Sov Godt – En formativ evaluering av et veiledet digitalt verktøy for familier med sped- og småbarn som strever med søvn
Signe Marie Bandlien
uten stilling
- signe.bandlien@vid.no
Prosjektperiode
mai 2024–mai 2027
Veiledere
Hovedveileder: Forskningsleder Filip Drozd, Regionsenter for barn og unges psykiske helse (RBUP) Øst og Sør, Seksjon for sped- og småbarn
Biveileder: Professor Bjørn Bjorvatn, Nasjonalt senter for søvnmedisin (SOVno) Helse Bergen og UiB
Biveileder: Førsteamanuensis Hege Therese Størksen, VID
Om prosjektet
Mangel på søvn er globalt utbredt i alle aldre og anses for å være en underrapportert og stille folkehelseepidemi med høye samfunnsøkonomiske omkostninger. Blant sped- og småbarn i alderen fra 0 til 3 år regnes det med at om lag 20–40% har søvnvansker. Nesten alle foreldre (over 90%) ønsker å endre noe ved barnets søvnvaner knyttet til innsovning, natteoppvåkninger og «soverytme» (f.eks. dagsoving og søvnvarighet). Dette er også de vanligste søvnutfordringene i aldersgruppen. Søvnproblemer hos barn gir økt risiko for ulykker, fedme, vekstavvik og emosjonsvansker. Langtidsstudier viser at søvnproblemer kan vedvare til førskole- og skolealder og, i verste fall, føre til irreversible langtidskonsekvenser for barnets helse, kognitive utvikling og skolegang. Barns søvnforstyrrelser påvirker også foreldrenes søvn, psykiske helse og livskvalitet.
I en kartlegging som undersøkte hvilke behov helsetjenesten og familier opplevde som størst og viktigst kom søvn opp som det mest sentrale. Fagfeltet var preget av usikkerhet, varierende kompetanse og tilfeldige strategier. Foreldre erfarte motstridende råd og utrygghet.
RBUP Øst og Sør utviklet derfor et verktøy (Sov Godt) for implementering i kommunehelsetjenesten. Sov godt er en ny, strukturert og systematisk måte å jobbe med søvnveiledning, og det første veiledede internett- og mobilbaserte tiltaket innen søvn hos små barn. Helsepersonell (primært helsesykepleiere og kommunepsykologer) får opplæring i søvnveiledning og bruk av det digitale verktøyet. Dette for å styrke kompetanse og kunne gi et faglig forankret tilbud til familier som ber om hjelp. Intervensjonen implementeres ved helsestasjoner som har fått slik opplæring og tilbyr familier hjelp gjennom strukturerte veiledningssamtaler som i det ordinære oppfølgingsprogrammet. Veiledningen støttes av et mobilbasert program der foreldre kan få oversikt på barnets søvn, mulige årsaker til søvnforstyrrelser, psykoedukative opplæringsmoduler om barn og søvn, samt legge en individuelt tilpasset plan for å støtte barnet til bedre søvnhelse. Formålet er å gi et trygt, forskningsbasert og fleksibelt tilbud til målgruppen.
PhD-prosjektet er en følgeevaluering (formativ evaluering) for å undersøke om Sov Godt-intervensjonen oppnår sin hensikt om bedre tilbud i tjenesten og bedre søvn for familiene. Gjennom semistrukturert intervjuer med helsepersonell og familier, samt analyser av søvndagbøker og kartlegging av faktorer som fremmer eller forstyrrer god søvnhelse, søker studien å forstå om Sov Godt møter behovene i helsetjenesten og hos familiene. Studien vil bidra til ny kunnskap på et felt med lite tidligere forskning.
Følgeevalueringen vil gi innsikt i hva som trygger foreldre og helsepersonell gjennom å dokumentere om tiltaket gir tiltenkte resultater og om det ivaretar pasientsikkerheten. Prosjektet vil skaffe til veie kunnskap som kan benyttes til videreutvikling, disseminering og implementering av tiltaket videre og kunne danne et grunnlag for en senere effektstudie (randomisert kontrollert studie). Dette prosjektet kan tette gapet mellom forskning og praksis, og bidra til at helsepersonell kan jobbe kunnskapsbasert slik det kreves av tjenestene.
Kandidatens bakgrunn
Master i avansert klinisk nyfødtsykepleie, LDH
Forskergruppe
Sped- og småbarns psykiske helse, RBUP Øst og Sør.