I løpet av tre uker i april fikk jeg muligheten til å følge ti sykepleierstudenter fra VID i medisinsk- og kirurgisk praksis ved Mnazi Mmoja sykehus som ligger fantastisk til ved det indiske hav. Mnazi Mmoja er et offentlig sykehus som tilbyr tjenester innen obstetrikk og gynekologi, nevrokirurgi og pediatri. Fødeavdelingen ved Mnazi Mmoja har ca. 14 000 fødsler i året.

(En lærevillig og sammensveiset gruppe sykepleierstudenter og Mnazi Mmoja sykehus)
Det var store kontraster sammenlignet med vårt helsevesen. Spesielt i forhold til det å ha nok medisinsk utstyr, de hygieniske forholdene og den store pågangen av fødekvinner i avdelingen. Pårørende hadde ikke mulighet til å være til stede og kvinnene måtte selv ta med en del av utstyret til fødselen som f.eks. et sjal som barnet ble pakke inn i slik at barnet ikke ble kaldt, og en svart søppelsekk som dekket senga under selve fødselen. I fødeavdelingen fikk jeg brukt min kompetanse som jordmor gjennom informasjon og veiledning i konkrete læresituasjoner sammen med studentene. Det var utrolig givende å se hvor raskt studentene tok til seg ny kunnskap og hvor engasjerte de var i det daglige arbeidet.
Det var svært hektisk på sykehuset og en jordmor opplevde å måtte håndtere tjue fødsler på en nattevakt. Dette medførte også at studentene selv måtte ta initiativ til egen læring - hvilket de gjorde på eksemplarisk vis.
Jeg valgte å bo sammen med studentene i «The Volunteer House». For min del var dette et bevisst valg slik at jeg kunne få erfaring med den daglige aktiviteten i huset, transporten til sykehuset, og sikkerheten i nabolaget. Huset vi bodde i var inngjerdet, alltid låst og hadde egen vakt. Det føltes veldig trygt.


(«The Volunteer House» og undersøkelse)
Videre har det vært nyttig å få møte vår samarbeidspartner, The Volunteer in Tanzania, og få innblikk i hvordan organisasjonen arbeider på nært hold. Min vurdering er at deres opplegg er godt organisert, og samtidig var de åpne for tilbakemeldinger om hvordan de eventuelt kunne bli bedre.
Mitt inntrykk etter en reise til Zanzibar er at våre sykepleierstudenter får en økt kulturell kompetanse, de får praksiserfaringer de ikke får her hjemme, de får praktisert engelsk, og ikke minst blir de dyktige på å ta ansvar for egen læring.
Jeg håper at flere av våre studenter griper muligheten til å reise på utveksling.

(Studentene og meg på vei til dagvakt og meg som fikk gleden av å holde foredrag om diabetes)
Med vennlig hilsen,
Iren Borgen,
Førsteamanuensis
Fakultet for helsefag
Institutt for sykepleie
VID Oslo.