Gå til innholdet
Nye nettsider er nylig lansert, og vi fikser fortløpende feil og mangler. Takk for at du har tålmodighet mens vi får alt innhold på plass.

Gratulerer med studieplass på VID, men hva nå?

Gruppearbeid.
Prosjektgruppen til Digital studentreise gjennomførte nylig to dager med gruppearbeid for å kartlegge hendelser fra studenten får plass på VID til alumni.
  • Av: Thea Solstad
  • Publisert: 12. oktober 2022.
Se for deg at du er 19 år, flyttet fra en liten bygd på Vestlandet og har kommet inn på studie i vernepleie i Stavanger. Du har takket ja til studieplassen, møtt opp på innrullering i august, men hva nå?

VID vet mye om studentene. SHoT-undersøkelsen sier noe om studentene som helhet. Videre vet vi fra Studiebarometeret og Kandidatundersøkelsen mye om hvordan studentene opplever studieprogrammet sitt og læringsmiljøet. Disse undersøkelsene gir verdifull innsikt i hvem studentene er og hvordan de opplever faglig kvalitet, men det vi ikke vet så mye om er hva studentene forventer av VID når de er i gang med studieløpet sitt. Hvordan passer det med måten vi møter studentene på?

VID er opptatt av å trene opp studenter til å møte mennesker i ulike faser av menneskers liv, men hvordan møter VID studentene i løpet av studieløpet? Dette har vi i dag ingen total oversikt over.

Digital Studentreise

Prosjektet «Digital studentreise» skal sørge for at VID får definert opp studentreisen fra studentene søker om studieplass til de mottar vitnemål. I høst samarbeider VID med Bouvet om å definere opp hvilke hendelser i et studieforløp som er viktige for studenten og hvordan VID jobber for å skape gode møtepunkter i disse hendelsene. Og hvordan kan vi sikre at VID er det stedet tidligere studenter går når de trenger faglig påfyll etter noen år i arbeidslivet?

For å finne ut av dette bruker prosjektet en metodikk som heter Design Thinking. I slutten av september samlet prosjektet et bredt sammensatt team som jobbet intenst over to dager med å kartlegge hvilke faser studenten går gjennom og hvordan tror vi at studenten har det i de ulike fasene. Deltakerne fikk også prøvd seg på å skape noen studentgrupper som vi tror har nokså like behov til VID.

Prosjektets mål

Innsikten vi sammen skaper skal brukes til tre formål:

1) Lage overordnet studentreise med de viktigste hendelsene, før, under og etter studieløpet.

2) Lage en skisse til hvordan «Min Side» for studenter må fungere og kan se ut. VID har i dag en nettside for nye studenter hvor de kan finne mye informasjon tilknyttet studiene sine. Denne siden oppleves som svært informasjonstung og siden den ligger åpent for alle må den være nokså generaliserende. Det gjør det utfordrende for oss ansatte å nå fram med vår kommunikasjon med de ulike studentgruppene. En Min Side for studenter skal gi VID mulighet til å personalisere dialogen med studentene. Vi kan lettere forklare hva de må gjøre i de ulike hendelsene i studieforløpet, og kan med en slik side enkelt hjelpe de videre.

3) Lage en skisse til et potensielt nytt Alumniprogram for VID. Etter at studentene er ferdig på VID, så har VID i liten grad kontakt med studenter. Flere universiteter og høgskoler har Alumniprogram hvor tidligere studenter kan få gratis påfyll av nyere forskning og skape ett videre nettverk med andre som har gått på VID. Videre kan et Alumniprogram være en plattform for mersalg av videreutdanning etter endt bachelor, eller et springbrett fra Master til PHD. Et Alumniprogram vil også være en mulighet for å styrke ambassadørrollen til uteksaminerte studenter og på den måten hjelpe VID med å bygge merkevare.

Prosjektets metode

Prosjektet har allerede startet med en tidlig skisse av studentreisen sånn som vi tror den ser ut i dag, men nå må vi snakke med studentene om hvordan de opplever sin studentreise. De neste ukene vil prosjektet intervjue flere studenter og tidligere studenter for å kartlegge hva de mener. Deretter følger en fase med to designsprinter hvor vi bruker innsikten og lager konkrete forslag på Min Side og et Alumniprogram.

Vi gleder oss til å vise mer, og fortelle mer om innsikten senere i høst.

Har du innspill eller spørsmål, så ta gjerne kontakt med prosjektleder Thea Solstad.