Gå til innholdet
Nye nettsider er nylig lansert, og vi fikser fortløpende feil og mangler. Takk for at du har tålmodighet mens vi får alt innhold på plass.

Et verdibasert universitet - hva vil det si for studentene?

Headerbilde
  • Av: Mona-Iren Hauge, Stine Førland
  • Publisert: 28. oktober 2022.
I VIDs strategi for perioden 2022 - 2024 er en av de viktigste målsettingene å jobbe mot å bli et verdibasert universitet. VID skal tilby utdanning, forskning og innovasjon som holder høy internasjonal kvalitet og har en tydelig verdiprofil.

Da strategien var ute på høring var det mange som stilte spørsmål ved hvorfor vi vektlegger verdier. Hva innebærer det å være et verdibasert universitet med en tydelig verdiprofil, og hva har dette å si for studentene våre?

Tett på mennesker

Mange av studentene som søker seg til våre utdanninger ønsker å jobbe innenfor tjenester der de er tett på mennesker som er i en situasjon hvor de trenger oppfølging. De skal møte hun som etter lengre tids sykdom vil komme tilbake til arbeidslivet, og har behov for at det er rom for gode og dårlige dager. De skal møte familier som strever med å få hverdagen til å henge sammen, og der dette går utover barna, og som med støttende veiledning og gode tiltak opplever å få det bedre. De skal utøve profesjoner som gjør at de vil bli kjent med mennesker i alle faser av livet, og med ulike ressurser.

Er vitenskap og praksis motsetninger?

Mange av studentene våre tar utdanninger der praksis utgjør en viktig del av utdanningen. For å tilegne seg yrkene de skal utøve må studentene lære og utvikle seg i en vedvarende dialog mellom teori og praksis. Utdanningen skal gi teoretisk, praktisk og analytisk kunnskap. Samtidig skal studentene få øve seg i å reflektere etisk rundt problemstillinger de selv har erfart, og problemstillinger fra praksisfelt.

Vi har behov for både vitenskapelig kunnskap, modeller og begrepsmessig rammeverk, men også praksisnære kunnskapsformer og erfaringslæring.

Våre verdier i praksis

Et for snevert fokus på kun vitenskap vil kunne gjøre at vi mister viktige etiske refleksjoner, som igjen sikrer medmenneskelig og nær praksis. Utdanningene våre er derfor forankret i verdier.

Verdiene kommer blant annet til uttrykk gjennom hvordan praksis, teori og erfaringskunnskap vektes i utdanningene. De kommer også til uttrykk gjennom hvordan vi legger til rette rundt studentenes praksis, gjennom ressursene vi setter av til samarbeid med praksisfelt og hvordan vi utøver forskningen, og hvilken kompetanse vi vektlegger i ansettelser ved VID.

Nærheten, eller avstanden, mellom VID som utdanningsinstitusjon, og velferdstjenestene mange av studentene vil jobbe innenfor, handler om verdier.

Disse verdiene er ikke gitt, men er noe vi forhandler, utfordrer og justerer hele tiden.

Verdier i praksisnære profesjonsfag – hvor går veien videre?

VID har en lang og stolt tradisjon der nærhet til den som skal motta tjenesten, og nærhet mellom lærer og student, har vært en bærende og førende verdi. Vil denne verdien utfordres når antall studenter og ansatte øker, og kursen er satt for å bli et universitet? Og om den gjør det, hvilke konsekvenser kan det få for innholdet i, og organiseringen av, undervisningen? Hvilke konsekvenser kan det få for hvordan teori og praksis blir vektlagt i utdanningene?

Dette er spørsmål vi må stille i dialog med studentene. Hvordan opplever de at VIDs verdier, respektfull, solidarisk og kritisk reflekterende, kommer til uttrykk i studiehverdagen deres? Hvilke verdier er viktige å reflektere rundt og være bevisst på for dem som kommende profesjonsutøvere innen helse, velferd og diakonale tjenester? Hvilken betydning har disse verdiene for studenter i praksisnære profesjonsfag ved en verdibasert høgskole som ønsker å bli Norges første verdibaserte universitet?

Spørsmål som dette stilles allerede i undervisningen. Disse spørsmålene må også fremover stilles i faglige og sosiale sammenhenger rundt omkring på campus. For det er gjennom disse refleksjonene vi gjør det verdibaserte grunnlaget aktuelt, relevant og levende for alle på VID.