Gå til innholdet
Nye nettsider er nylig lansert, og vi fikser fortløpende feil og mangler. Takk for at du har tålmodighet mens vi får alt innhold på plass.

Forvaltning av taushetsplikten i tverrprofesjonelt samarbeid for barn, unge og familier

Prosjektperiode

september 2024–oktober 2027

Veiledere

Om prosjektet

Mitt phd prosjekt omhandler samarbeid mellom profesjonene i helse- og sosialtjenesten til beste for barn, unge og familier.

Vold mot barn er et alvorlig helseproblem i Norge og mange barn som utsettes for vold i hjemmet får ikke nødvendig hjelp. Både i Norge og internasjonalt har man sett en rekke høyprofilerte saker der mangelfull informasjonsdeling på tvers av offentlige tjenester har bidratt til enkeltpersoners død. I mange studier blir taushetsplikten trukket frem som en av utfordringene for godt samarbeid. Studien skal derfor se på hvilke faktorer som påvirker beslutningene om dele informasjon med andre. Informasjonsdeling er en nødvendig del av tverrfaglig samarbeid, mens beslutninger om hva som kan og bør deles er et juridisk og etisk spørsmål. Ønsket med studien er å utforske hvilke overveielser profesjonelle aktører fra ulike etater som yter tjenester for barn og unge gjør, knyttet til beslutninger om å dele informasjon og melde bekymringer til samarbeidende parter.

I studien vil det bli benyttet et kvalitativt forskningsdesign. Det vil bli gjort individuelle intervjuer, observasjoner og tekstanalyser. Metoden vil være inspirert av institusjonell etnografi. I studien skal jeg intervjue helsesykepleier, lærere og barnevernspedagoger som igjennom sin jobb kan møte sårbare barn og unge.

Bakgrunn

Helsesykepleier med master i kommunehelse.

Forskergruppe

Helsefremmende og forebyggende tjenester for barn, unge og familier (HELFAM).