Både studenter og ansatte ved høgskolen har et medansvar for et godt psykososialt arbeidsmiljø. Alle har plikt til å medvirke til å forebygge, motvirke og stanse mobbing og diskriminering, blant annet ved å melde fra om situasjoner hvor noen blir mobbet, trakassert, diskriminert eller krenket.
I henhold til Lov om universiteter og høyskoler (LOV-2024-03-08-9) er høgskolestyret ansvarlig for at høgskolen legger forholdene til rette for et godt studiemiljø og arbeider for å bedre studentvelferden på lærestedet (§ 4-3).
Læringsmiljøutvalget har et særlig ansvar for å påse at det tilstrebes et godt og forsvarlig studiemiljø.
Høgskolens ledelse har plikt å iverksette tiltak for å følge opp påstand om mobbing/ trakassering/ diskriminering og eventuelle brudd på loven. Høgskolens ledelse har i tillegg et overordnet ansvar for å jobbe systematisk for at ingen skal pådra seg helseskader som følge av mobbing, trakassering og annen utilbørlig atferd på studieplassen. Saker skal behandles med nødvendig konfidensialitet.
Hva forstår vi med uønsket seksuell oppmerksomhet?
Uønsket seksuell oppmerksomhet kan opptre verbalt, ikke verbalt og/eller fysisk.
Likestillingsloven forbyr seksuell trakassering. Likestillings- og diskrimineringsombudet sier blant annet følgende:
Seksuell oppmerksomhet blir trakassering når den:
- er uønsket
- er plagsom
- fortsetter etter at mottakeren har sagt fra
- har negative konsekvenser av fysisk, psykisk eller arbeidsmessig karakter
Andre forhold som spiller inn:
- hvor grov handlingen har vært
- tid og sted for handlingen
- om handlingen har pågått over tid
- avhengighetsforhold og maktforskjeller mellom trakasserer og den som blir trakassert
Eksempler på oppførsel som kan være seksuell trakassering:
- unødvendig berøring og plukking
- nærgående kommentarer om kropp, klær eller privatliv
- seksuelle framstøt, forslag og hentydninger
- visning av pornografiske bilder, plystring og kroppsbevegelser som har seksuelle undertoner
Uønsket seksuell oppmerksomhet kan forekomme mellom ansatte, mellom studenter og ansatte og/eller mellom studenter. Problemet skal tas på alvor uansett hvilken kategori som rammes. VID bli varslet om slike saker for å kunne håndtere uønsket seksuell oppmerksomhet som påvirker arbeidsforholdet/studieforholdet og/eller er relatert til arbeidsforholdet/studieforholdet.
Hva forstår vi med mobbing og diskriminering?
Mobbing
Det er mobbing når en person gjentatte ganger og over tid utsettes for negativ behandling av en eller flere personer på en slik måte at han eller hun ikke klarer å forsvare seg mot disse handlingene. – Arbeidstilsynet.
Mobbing kan dreie seg om trakassering, plaging, utfrysing, sårende erting, usynliggjøring, fratakelse av arbeidsoppgaver og lignende. Det er typisk for situasjonen at maktubalanse gjør det vanskelig for den som føler seg mobbet å forsvare seg.
Det kan videre defineres som mobbing når:
- Handlingene oppleves som dypt urettferdige og krenkende av den som rammes
- De negative handlingene gjentas over tid eller at konsekvensene av disse vedvarer over tid
- Handlingene ikke kan sies å være noe medarbeiderne og studenter med rimelighet må kunne finne seg i, og dermed en påregnelig del av arbeidsforholdet
Diskriminering
En usaklig eller urimelig forskjellsbehandling av individer på grunnlag av deres kjønn, religion, tilhørighet til etniske grupper, nasjonaliteter eller nedsatt funksjonsevne – Store norske leksikon, 2016.
Hvordan si fra?
Du kan si fra via elektronisk skjema her!
Hvis du opplever mobbing, trakassering, diskriminering, krenkende eller utilbørlig atferd kan du ha behov for å snakke med medstudent eller ansatt for å vurdere hendelsene og egne reaksjoner på disse før du velger å gå videre med saken.
Den ansatte har taushetsplikt. Personer som tar imot varsel om mobbing og diskriminering skal gi støtte, veiledning og hjelp. Studenter skal kunne være sikre på å bli møtt med kunnskap og forståelse innenfor en konfidensiell ramme.
Dersom det er graverende forhold som blir avdekket, og du som opplever deg rammet ikke selv har styrke til å gå videre med saken, kan samtalepartner ta saken videre dersom samtykke er innhentet.
Steder i høgskolen du kan henvende deg for en samtale
Du vil også kunne snakke med din studenttillitsvalgt eller representanter fra Studentrådet.
Hva skjer med din melding?
Den ansvarlige for ditt fakultet har et særskilt ansvar for å følge opp saken i samarbeid med studiesjef. Du kan imidlertid også gå rett til rektor dersom den du vil varsle om er denne lederen, om det er for nært samarbeid mellom denne lederen og den som utøver den uønskede atferden, eller om leder ikke tar klagen alvorlig.
Alle slike saker skal håndteres strengt konfidensielt både underveis og etter at saken er avsluttet. Alle ansatte som er involvert i saksbehandling har taushetsplikt, også internt i VID.
Den som anklages for noe, har rett til å vite om anklagen, få innsyn og få uttale seg. VID anbefaler derfor at anklage fremmes skriftlig. Personvernet skal ivaretas og høgskolens ledelse må ta stilling til hvor mye innsyn de involverte skal ha. Det vil ofte være slik at den som har meldt saken ikke får innsyn i den videre saksgang.
VID ønsker å løse saker som omhandler mobbing og diskriminering umiddelbart og på lavest mulig nivå.
Ansvarlig i VID innkaller partene til hvert sitt møte hvor disse kan uttale seg. Begge parter kan la seg bistå av en tillitsvalgt eller støtteperson.
Retningslinjer for uønsket og plagsom seksuell oppmerksomhet
Les våre retningslinjer ved uønsket og plagsom seksuell oppmerksomhet.
Politianmeldelse
Hvis hendelsen er straffbar bør du vurdere å politianmelde forholdet. VID kan også på eget initiativ velge å politianmelde en sak.
Falsk anklage
Vær oppmerksom på at det kan være straffbart å anklage noen på falsk grunnlag. En åpenbart feilaktig varsling eller varsling for å skade, kan få konsekvenser for den ansattes personalforhold eller studentens studierett.