Diakoniens rolle i møte med mennesker utsatt for åndelig maktmisbruk
Hans Eskil Vigdel
stipendiat
- hans.vigdel@vid.no
Prosjektperiode
september 2019–september 2022
Veiledere
- Hovedveileder:Marianne Rodriguez Nygaard, VID
- Medveileder: Tormod Kleiven, VID
Om prosjektet
Hvordan få bedre og mer tilgjengelig kunnskap om misbruk av åndelig makt? Målet med prosjektet er å fremskaffe ny kunnskap som menigheter fra ulike konfesjoner skal kunne anvende for å skape økt bevissthet og bedre forutsetninger for å forebygge og håndtere misbruk av makt.
Makt kan bli brukt både til det gode og til det onde. Når det er snakk om maktmisbruk, refererer det til sistnevnte. Åndelig maktmisbruk forstås som makt knyttet til religiøs tro, som bevisst eller ubevisst blir misbrukt for å kontrollere andre. Maktmisbruk kjenner ikke respekt for grenser og gjør seg gjeldende gjennom hersketeknikker, manipulasjon og sosial kontroll, og kan resultere i at mennesker opplever seg invadert, krenket eller umyndiggjort. Når maktmisbruket er åndelig, legitimeres gjerne misbruket med Guds autoritet og utsagn som «Gud har sagt». Åndelig maktmisbruk kan ha konsekvenser på et dypt eksistensielt plan.
Forskningsprosjektet skal gjennom kvalitative intervjuer av utsatte presentere en spesifisert maktteori knyttet til åndelig maktmisbruk og diakonivitenskapelig norm, som er anvendelig for lokale menigheter og videre diakonivitenskapelig forskning.
Målet med prosjektet er å gjøre det lettere å målbære åndelig maktmisbruk som fenomen, og bidra til åpenhet som igjen vil kunne skape bevissthet som bidrar til forebygging og håndtering av maktmisbruk i menigheter og organisasjonsliv.
Bakgrunn
Master i Diakoni, Det teologiske menighetsfakultet
Forskergruppe
Eksistensielle perspektiver og eksistensiell kompetanse i profesjonell praksis ved VID vitenskapelige høgskole