Bruk av kunstig intelligens i oppgaveskriving

- Publisert: 22. mars 2024. Oppdatert: 9. juli 2025.
Innhold
Hvordan bruke KI i undervisnings- og vurderingsaktiviteter
Hvordan skrive riktig referanse ved bruk av kunstig intelligens
1. Du har brukt KI til å få ideer eller strukturere en oppgave
2. Du har brukt KI til korrekturlesing
Innledning
VID ønsker å støtte studenter og ansatte til å bli KI-kyndige (AI-literate) både med hensyn til etisk og teknisk bruk av KI. Når vi snakker om KI i denne veiledningen mener vi generativ kunstig intelligens, i form av samtaleroboter som for eksempel gpt.UiO, Copilot, ChatGPT og Gemini. Vi skal være kritisk reflekterende i forhold til et bærekraftperspektiv med økt vann- og energibehov, men også i forhold til bias (skjevhet) og maktstrukturer knyttet til bruk og utvikling av KI.
I denne veiledningen vil vi gi praktiske tips knyttet til bruk av KI i tekstarbeid som oppgaveskriving og eksamen. Vær bevisst på at det er læringsmål eller forventede læringsutbytter i de ulike emnene som styrer hvordan du kan bruke KI. Det kan være ulike retningslinjer i ulike studieprogram og emner og spesielt ved skriving av bachelor-, master- og PhD-oppgaver. Noen ganger kan KI gi deg oppdagelser eller refleksjoner, mens andre ganger er det nettopp dine egne refleksjoner og tanker som er sentrale for å løse arbeidskravet og gi deg læring. Hvis du er i tvil om hva som gjelder i ditt emne, kan du ta kontakt med emneansvarlig.
I høyere utdanning er skriving et sentralt pedagogisk grep for å lære. Vårt mål med denne veilederen er ikke å erstatte skriving med bruk av KI, men å gi studenter og ansatte kunnskap om verktøy som kan påvirke skriveprosessen. Veilederen gir også konkrete eksempler på hvordan du kan referere i oppgaver hvor du kan bruke KI, og den synliggjør hvilken bruk av KI som er regnet som fusk.
Fusk og KI
Det er krav om at eksamensbesvarelser og andre skriftlige innleveringer er selvstendig produsert tekst. Det er ikke tillatt å bruke KI til å lage innhold som du enten helt eller delvis leverer inn som ditt eget. KI kan generere tekst som ikke er troverdig eller etterprøvbar. KI-generert tekst kan derfor ikke brukes til å underbygge faglige påstander eller som kilder i akademisk arbeid.
I VIDs retningslinjer for behandling av fusk eller forsøk på fusk står det:
«Følgende kan være fusk eller forsøk på fusk hvis det er egnet til å gi en urettmessig fordel:
- besvarelse hvor innhold er generert av skriverobot / kunstig intelligens, og presentert som studentens eget arbeid
- besvarelse som er basert på falske eller uriktige data, eller observasjoner eller fakta som er oppdiktet og framstilt som sanne»
Hvordan bruke KI i undervisnings- og vurderingsaktiviteter
Bruk sikker KI
VID har inngått en avtale med Universitetet i Oslo om bruk av en sikker KI-samtalerobot kalt GPT UiO Her drar du nytte av fordelene med KI samtidig som personvern og informasjonssikkerhet er ivaretatt. Dine samtaler og data vil heller ikke blir brukt til videre trening av KI-modeller.
Dette gjelder også ved bruk av en VID-lisensiert bruker for Microsoft Copilot. Les mer om Microsoft Copilot her. Bruk alltid en sikker KI-chat!
Bruk KI som et verktøy
Kunstig intelligens kan hjelpe deg å jobbe mer effektivt og gi innspill til både kognitivt og kreativt arbeid. Nedenfor kan du se forslag på noen aktiviteter hvor KI kan være en ressurs:
- KI kan oversette tekst.
- KI kan forklare begreper og lage sammendrag.
- KI kan sette i gang skriveprosesser og gi ideer om tema.
- KI kan kritisere tekst og argumenter.
- KI kan forbedre tekst.
