Gå til innholdet
Nye nettsider er nylig lansert, og vi fikser fortløpende feil og mangler. Takk for at du har tålmodighet mens vi får alt innhold på plass.

Relasjonsarbeid med ungdom i ideell sektor

Prosjektperiode

september 2022–mars 2026

Veiledere

Hovedveileder: Førsteamanuensis Åse Holmberg, VID vitenskapelige høgskole

Biveileder: Professor Gry Espedal, VID vitenskapelige høgskole

Om prosjektet

I mitt prosjekt undersøker jeg hvordan to ideelle aktører, 13-20 samtaletilbud for ungdom og KUP Kirkens ungdomsprosjekt, jobber med ungdom i sårbare livssituasjoner. Studien setter søkelys på erfaringene til både unge som bruker tilbudene og ansatte fagpersoner. De to aktørene 13-20 og KUP jobber med relasjonsarbeid i form av samtaleoppfølging og aktivitetsgrupper over tid, og mange av de unge er i kontakt med tilbudene over flere år. Virksomhetene har en diakonal profil og kan beskrives som en slags hybrid mellom kirkelig og kommunalt helsefremmende arbeid.

Prosjektet har et kvalitativt design og benytter individuelle dybdeintervjuer med ungdom og ansatte i de to tilbudene. Målet med prosjektet er å lære mer om hvordan ideelle, diakonale aktører jobber med ungdom i sårbare livssituasjoner, og hva dette kan bety i et helsefremmende perspektiv. Dette belyses gjennom følgende forskningsspørsmål:

Hvilke erfaringer har ungdom fra møter med hjelpeapparatet generelt, og de ideelle aktørene spesielt?

Hva oppleves viktig for de unge i slike hjelperelasjoner, og hva oppleves viktig for de profesjonelle?

Hva motiverer ansatte til å være i slike hjelperelasjoner med ungdom over tid?

Gir den kirkelige tilhørigheten virksomhetene særpreg, og i så fall på hvilke måter?

Prosjektet ønsker å bidra til økt kunnskap om ideelle og diakonale velferdstilbud for ungdom, samt øke kunnskapen om hvordan hjelperelasjoner og profesjonell omsorg oppleves helsefremmende for unge i sårbare livssituasjoner. Studien har en praksisnær tilnærming og er relevant for alle som jobber med relasjonsarbeid der unge er involvert, i ideell så vel som i privat og offentlig sektor.

Doktorgradsprosjektet er del av det større forskningsprosjektet SMI ved VID vitenskapelige høgskole, som studerer ideelle aktørers særtrekk, merverdi og impact i norsk velferdskontekst.

Bakgrunn

Bachelor i utviklingspsykologi

Master i diakoni

Videreutdanning i familieterapi

Forskningsgruppe

Eksistensielle perspektiver i forskning og praksis (EXIST)