Gå til innholdet
Nye nettsider er nylig lansert, og vi fikser fortløpende feil og mangler. Takk for at du har tålmodighet mens vi får alt innhold på plass.

Samhandling og kommunikasjon i rehabiliteringsforløp

Prosjektperiode

august 2020–juli 2024

Veiledere

Om prosjektet

Når en person får en alvorlig sykdom eller skade, starter rehabiliteringen for å kunne komme tilbake og klare seg selv i hverdagen allerede på sykehuset. Underveis i rehabiliteringen skrives personen ut til sin hjemkommune der oppfølgingen fortsetter. Tilbudet til denne pasientgruppen har vært for dårlig. Kommunene har ikke hatt tilstrekkelig kompetanse eller kapasitet til å følge dem opp. I tillegg har utveksling av informasjon og fagkunnskap mellom sykehuset og kommunene vært utfordrende, da mange ulike fagpersoner og instanser er involvert i prosessene, og felles verktøy for kommunikasjon har i liten grad vært brukt.

Et tverrfaglig og interkommunalt team er etablert i Sør-Rogaland for å tilby kommunene faglig bistand i prosessen fra utskrivelse fra sykehuset og oppstart av rehabiliteringstilbudet i hjemkommunen. Teamet deltar aktivt både med planlegging og gjennomføring av trening og behandlinger, og gir fagpersonell i hjemkommunen råd og veiledning. Et viktig element i denne prosessen er å sikre informasjonsutveksling og koordinering mellom de involverte.

Hensikten med studien er å få større innsikt i hvilke element som har betydning for kommunikasjon mellom aktørene i rehabiliteringsforløp. Vi vil undersøke hvilke metoder for samhandling som benyttes, og hvordan kommunikasjon foregår mellom de involverte. Hva fremmer og hva hemmer kommunikasjon og samhandling i overgangene mellom sykehus, hjemkommunen og det interkommunale teamet, samt andre involverte i forløpet som for eksempel hjemmetjenestene og fastlegene?

Studien vil benytte kvalitative metoder som deltakende observasjoner, og fokusgruppeintervjuer med ansatte helsepersonell for å finne svar på forskningsspørsmålene.

Bakgrunn

Mastergrad i kunnskapsbasert praksis i helsefag, Høgskolen i Bergen 2009-2012

Forskergruppe

Medborgerskap