Karriereutvikling for vitenskapelige ansatte
Karriereutvikling for vitenskapelige ansatte
Her finner du informasjon om VIDs tiltak for å støtte og styrke forskningsprofilen til vitenskapelige ansatte
Her finner du informasjon om VIDs tiltak for å støtte og styrke forskningsprofilen til vitenskapelige ansatte
- Kvalifiseringsløp: opprykk til førstelektor
Førstekompetanse løp
VID tilbyr et strukturert førstekomptetanse løp for VIDs høgskolelektorer. Det er årlig opptak med følgende stuktur:
- Årlig utlysning før sommerferie for opptak kommende skoleår. Påmedlingsfrist 1. september. Informasjon og lenke til påmelding 2023/24 finner du her.
- Tre samlinger i løpet av skoleåret . Samlingene foregår på tvers av faglige enheter
- Hensikten er å bevisstgjøre deltakerne på hva som kreves av kompetanse, erfaring og dokumentasjon for å søke opprykk til førstelektor og hvordan man kan jobbe målrettet for å oppnå slik kompetanse. Strategiske valg knyttet til utviklingsarbeider, forskningsprosjekter og publikasjoner vektlegges.
- I løpet av samlingene utvikler deltakerne tre relevante dokumenter som støtter opp under selve opprykkssøknaden: akademisk CV, profildokument og pedagogisk mappe. Det lages også en tidsplan
- Den ansvarlige for løpet gjør en vurdering av deltakernes profil i etterkant av samlingene som deles med dennes nærmeste leder og prodekan for forskning.
- Deltakerne følges deretter opp på egen faglig enhet og tilbys om relevant, mentor. Les mer om mentorordningen nedenfor.
- Kvalifiseringsløp: opprykk til professor, dosent, forsker I
Toppkompetanse løp
VID tilbyr et strukturert toppkompetanseløp for ansatte med førstekompetanse. Det er årlig opptak med følgende struktur:
- Årlig utlysning før sommerferie for opptak kommende skoleår. Påmeldingsfrist 1. september. Informasjon og lenke til påmelding 2023/24 finner du her.
- Tre samlinger i løpet av skoleåret . Samlingene foregår på tvers av faglige enheter, og har som hensikt å bevisstgjøre deltakerne på hva som kreves av kompetanse, erfaring og dokumentasjon for å søke opprykk til henholdsvis professor, dosent, forsker I.
- I løpet av samlingene utvikler deltakerne tre relevante dokumenter som støtter opp under selve opprykkssøknaden: akademisk CV, profildokument og pedagogisk mappe. Det lages også en tidsplan.
- Første samling omhandler gjeldende lovverk og retningslinjer. Du må ha deltatt på denne samlingen for å kvalifisere for unge forsker talenter stipend (se informasjon om stipendordninger nedenfor).
-
Andre og tredje samling er forbeholdt ansatte som disputerte for normalt minst fire år siden og som, slik, har opparbeidet seg en viss erfaring som vil kunne brukes inn i de ovennevnte dokumentene.
-
Mottakere av kvalifiseringsstipendene «akselerasjonsstipend» og «satsningsstipend» må kunne dokumentere at de har fullført hele kurset.
- Den ansvarlige for det enkelte løp gjør en vurdering av deltakernes profil i etterkant av samlingene som deles med dennes nærmeste leder og prodekan for forskning.
- Deltakerne følges deretter opp på egen faglig enhet og tilbys om relevant, mentor. Se mer informasjon om mentorordningen nedenfor.
- Mentorordning
Mentorordning
Mentortilbudet er forbehold kandidater som har gjennomført alle samlinger i førstekomptetanse eller toppkompetanse løpet, og som har arbeidet med de ovennevnte tekstene. VID har to ulike mentorordninger.
Søknadsmentor: Søknadsmentor kan gis kandidater med behov for mentor i en kort periode for å fokusere på selve opprykksøknaden. Normert tildeling er 5 timer. Timene brukes på møter og gjennomlesning av relevante dokumenter. For å kvalifisere for søknadsmentor må fremdriftsrapporten identifisere få eller ingen mangler etter fullført løp.
Utviklingsmentor: Utviklingsmentor er egnet for kandidater med behov for et lengre mentorforhold for å bygge opp relevant erfaring, kompetanse og dokumentasjon innen akademia som publisering, veiledning og pedagogisk utviklingsarbeid. Normert tildeling 10 timer per år for maksimalt 3 år.
Utfyllende beskrivelse for VIDs kompetanseløp og retningslinjer for mentorering finner du her
- Kvalifiseringsstipend
Kvalifiseringsstipend
Kvalifiseringsstipend skal styrke forskningsprofilen hos stipendiatmottaker.