Det er viktig at du er kritisk reflekterende til dine instrukser og til svarene du får fra din samtalerobot. Les mer om kritisk refleksjon gjeldende KI på våre ressurssider.
Du trenger ikke bruke KI
Selv om det er mulig å bruke KI som verktøy i en oppgave, er det ikke nødvendigvis noe alle trenger eller skal gjøre. Noen ganger er læringsmål eller forventede læringsutbytter ikke forenelig med bruk av KI. Spør emneansvarlig om du er i tvil
Hvordan skrive riktig referanse ved bruk av kunstig intelligens
Generativ KI ikke er en kilde, men om oppgaven åpner for bruk av generativ KI kan du gjøre rede for din bruk av KI på denne måten. I kildekompasset anbefales det i henhold til APA7-stil at du beskriver i teksten hvordan du har brukt KI, og eventuelt inkluderer det du skrev inn og det du fikk ut av verktøyet i innleveringen. Slike beskrivelser kan for eksempel tas med i metodekapitlet eller i aktuelle avsnitt. I referanselisten angi hvilken type kunstig intelligens eller verktøy du har benyttet, inkludert nødvendig informasjon om KI-modellen, utvikler eller leverdøren, og versjonsnummer. Hvis du er usikker på hvordan du gjør det, ta kontakt med emneansvarlig.
Når du har brukt KI til å få ideer eller strukturere en akademisk oppgave bør du henvise til det i teksten og i referanselisten. Forklare i teksten hvordan du har brukt KI verktøyet og hva slags bidrag den har gitt til oppgaven.
En referanse til GPT UiO som bygger på referansestilen APA7 kan se ut som dette:
I denne oppgaven har jeg brukt språkmodellen GPT-4 Omni (OpenAI, 2024) gjennom GPT UiO til å generere ideer og argumenter for teksten min. Jeg har brukt GPT UiO til å foreslå temaer, problemstillinger og forskningsspørsmål for oppgaven, og til å finne eller formulere støttende eller motstridende argumenter for disse.
I referanselisten vil referansen til GPT UiO se slik ut:
OpenAI. (2024). UiO GPT (Versjon GPT-4 Omni) [Stor språkmodell]. Universitetet i Oslo. https://gpt.uio.no/
Med bruk av KI til språkkorrektur kan du for eksempel spørre om hjelp til å finne grammatiske feil og forbedre setningsstruktur. Alle forslag bør vurderes og tilpasses konteksten i oppgaven. Den endelige teksten og ansvaret for innholdet ligger alltid hos deg som student. (Les mer om bruk av KI til korrekturlesing på VIDs læringsblogg.)
Vær oppmerksom på følgende:
- Hvis du bruker KI til å forbedre tekst, må du selv kontrollere teksten og vurdere om den faktisk har blitt bedre og at innholdet i teksten ikke har blitt endret. Som student forventes du å levere en selvstendig produsert tekst.
- Bruk sikker KI-chat for å unngå deling av sensitive data eller personopplysninger.
En referanse til GPT UiO som bygger på referansestilen APA7 kan se ut som dette:
I denne oppgaven har jeg brukt språkmodellen GPT-3.5 Turbo (OpenAI, 2020) gjennom GPT UiO) til å identifisere og rette grammatiske feil og forbedre setningsstrukturen. Dette verktøyet ble brukt for å sikre språklig klarhet og korrekthet i teksten.
I referanselisten vil referansen til GPT UiO se slik ut:
OpenAI. (2020). GPT UiO (Versjon GPT-3.5 Turbo) [Stor språkmodell]. Universitetet i Oslo. https://gpt.uio.no/
NB! Bytt ut versjon av språkmodellen med den du benytter: (Versjon GPT-4o mini, lansert 13. mai 2024, Versjon GPT-4 Omni, lansert 14. mars 2023 eller Versjon GPT-3.5 Turbo, lansert 30. november 2022). Årstallet i løpende tekst må henge sammen med referansen.
Ressurser
Det skrives mye av mange om Kunstig Intelligens. VID har egne ressurssider om KI: https://www.vid.no/e-laering/kunstig-intelligens-i-undervisning-og-vurdering/. Her finner du mer informasjon og aktuelle ressurser knyttet til KI.
Se gjerne også Kunstig intelligens | Søk & Skriv.