Samfunnsplanlegging og borgerinvolvering
Samfunnsplanlegging og borgerinvolvering
Ønsker du være med og bidra til at byer og lokalsamfunn er inkluderende, trygge og bærkraftige for alle aldersgrupper? Og ønsker du å bidra til at kommunen kan tilby rehabiliterende tjenestene og ny teknologi lokalt, som inviterer yngre og eldre til deltakelse? Da kan ett eller flere av emnene i denne videreutdanningen være noe for deg.
Ønsker du være med og bidra til at byer og lokalsamfunn er inkluderende, trygge og bærkraftige for alle aldersgrupper? Og ønsker du å bidra til at kommunen kan tilby rehabiliterende tjenestene og ny teknologi lokalt, som inviterer yngre og eldre til deltakelse? Da kan ett eller flere av emnene i denne videreutdanningen være noe for deg.

Hva handler studiet om?
Videreutdanningen i samfunnsplanlegging og borgerinvolvering har til hensikt å integrere et helhetssyn i planer etter plan- og bygningsloven, som viktig del av det systematiske folkehelsearbeidet. Studiet sikter mot å bidra til at det i regional og kommunal planlegging skal vektlegges framtidsrettet by- og tettstedsutvikling. Det er ennå et stort potensial for tilpassing av arealbruk, bolig, transport og lokalsamfunn, med tanke på universell utforming, for blant annet barn og eldres deltakelse i samfunnet. Kunnskap om god samfunnsplanlegging, som vil være med og gjøre byer og lokalsamfunn inkluderende, trygge, motstandsdyktige og bærekraftige, er del av studiet (jmf FNs bærekraftsmål nr 11).
Med bakgrunn i demografiske endringer skal helse- og velferdstjenestene løse stadig flere oppgaver lokalt. I tråd med siste års reformer og meldinger til Stortinget, vil utdanningen fokusere på både kommunenes og sivilsamfunnets ansvar og oppgaver i fremtiden. Å ta i bruk ny teknologi og gi re-/habiliterende tjenester i hjem og nærmiljø, er strategier som samtlige kommuner i Norge blir utfordret på. I denne utdanningen vil vi se på muligheter og utfordringer med ulike løsninger på fagfeltene samfunnsplanlegging, velferdsteknologi og hverdagsrehabilitering.
Hvem er studiet for?
Videreutdanningen retter seg mot fagpersoner som skal arbeide med velferd, helse og sosial innen kommunal, statlig, privat eller ideell tjenesteyting. Studiet vil også egne seg for administrativt personell og ledere i kommunal, statlig eller ideell virksomhet, med ansvar for koordinering eller planlegging for folkehelse og velferd(-stjenester).
Arbeids- og yrkesmuligheter
Etter endt utdanning kan studenten bidra til prosjekt- og fagutvikling i relevante praksiser, på fagfeltene studiet omhandler. Videre kan studenten bidra i tverrfaglig samarbeid innenfor primærhelsetjenester – helse, omsorg og velferdstjenester, sosialtjenester, NAV og arbeidsliv, samt skole- og utdanningsfeltet.
Grad
Studiet er masternivå. Undervisning og veiledning vil være forsknings- og kunnskapsbasert, og utgjør valgemner i masterprogrammet Medborgerskap og samhandling. Alle tre emnene kan likevel tas som videreutdanninger, uavhengig av masterprogrammet.
Emner
- Samfunnsplanlegging og universell utforming
- Hverdagsrehabilitering
- Velferdsteknologi
Fakta og priser
Studiestart
2022-01-26
Studieby
Programkode
VUSAMFBORG
Gjennomføring
Deltid
Studiepoeng
30
Studiets lengde
1 år
Støttet av Lånekassen?
Studieplasser
30
Opptakskrav
Priser VUSAMFBORG 2022-2023
- NOK 460 Semesteravgift
- NOK 320 Kopiavgift / studentråd
- Studieavgift NOK 5550
- Totalt per semester NOK 6330
Programansvarlig
Organisering av studiet
Studiet er samlingsbasert, og har 2 samlinger for hvert emne. Hvert emne gir 10 studiepoeng.
I vårsemesteret gjennomføres de to emnene Samfunnsplanlegging og universell utforming, og Hverdagsrehabilitering. I høstsemesteret gjennomføres emnet i Velferdsteknologi.
*NB! Studiet blir gjennomført med fysiske samlinger våren 2022.
Samlinger vår 2022
Samfunnsplanlegging og UU
- Uke 4: 26.-28. jan. 2022
- Uke 10: 8.-11. mars 2022
Hverdagsrehabilitering
- Uke 12: 21.-23. mars 2022
- Uke 19: 9.-12. mai 2022
Søknad
Studiestart
26. januar 2022
Søknadsfrist
20. desember 2021
Opptak til studiet er lukket
Opptakskrav
- Bachelorgrad eller 3-årig høgskoleutdanning i helse-, sosial- og velferdsfag.
- Søkere med pedagogisk eller samfunnsfaglig utdanning med samme omfang, kan tas opp etter individuell vurdering. For disse søkerne må det da dokumenteres minimum ett års relevant velferdsfaglig yrkeserfaring etter endt utdannelse. I den individuelle vurderingen vil relevant praksis og omfang av relevante fag/emner i fagkretsen legges til grunn.
Dokumentasjonskrav
- Vitnemål fra 3-årig helse- og sosialfaglig høgskoleutdanning
- Signert arbeidsattest(er) som inneholder fra dato og til dato, hvor du har jobbet og stillingsprosent
CV og arbeidsavtaler/-kontrakter er ikke gyldig dokumentasjon på arbeidserfaring.
Søkere med utenlandsk utdanning må dokumentere at de oppfyller krav til norsk- og engelskkunnskaper i Forskrift om opptak til høgre utdanning (For-2017-01-06-13).
Spørsmål om opptak?
- Alexander Didriksen, studiekonsulent, Oslo, telefon: +47 22 96 37 90, e-post: opptak@vid.no
Enkeltemner
Er du ikke klar for å ta en hel grad? Enkeltemner kan tas uten at du går på et av høgskolens studieprogram. Følgende enkeltemner tilbys med tilknytning til dette studiet.
- Velferdsteknologi. Søk innen: 1. februar 2023.
- Samfunnsplanlegging og universell utforming. Søk innen: 20. desember 2022.
- Hverdagsrehabilitering. Søk innen: 15. juni 2022.