Senter for helse og samhandling
Programmet bidrar til å utvikle ny kunnskap og nye løsninger for å møte fremtidens utfordringer nasjonalt og internasjonalt og tar i bruk ulike metodiske og helsevitenskapelige perspektiver for å realisere dette. Samfunnet og helsevesenet er i stadig endring. Etnisk og kulturelt mangfold, komplekse samlivs- og livssituasjoner og nye og sammensatte diagnoser, krever nyanserte og individualiserte tilnærminger der pasienter og brukere forstås som unike personer og møtes i forhold til de behov og ressurser de har.
Den helsefaglige forskningen i ph.d.-programmet vektlegger en klinisk forankring. Det innebærer at ph.d.-prosjekter utvikles og gjennomføres i samarbeid med det kliniske feltet og frivillig sektor.
Ph.d.-programmet bygger på et helhetlig menneskesyn og et solidarisk engasjement for personer i sårbare livssituasjoner. Sårbarheten kan være knyttet til fysiske, psykiske, kognitive, eksistensielle og sensoriske forhold, samt kroniske sykdomstilstander. En slik vektlegging er i tråd med VIDs profil som understreker betydningen av å være engasjert for mennesket – lokalt og globalt. Implisitt ligger det her et verdisyn der kritisk tenkning og verdibevissthet står sentralt og der menneskeverd, felleskap og samhandling løftes frem som viktige verdier.
Karen Synne Groven
prodekan for forskning
- karen.groven@vid.no
Kari Voll
seniorrådgiver
- kari.voll@vid.no