Gå til innholdet
Nye nettsider er nylig lansert, og vi fikser fortløpende feil og mangler. Takk for at du har tålmodighet mens vi får alt innhold på plass.

Moralsk uro - en fenomenologisk studie av studenters møte med etiske dilemmaer i profesjonelle menneskepraksiser

Prosjektperiode

april 2020–juli 2023

Veiledere

Veileder: Tone Sævi, VID

Medveileder: Morten Korsgaard, Malmö universitet

Om prosjektet

Prosjektet er en fenomenologisk studie hvor jeg utforsker moralsk uro som eksistensielt fenomen. Gjennom beskrivelser av fenomenet moralsk uro, slik det fremtrer subjektivt for den enkelte student i hverdagsliv og profesjonell praksis, tilstreber jeg å komme nærmere fenomenets egenart som gjennomlevd opplevelse, og dets etiske og moralske fordring. Det empiriske materialet baserer seg på fokusgruppeintervjuer og individuelle intervjuer med studenter i menneskefaglige og praksisrettede profesjonsutdanninger.

Studien bygger på den eksistensielle, kontinentale pedagogiske tradisjonen, og på hermeneutisk-fenomenologisk ontologi og metodologi. Hermeneutisk fenomenologi er knyttet til den såkalte Utrechtskolen, og videreført i van Manens metodologiske fenomenologi kalt «Praksisens fenomenologi». Studien består av tre delstudier, hvor jeg i delstudie 1 utforsker selve fenomenet moralsk uro med utgangspunkt i det empiriske intervjumaterialet. I delstudie 2 utforsker jeg relevansen av fenomenet i relasjon til studentens møte med pasient (eller barn, ungdom) i konkrete etisk- og moralskladede situasjoner beskrevet i intervjumaterialet. I den tredje delstudien utforsker og drøfter jeg den pedagogiske betydningen av å undervise handlingssensitivt og å undervise om handlingssensitiv pedagogikk i menneskefaglige og praksisrettede profesjonsutdanninger. Studien som helhet er teoretisk orientert i fenomenologisk-filosofisk og pedagogisk litteratur og andre erkjennelseskilder.

Bakgrunn

  • Master i pedagogikk (UiB)
  • Master i Helsefremmende arbeid og helsepsykologi (UiB)

Forskningsgruppe

Læring i profesjonsutdanning og praksis