt praksissted og praksisveileder/kontaktperson enda. Vi oppfordrer deg til å benytte praksisstedets nettsider i mellomtiden.
ALP tar pr i dag ikke hensyn til geografisk fordeling. Vi oppfordrer studenter til å ønske seg praksisplass også i omkringliggende kommuner ut fra tilgjengelige praksisplasser i ALP. Dette kan bidra til større sjanse for å få tildelt en av plasser som du har på ønskelisten.
Ved behov for manuelle endringer i etterkant av den automatiske plasseringen ser emneansvarlig og praksiskoordinator på studentens semesteradresse opp mot praksissted. Husk derfor å oppdatere din semesteradresse i Studentweb.
Selv om vi benytter ønskeliste er det ingen garanti for at du får ett av dine ønsker innfridd.
Du skal ikke søke praksisplass der du har et arbeidsforhold, mottar helsehjelp eller har familiær tilknytning. Dersom du allikevel tildeles plass her av ALP, må du melde dette til emneansvarlig med en gang.
Vi gjør oppmerksom på at du som student har rett til praksisplass som høgskolen finner egnet, men ikke rett til en spesiell praksisplass.
Høgskolen tar forbehold om at endringer kan forekomme helt frem til praksisstart.
-
- Kan jeg fremskaffe praksisplass selv?
Studenter kan ikke fremskaffe egen praksisplass selv, da VID har samarbeidsavtaler med mange ulike praksisarenaer. Tilbudet av plasser vil derfor variere fra praksisperiode til praksisperiode.
- Søknad om geografisk tilrettelegging av praksisplass på spesielle vilkår
Det er mulig å søke om geografisk tilrettelegging av praksisplass på spesielle vilkår.
Søknad om geografisk tilrettelegging av praksisplass på spesielle vilkår betyr at du ikke vil få unødig lang reisevei i praksis. Det vil innebære at du får praksisplass i egen eller nærliggende kommune ved de praksisplassene VID til enhver tid disponerer.
Innvilget søknad gir ikke rett til noe form for tilrettelegging i praksis i forhold til tidspunkt for vakter, fritak fra deltagelse på aktiviteter eller fortrinnsrett til enkelte praksissteder.
Hvem kan søke?
- Studenter som er aleneforsørger for barn under 12 år
- Studenter med helseutfordringer (krav om legeattest)
Kontakt emneansvarlig peter.paluga@vid.no ved spørsmål om skjema.
- Hva med reiseveien til praksisstedet?
Høgskolen har mange praksissteder fordelt på et stort geografisk område. Se eget punkt under Hvor har høgskolen praksisplasser?
Du må derfor påregne reisevei til og fra praksissteder.
- Får jeg dekket mine reiseutgifter i praksisperioden?
Det er mulig å søke om reiserefusjon i forbindelse med praksisstudier. Se retningslinjer for ekstrordinære reise- og boutgifter rett under her:
Rimeligste reisemåte kollektivt legges til grunn.
Frist for å søke om ekstraordinære utgifter er 2 uker etter endt praksis.
Kontakt praksiskoordinator jofrid.vold@vid.no hvis du har spørsmål om skjema.
- Arbeid ved siden av praksisstudier
Gjennom praksisstudiet forventes det at du som student forholder deg til den turnusen du har fått tildelt. Det betyr at selv om du har arbeid ved siden av praksisstudiene skal ikke dette gå på bekostning av praksisperioden. Praksisstudiet er obligatorisk.
For informasjon om arbeidstid viser vi til praksishefte for alle studieår øverst på denne siden.
- Hva skjer dersom jeg er syk under praksisperioden?
Fravær kan ikke overstige 10 % i den aktuelle praksisperioden.
Ved fravær utover 10 % kan det være en mulighet til å ta dette igjen, men bare etter avtale mellom praksissted og høgskole. Det er ikke anledning til å gå doble vakter for å ta igjen fravær.
- Hva skjer dersom praksisstedet frafaller sitt tilbud?
Det kan oppstå situasjoner som gjør at praksisstedet allikevel ikke kan motta studenter, til tross for inngått avtale.
Dette kan skje både etter at plassering av studenter er gjort, og i enkelte tilfeller etter at praksis er påbegynt. Da må høgskolen finne ny praksisplass så fort som mulig. Høgskolen forbeholder seg retten til å endre tidspunkter for praksisperioder dersom dette blir nødvendig for gjennomføringen.
- Sosiale medier og taushetsplikt
Vær bevisst på hva du deler muntlig og skriftlig på sosiale medier og i virkeligheten. Vær klar over at taushetsplikten også gjelder deling av bilder. Å publisere bilder på Facebook eller lignende av pasienter/klienter/brukere du har møtt i forbindelse med praksis, kan være brudd på taushetsplikten. I alle praksisperioder skal Snap-kart være deaktivert.
Vær klar over at taushetsplikten også gjelder under praksis ved utvekslingsopphold i utlandet.
Viser til at du ved semesterregistrering må krysse av for at du er innforstått med at du har taushetsplikt i praksis, samt at du også forstår hva dette innebærer.
- Krav til studenter i forkant av praksis – politiattest og taushetsplikt
Med hjemmel i lov om universiteter og høyskoler kreves politiattest ved opptak til studier der studenter skal ut i praksis der de kommer i kontakt med pasienter, brukere, elever eller andre sårbare grupper. Ingen studenter får muligheter til å starte sin praksis før politiattest uten merknader er levert høgskolen.
Lov om universiteter og høgskoler pålegger helsefagstudenter taushetsplikt på visse områder. Ved semesterregistrering må du krysse av for at du er innforstått med at du har taushetsplikt i praksis, samt at du også forstår hva dette innebærer. Det er flere lover som regulerer din taushetsplikt.
- Er jeg forsikret i praksisperioden?
VID har flere ulike forsikringer som gjelder deg som er student hos oss. Les mer om studentforsikring her.
- Skade og smitte i praksisstudier
Hvis studenten er uheldig og blir utsatt for skade eller smitte i praksis, må studenten melde fra om skaden/smitten på praksisstedet. Studenten er omfattet av praksisstedets yrkesskadeforsikring, og skal derfor følge praksisstedets rutiner. Se Lov om yrkesskadeforsikring.
- Skikkethetsvurdering
Hva er skikkethet?
Skikkethet handler om å gi omsorg, vise empati, og kunne utøve ergoterapifaget forsvarlig med gode holdninger og kunne ivareta brukeren sine behov på en god og forsvarlig måte ute i praksis sammen med andre profesjoner.Forskrift om skikkethetsvurdering i høyere utdanning, §2:
"Skikkethetsvurdering skal avdekke om studenten har de nødvendige forutsetninger for å kunne utøve yrket. En student som utgjør en mulig fare for liv, fysisk og psykisk helse, rettigheter og sikkerhet til de pasienter, brukere, barnehagebarn, elever, eller andre studenten vil komme i kontakt med under praksisstudiene eller under fremtidig yrkesutøvelse, er ikke skikket for yrket."
Les mer om skikkethetsvurdering her
- Spørsmål vedrørende praksis
Emneansvarlig Peter Paluga, e-post peter.paluga@vid.no
Praksiskoordinator Jofrid Vold, e-post jofrid.vold@vid.no