Det er 3 forskjellige stipend: Akselerasjonsstipend, Talentstipend og Satsningsstipend som kan tildeles.
Stipendmottakerne vil innenfor rammen av ordningen kunne frikjøpes fra undervisning og andre plikter i et gitt tidsrom for å kunne konsentrere seg om nødvendig forskningsaktivitet med tanke på opprykk til professor, dosent eller forsker I. Stipendet skal styrke forskningsprofilen hos stipendmottaker i form av minst én vitenskapelig artikkel sendt inn til tidsskrift, fortrinnsvis internasjonalt, alternativt vitenskapelig monografi, innen endt stipendperiode.
Tildeling skjer våresemesteret, for frikjøp høstsemester eller vårsemester påfølgende år. Varighet for stipendperioden er fra to til fire måneder. Det kan også søkes om et mindre driftsbeløp på inntil 20 000 kr. Stipendene lyses ut årlig.
Utvelgelseskriterier
- Akselerasjonsstipend: Akselerasjonsstipend kan gis til søkere som, etter endt stipendperiode og på bakgrunn av søknad, anses som kvalifiserte eller tilnærmet kvalifiserte til å søke om opprykk.
- Talentstipend: Talentstipend kan gis søkere som har disputert i løpet av de fire siste årene, som på søkertidspunkt ikke har fylt 45 år og som i tiden etter innlevering/disputas har utmerket seg i form av publisering og/eller ekstern finansiering og/eller annen FOU-relatert aktivitet som utpeker seg utover det som normalt forventes i stillingen.
- Satsningsstipend: Satsningsstipend gis søkere som ikke faller inn under kriteriene for akselerasjonsstipend eller talentstipend, men som tilhører enheter i VID der andelen professorkompetente er særlig lav og der stipendordningen på sikt vil, sammen med andre tiltak, øke denne andelen. Er du usikker på om du tilhører en slik enhet, ta kontakt med din nærmeste leder.
Hvem kan søke?
Vitenskapelige ansatte som:
- Har sin hovedstilling ved VID
- Har førstekompetanse, det vil si førsteamanuensis, forsker II eller førstelektor
- Er i eller har fullført VIDs kvalifiseringsløp til toppkompetanse. Unntak kan gjøres for kategorien «Talentstipend». Er du usikker på om du er i eller har fullført en slik klasse, ta kontakt med din nærmeste leder eller prodekan for forskning.
Hva kan det søkes om?
- Arbeid med datainnsamling, analyse og publikasjon(er) eller
- Arbeid med analyse og publikasjon(er) eller
- Arbeid med publikasjon(er)
Hva må søknaden inneholde?
- Presisering av antall måneder det søkes om stipend for (2-4 mnd.)
- Presisering av hvorvidt man ønsker stipendet høsten eller våren
- Presisering av hvorvidt man søker om akselerasjonsstipend, talentstipend eller satsningsstipend (se under)
- Redegjørelse av forskningsaktiviteten som er planlagt utført i løpet av stipendperioden, inkludert refleksjon rundt hvorfor akkurat denne aktiviteten (metodisk, analytisk, tematisk) er sentral i forbindelse med søkers karriereløp generelt og senere søknad om opprykk spesielt (maks 1000 ord)
- Eventuelt driftsbudsjett
- Tidsplan for opprykk (tidsplanen skal inkludere stipendperioden)
- CV
Hvem vurderer søknadene?
Ledelsen ved det enkelte fakultet vurderer søknadene
Frist og hvordan sende inn søknaden?
Utlysning kommer fra hvert fakultet i november og frist for å sende inn søknad vil bli satt til en dato i januar. Fakultetene vil sende ut informasjon om hvordan søknaden skal sendes.
Har du spørsmål rettet til kvalifiseringsstipendene kan du henvende deg til din nærmeste leder eller prodekan for forskning på ditt fakultet eller Trine Powell i SFA - FOU tid
Retningslinjer for tildeling og rapportering av FOU tid finner du her
- Retningslinjer for opprykk
Her finner du henvisning til forskrift og nasjonale retningslinjer vedrørende opprykkssøknader.
- Forskrift om ansettelse og opprykk i undervisinings- og forskerstillinger - Lovdata
- Veildende retningslinjer for vurdering av opprykkssøknader - UHR
- Veildedende retningslinjer for søknad og vurdering av søknad om opprykk til førstelektor etter kompetanse - UHR
- Informasjon om søknad om opprykk i egen stilling - VID personalhåndbok
- Veiledning for vurdering av pedagogisk kompetanse - VID personalhåndbok
For mer informasjon, kontakt prodekan for forskning ved ditt fakultet eller Trine Powell i seksjon for forskningsadministrasjon