Gå til innholdet
Nye nettsider er nylig lansert, og vi fikser fortløpende feil og mangler. Takk for at du har tålmodighet mens vi får alt innhold på plass.

Beslutningsstøtte, utviklingshemming og hverdagslivets medborgerskap

Prosjektperiode

mars 2021–mars 2025

Veiledere

Hovedveileder: Professor Inger Marie Lid, VID
Biveileder: Postdoktor Rosemarie van den Breemer , VID
Biveileder: Førsteamanuensis Halvor Melbye Hanisch, VID

Om prosjektet

Å få støtte til å ta beslutninger – beslutningstøtte – er en viktig del av hverdagslivets medborgerskap for alle mennesker. Men for noen mennesker er ikke dette en selvfølge. I dette prosjektet utforskes vilkår for beslutningsstøtte for personer med utviklingshemming som strever med å uttrykke seg verbalt. Prosjektet retter søkelyset på hvordan beslutningsstøtte praktiseres i tjenestene i dag, med vekt på tjenesteyternes og pårørendes erfaringer med å støtte denne gruppen i små og store beslutninger i hverdagslivet. Det handler om på hvilken måte kommunale tjenesteytere og pårørende tilrettelegger for beslutningsstøtte sammen med personer med utviklingshemming i deres hverdagsliv.

Problemstilling

Hva kjennetegner beslutningsstøttepraksiser i kommunale botilbud for personer med utviklingshemming som ikke uttrykker seg verbalt, hvilke faktorer hemmer og fremmer beslutningstøtte, og hvilke ressurser og utfordringer erfarer personene den gjelder, tjenesteytere og familie som ressurser i dette arbeidet?

Hensikten med dette ph.d. prosjektet er derfor både å få et overblikk over hvordan beslutningsstøtte praktiseres i helse- og velferdstjenestene, men også å bidra til kvalitets – og kompetanseutvikling i tjenester til mennesker med utviklingshemming. Vilkår for beslutningsstøtte i hverdagslivet til personer med utviklingshemming, som ikke uttrykker seg verbalt, skal i dette ph.d.-prosjektet utforskes i to delstudier. Den første delstudien baserer seg på innhenting av kvantitativt datamateriale for å få et oversiktsbilde og helhetsinntrykk over beslutningsstøttepraksiser i kommunale botilbud i to fylker i Norge. Den andre delstudien er kvalitativ, mer omfattende og inspirert av aksjonsforskning og samproduksjon av kunnskap. Delstudie to handler om å utforske tjenesteyteres og pårørendes erfaringer med beslutningsstøtte i hverdagslivet til personer med utviklingshemming som bor i kommunale botilbud og som strever med å uttrykke seg verbalt.

Bakgrunn

Master i medborgerskap og samhandling, VID

Forskergruppe

Medborgerskap

Institusjon

VID vitenskapelige høgskole