Unge Koptisk Ortodokse kvinners levde erfaringer: En studie som utforsker kvinners myndiggjøring i Den Koptisk Ortodokse Kirken i Egypt
Marit Breen
uten stilling
- marit.breen@vid.no
Prosjektperiode
september 2021–august 2024
Veiledere
Hovedveileder: Hans Morten Haugen, VID Vitenskapelige høgskole
Meveileder: Penelope Jane Plowman, University of East Anglia
Medveileder: Nelly van Doorn-Harder, Wake Forest Unviersity
Om prosjektet
Dette forskningsprosjektet utforsker erfaringer av ‘empowerment’ – myndiggjøring hos unge koptisk-ortodokse kvinner fra Øvre Egypt som deltar i et prosjekt med mål om myndiggjøring og styrking av deres rettigheter. Prosjektet organiseres av den Koptisk Ortodokse Kirken. Som unge kvinner i et land hvor koptiske kristne representerer en religiøs minoritet, og hvor egyptisk kultur – og Den Koptisk Ortodokse kirke kan beskrives i terminologier som hierarkisk og patriarkalsk, opplever unge koptisk-ortodokse kvinner å stå i et skjæringspunkt mellom strukturer som påvirker deres liv. Ikke bare religion og kjønn, men også alder, klasse og sivilstatus representerer både muligheter og begrensninger i deres liv som denne studien utforsker for å bedre forstå kvinnenes ulike former for myndiggjøring og hva som påvirker disse.
Det overordnede målet med studien er å bidra til økt forståelse av ulike former og prosesser av myndiggjøring hos unge koptisk-ortodokse kvinner og diskutere hva dette betyr for en diakonal praksis som tar sikte på å adressere kjønnsurettferdighet. Ved å gi en dypere forståelse av myndiggjøring innenfor denne ene konteksten, er forskningen tverrfaglig og bidrar til å produsere kunnskap for diakonal praksis i en trosbasert eller religiøs kontekst, hvor kjønnsrettferdighet og myndiggjøring er et fokus.
Forskningen anvender en feministisk forskningsmetodikk, og samler kvalitative data gjennom dybdeintervjuer, fokusgruppediskusjoner, personlige tidsskrifter og deltakende observasjon.
Bakgrunn
Master i Kjønnsanalyse i Internasjonal Utvikling fra Universitetet i East Anglia i England, og Master i Globale studier fra VID, Misjonshøgskolen.
Forskningsgruppe
CODE (Diaconal Community Development)
Institusjon
VID vitenskapelige høgskole