Gå til innholdet
Nye nettsider er nylig lansert, og vi fikser fortløpende feil og mangler. Takk for at du har tålmodighet mens vi får alt innhold på plass.

Ny bok analyserer livsfortellingene til seksti eldre

Linda Rykkje sitter i stol i stue med boka i fanget.
I boken forteller de eldre om barndom, ungdom og voksenliv, og hvordan de opplever alderdommen.
  • Av: Kjersti Busterud
  • Publisert: 2. juli 2025.
Gjennom tre år har Linda Rykkjes studenter samlet eldres livsfortellinger. Fortellingene sier noe om hva som bidrar til god helse gjennom et langt liv.

– Jeg brenner veldig for de eldre. Jeg har jobbet med eldre hele livet, både som sykepleier og forsker, sier professor ved Fakultet for helsevitenskap, Linda Rykkje. 

Hun er aktuell med boka «Det er ingenting som varer evig. Eldres livsfortellinger og perspektiver på hva som fremmer helse gjennom et langt liv». 

Boka bygger på såkalte livshistorieintervjuer gjort av studenter på VIDs videreutdanning i gerontologi. Til sammen 60 eldre forteller om barndom, ungdom og voksenliv, fram til hvordan de har det som eldre i dag. 

I boka diskuterer Rykkje hvordan ulike hendelser og erfaringer har påvirket helsen deres. 

Har lært å være takknemlige

Rykkje trekker særlig fram såkalte åndelige helseressurser. Det kan kanskje kort oppsummeres med det gamle ordtaket «Det kommer ikke an på hvordan man har det, men hvordan man tar det».

– Nesten alle har veldig positive fortellinger. De sier de har hatt et godt liv og ikke ville gjort noe annerledes. Men mellom linjene kan man lese at livet deres ikke bare har vært enkelt, forteller hun. 

Fattigdom, krig, hardt arbeid og dødsfall er bare noe av det de eldre har opplevd. Og kanskje kommet styrket ut av?

– Fra barndommen hadde de eldre med seg en holdning om at du skal være takknemlig for det du har og det livet gir deg. Nå i alderdommen har de mye helseplager, men de klager ikke. I stedet prøvde de å gjøre det beste ut av situasjonen, sier hun. 

Rørte noe hos studentene

Rykkje forteller at intervjuene med de eldre gjorde dypt inntrykk på studentene.

– De innså hvordan lite av livet deres de så når de møtte eldre i jobbsammenheng. De forsto også mer av hvordan å være i den gamles situasjon, forteller hun. 

For de eldre kan det også være godt å få fortelle livshistorien sin. 

– Å fortelle historien din handler om identitet, du former identiteten din gjennom den fortellingen. Samtidig er det å dele sin historie en anledning til å bli sett og hørt, noe som

bidrar til at en blir bekreftet som menneske, påpeker hun. 

Boken er fritt tilgjengelig på Fagbokforlaget som e-bok her. Dersom du ønsker å kjøpe en papirkopi av boken kan du ta kontakt på linda.rykkje@vid.no. Boken koster rundt 300 kroner inkludert frakt. Inntekten går til Tove Giskes prosjekt med å lage lokalt tilpassede lærebøker for bachelorstudenter i sykepleie i Sierra Leone. Du kan lese mer om prosjektet her.