Gå til innholdet
Nye nettsider er nylig lansert, og vi fikser fortløpende feil og mangler. Takk for at du har tålmodighet mens vi får alt innhold på plass.

Ledelse av flerkulturelle arbeidsplasser: Tilrettelegging for organisatorisk interkulturell læring

    • Bjørg Aambø Østby

    • Ph.d.-kandidat

Prosjektperiode

november 2014–oktober 2018

Veiledere

  • Hovedveileder: Harald Askeland, VID
  • Biveileder: Tomas Sundnes Drønen, VID
  • Biveileder: Ingvild Svendsen, Larvik kommune

Om prosjektet

Gjennom en kvalitativ studie som er del av et Insider Action Research-prosjekt i Larvik kommune relatert til integrering av minoritetsspråklige arbeidstakere i de kommunale helse- og omsorgstjenestene, belyses følgende problemstilling: Hvordan kan ledere legge til rette for organisatorisk interkulturell læring, og hvilken betydning har slik læring for integreringsprosesser og tjenestekvalitet?

Organisatorisk læring framholdes som viktigere enn noen gang fordi arbeidslivet i økende grad preges av kompleksitet både arbeidsmessig og mht. kulturelt og språklig mangfold – en situasjon som også medfører økt kompleksitet for ledelse. Når det gjelder de kommunale helse- og omsorgstjenestene har store helsereformer de siste tiårene, ikke minst samhandlingsreformen som trådte i kraft fra 2012, medført økt omfang og kompleksitet på tjenestene. Det utfordrer sektoren på mange områder og setter økte krav til effektiv og god samhandling, kvalitet og faglighet i tjenesteutøvelsen. Integrering av minoritetsspråklige arbeidstakere nødvendiggjør således særskilt oppmerksomhet og bevissthet på kommunikasjons- og samhandlingsutfordringer. Gjennom aksjonen i prosjektet – utviklingen og implementeringen av en læringsmodell/ et læringsprogram som har til hensikt å fremme integrering og styrke tjenestekvalitet på flerkulturelle arbeidsplasser – har Larvik kommune søkt å systematisere et arbeid på dette området, med gjensidig læring og forståelse som sentralt perspektiv.

Denne studien søker særskilt å frembringe kunnskap om lederes rolle i læringsprosessene, hva som læres og hvilke endringer som etableres i praksis, samt hvordan institusjonalisering av kunnskapsutviklingen kan forstås som institusjonelt arbeid. Data er basert på fokusgruppe- og individuelle intervjuer av deltakere og involverte/berørte i læringsprogrammet, prosessdata fra aksjonen samt nasjonale og kommunale policydokumenter som legger føringer for det studien omhandler.

Bakgrunn

Master i verdibasert ledelse

Forskergruppe

Leadership and institutional values-work in practice (LIVAP)

Forskerskole

The Research School Religion Values Society