Gå til innholdet
Nye nettsider er nylig lansert, og vi fikser fortløpende feil og mangler. Takk for at du har tålmodighet mens vi får alt innhold på plass.

Kirsten Jæger Fjetland har fått opprykk som professor

Headerbilde
  • Publisert: 22. september 2020.
For fem år siden disputerte Kirsten Jæger Fjetland. Hun var da 63 år gammel. I dag er hun snart 68 og fikk nettop opprykk som professor. Kolleger ser på Kirsten som en stor inspirasjonskilde når det gjelder det å tenkte livslang læring og det å stå på gjennom hele karrieren.

Kirsten Jæger Fjetland har grunnutdanning som sykepleier, videreutdanning som helsesykepleier, praktisk -pedagogisk utdanning, master i pedagogikk og PhD fra Universitetet i Stavanger innen litteraturvitenskap og kulturell språkpraksis. Fra år 2000 har hun vært ansatt ved VID på vernepleierutdanningen, og fra 2016 var hun også en sental rolle i å utvikle masterprogrammet i medborgerskap og samhandling. Kirsten er ellers kjent som en engasjert og standhaftig FOU-leder og har sammen med Anita Gjermestad startet og ledet forskningsgruppen Medborgerskap fra 2016-2018.

En stor inspirasjonskilde

17. september fikk Kirsten opprykk til stilling som professor av VIDs tilsettingsutvalg. Kolleger og kjente ser på henne som en stor inspirasjonskilde når det gjelder det å tenkte livslang læring og det å stå på gjennom hele karrieren. Selv har Kirsten funnet mye av sin motivasjon i det å knytte forskningen til velferdsstatens demokratiske verdier og oppgaver.

- Vi står i en forskningstradisjon som innebærer tett kontakt med personer med egenerfaring og praksis- og tjenestefeltet. Motivasjonen min i forskningsarbeidet er tett knyttet til formidling av kunnskap inn i utdanningene vi er knyttet til, både bachelor i vernepleie og ergoterapi, og master i Medborgerskap og samhandling. Å formidle forskning på temaet «den vet best hvor skoen trykker som har den på» - oppleves meningsfullt og viktig i utdanning av tjenesteytere. En annen sentral motivasjon i forskningsarbeidet er å bidra til kompetanseutvikling gjennom samarbeid og samskriving i arbeidsfellesskapet. I arbeid som FOU-leder, tenker jeg det er en sentral funksjon og en motiverende oppgave. I mine 20 år på VID, har det også vært en uttalt forventning og strategi for å styrke formell kompetanse i organisasjonen. Jeg opplever meg som heldig som har fått rom til å utdanne meg videre helt siden jeg startet i jobben og fram til nå. VID har virkelig bidratt til å virkeliggjøre visjonen om livslang læring, sier Kirsten.

Videre forteller hun at hun ble motivert til å søke professoropprykk ved å bli invitert inn i professor Knut Holter sin "professorklasse", og at hun ble dyttet i gang med søknaden av kollega Anita Gjermestad.

- Å legge til rette med slike oppmuntrende strukturer er viktig.

Veien videre

Opprykk som professor er ikke endestoppet i Kirstens karriere. Hun har mange spennende prosjekter i sikte og som hun ser fram til å jobbe mer med.

- Jeg er involvert i flere spennende utviklings- og forskningsprosjekt sammen med kolleger, praksisfelt, studenter og personer med erfaringskompetanse. Jeg håper at jeg får fortsette med det, rett og slett. For å sitere dikteren Helge Torvund:

Vegen blir ikkje til mens du går.
Vegen var der i går.
Men du blir til mens du går.
Og det er den sjansen du får.

VID gratulerer så mye med opprykk som professor og ser fram til flere spennende prosjekter!